Start 9 Guider 9 SEO-texter? Lär dig mer i vår nybörjarguide!

SEO-texter? Lär dig mer i vår nybörjarguide!

Jobbar du inom marknadsföring och hör termen SEO-texter slängas runt jämt och ständigt på dina möten? I denna guide får du lära dig grunderna inom SEO-text, vilka olika typer av SEO-texter som finns samt hur du bygger en bra strategi för att få dina texter att ranka bra i sökresultatet.

Notering: Till dig med företag som inte har tid eller ork att sätta dig in i SEO-texter men vet att det är en viktig strategi för att få mer trafik och nya kunder. Starta idag med ett helt kosnadsfritt rådgivningsmöte med en av våra SEO-specialister.

Innehållsförteckning:

Om du sitter där med en massa frågor efter att du läst denna guide-artikel, tveka inte på att höra av dig.

Låt oss sätta igång!

Vad är SEO-text?

För att du ska förstå ordet SEO-text har vi delat upp frasen i två delar.

  • “SEO” (förkortning av sökmotoroptimering) är en process där man optimerar en webbplats för att den ska bli synlig för personer när de söker efter något på sökmotorer som Google och Bing. Lär dig mer om detta i vår SEO-guide.
  • Med “text” syftar vi på det innehåll som finns online och som kan läsas av sökmotorernas robotar och människor. 

SEO-text innebär alltså texter vars syfte är att få en bra ranking i sökmotorerna så att personer hittar den, tar sig in på din webbplats och blir en konvertering.

I denna guide kommer du inte få veta exakt allt om hur du optimerar dina texter för sökmotorerna, det är en hel vetenskap. Men nedan får du en snabb uppdatering inom de steg som du behöver genomgå för att skriva bra SEO-texter:

Olika strategier

Sökordsanalys:
Om du vill generera bra trafik på din text är det bäst att starta med en gedigen sökordsanalys innan du börjar skriva. När du gör en sökordsanalys hittar du rätt fokus för din text vilket resulterar i att du skriver om ämnen eller nischer som folk redan söker på. Du kommer med andra ord börja i rätt ände. Läs mer om hur du genomför en sökordsanalys.

Sökordsoptimering:
Se till så att din sökordsanalys genererar resultat genom att optimera och strukturera din text på rätt sätt för att maximera din sökbarhet. Lär dig mer om Onpage SEO.

Organisera din text:
Det är viktigt att du strukturerar upp dina olika texter på ett logiskt sätt så att personer hittar relaterade ämnen och enkelt kan klicka sig runt. Inom SEO har nämligen engagemang på webbplatsen blivit viktigare och viktigare (Ju längre en person befinner sig på webbplatsen, desto bättre). 

Delningar och länkar:
Öka din synlighet genom att dela alla dina texter via sociala medier, interna länkar (Länkar från sida till sida internt på din webbplats) och externa länkar (länkar från andra webbplatser till din webbplats). 

Sökintention:
Viktigt att komma ihåg är att du inte bara ska skriva texter som syftar till att ranka bra i sökresultatet och få mycket trafik. Se till att du både tillfredsställer sökmotorerna (Som då belönar dig med en bra ranking över tid) och dina potentiella kunder och besökare. Du bör alltså erbjuda ett värde utöver sökmotoroptimering: Skapa inte tunna eller ointressanta texter som enbart fokuserar på bra ranking, då riskerar du att straffas av Google och samtidigt få hög avvisningsfrekvens och låg konvertering.

Olika typer av SEO-texter

Nedan förklarar jag hur dina SEO-texter kan vara fördelade för att tillfredsställa sökmotorer och sökintentioner.

Produkttexter: 

Inom e-handel är produkttexterna oerhört viktiga och kan fungera som både SEO-texter och en landningssida inom annonsering.

Blogginlägg:

En blogg är ett ultimat verktyg för att skapa regelbundna texter som effektivt förbättrar din SEO. Vissa hävdar att bloggen är motorn inom SEO, där nya SEO-texter ploppar upp kontinuerligt. Ett blogginlägg skapar mer engagemang och har en större benägenhet att skapa länkar än en produkttext. Därför är “bloggen” ett bra komplement för att skapa auktoritet och trafik till din webbplats. 

Du kan använda din blogg till flera olika typer av texter eller annat SEO anpassat innehåll som demonstreras längre ner i denna lista.

Artiklar:

En artikel kan bestå av nyheter, intervjuer eller andra inslag. Detta är något som du ofta kommer i kontakt med på de flesta webbplatser inom tidning och tidskrifter. Använd artiklar när du vill upplysa dina besökare om nyheter i din bransch eller inom ditt företag. Skriv något intressant och tänk på att SEO-optimera ditt innehåll, annars blir det bara en helt vanlig text.

Listor:

En lista är egentligen bara en typ av artikel, men du ramar in artikeln på ett enkelt och överskådligt sätt genom listor. Tänk dig “5 tips för hur du sänker din energiförbrukning” eller “50 saker som du bara måste äga”, med dessa artiklar kan du enkelt skanna av. Rent historiskt har en list-artikel högre konvertering och CTR (Click through rate) när de hittas i sökresultatet eller på sociala medier.

Guider:

Med en guide får du ofta långa texter som i detalj beskriver hur du gör något. En guide finns ofta uppdelad på flera olika landningssidor, även om SEO-best-practice säger att texten ska vara sammansatt på en sida. Du har möjlighet att lägga upp hela din guide på din webbplats, men du kan även använda din guide som ett sammanfattat utdrag för att be dina besökare att fylla i ett formulär för att ta del av hela guiden, detta kan vara ett bra sätt för att få fler potentiella besökare till ett nyhetsbrev eller en mejlslinga. Tänk dock på att ett mindre utdrag har en lägre benägenhet att ranka bra i sökresultatet, vilket minskar din SEO-trafik.

Videor:

Generellt så finns det färre videor online är vad det finns sidor med text. En av anledningarna till detta är att texter är enklare att ta fram och ranka på än vad en video är. Men beroende på vilken verksamhet eller webbplats du driver kan videor vara ett ultimat sätt att locka publik. I dag konsumeras betydligt fler videoklipp än tidigare på plattformar som facebook och youtube, vilket ofta är ett bekvämt sätt att ta in ny information. Många webbplatser brukar illustrera sina produkter och värdeerbjudanden genom en enkel video, vilket skapar engagemang på sidan, något som är bra för SEO. Överväg att skapa en video och inkludera en text-transkription till, det kan vara ett bra sätt för att kombinera ranking med engagemang (tid spenderad på webbplatsen).

Infografik:

Infografik är oftast bilder i stora format som innehåller mycket data i form av grafer och diagram. Infografik behandlar oftast ett enda ämne och kan samla på sig massvis med sidvisningar och länkar. Dock så finns ofta mycket av innehållet eller texten inbäddat i infografiken och kan därför inte läsas av sökmotorerna. Ur ett SEO-perspektiv är det därför viktigt att du noggrant optimerar resten av landningssidan.

Bildspel:

Med ett bildspel kan du visa en serie av relaterade bilder, ibland är bilderna viktigare än text – det kan exempelvis vara svårt att beskriva i text vad kändisar hade för klädsel på grammis-galan utan en bild. Tänk dock på att SEO-optimera dina titlar, bildtexter, filnamn och andra viktiga parametrar inom Onpage SEO för att sökmotorerna ska kunna läsa av sidan.

Ordlistor:

Förr var det mycket vanligt att personer använde ordböcker för att slå upp ord, idag är jag dock ganska säker på att fler använder Google. Om ditt företag arbetar i en specifik nisch-bransch kan en bra ordlista vara ett perfekt komplement för att förklara svåra ord för besökare och samtidigt fånga söktrafik. Då ökar din auktoritet i branschen och din webbplats får fler besökare.

Kataloger:

Med en katalog kan du skapa användbara taxonomier av länkar till andra webbplatser eller resurser kring ett specifikt ämne. Har du exempelvis en blogg som skriver om energibranschen kan du skapa en katalog som hänvisar till olika energiföretag runt om i Sverige. 

Denna listan tar upp några av de mest grundläggande typerna av SEO-texter eller innehåll, men låt den inte begränsa din kreativitet – möjligheterna inom text och innehåll är oändlig.

Vad kostar en hemsida?

Hur du skapar en bra text-strategi

Har du producerat en massa SEO-texter slumpartat och hoppats på att dessa texter ska få en bra ranking? Då är det dags att kavla upp armarna och satsa på en mer strategisk text eller innehållsstrategi online. 

Nedan får du fyra tips som du kan använda för att förbättra dina SEO-texter. 

Bestäm målet med din webbplats

För att skapa bra texter och innehåll på din webbplats måste du först bestämma vad målet är för din trafik. Vill du att din webbplats ska driva direkt försäljning? Tjänar du pengar på din webbplats med hjälp av annonser och bara vill öka trafik och återkommande läsare? Dina mål avgör vilken typ av text eller innehåll du ska fokusera på. 

Produktförsäljning:
Om din webbplats ska driva försäljning av produkter bör ditt primära mål vara att skapa attraktiva och informativa produktsidor som är optimerade mot konvertering och ranking. Du kan även använda dig av en blogg som förklarar när och hur du använder dessa produkter, upplyser din besökare om nyheter och tillbehör och använda interna länkar till din produkter. 

Reklam:
Om din webbplats driver reklam och målet är att fler besökare ska komma in på sidan genom sökresultatet bör du fokusera på ett djupare innehåll. Du kan exempelvis skriva långa guider och artiklar eller använda infografik och video, TÄNK PÅ att vara informativ eller underhållande och skapa texter/innehåll som engagerar dina besökare och får de att återvända. 

Ta reda på vem du ska rikta dig mot

Det är viktigt att du lär känna dina besökare. Idag kan du använda ett flertal analysverktyg som hjälper dig att få en bättre bild av din trafik eller kund. Du kan bygga en persona som representerar din ideala webbplatsbesökare och sedan fundera fram vilken typ av textinnehåll denna persona skulle vara på jakt efter. 

Om du exempelvis driver en webbplats som riktar sig mot mellanchefer på andra företag kan du skapa guider eller böcker på en hög nivå som kan sparas ner och läsas vid ett annat tillfälle? 

Om ditt företag riktar sig mot tonåringar kanske du ska fokusera på frekventa uppdateringar med mindre text och mycket bilder eller videor. När det kommer till tonåringar är det nog bäst att se till så att din webbplats även är mobilanpassad… 

Skapa en redaktionell kalender

När du har bestämt vad målet är med din webbplats och vilken publik du ska rikta dig mot är det dags att skapa en kalender för alla dina framtida texter. Med en kalender skapar du ett schema för när du ska publicera nya texter och vilken typ av innehåll texterna ska bestå av. En kalender hjälper dig att publicera nya texter regelbundet (detta är extra viktigt om du driver en blogg), du förhindrar även “sista-minuten” innehåll som går utanför din strategi. 

4 tips för din redaktionella kalender:

1. Använd Google kalender (eller outlook) och dela den redaktionella kalendern med hela ditt marknadsföringsteam. Ställ in påminnelser för alla författare så de får ett meddelande när deadline närmar sig.

2. Skapa enkla och pågående texter som gör det enkelt att följa din blogg och skapa nya texter. En energiblogg kan exempelvis skriva ett inlägg om nya elbolag varje onsdag, eller skriv en sammanfattning om vilka texter som kommit ur varje månad. Skapa sedan en kategorisida så att dina besökare enkelt kan hitta dina pågående onsdagsbolag eller sammanfattningar.

3. Se till att ha gott om ledtid när du ska producera komplicerade texter och innehåll som guider, videor och infografik. Dessa behöver ofta redigeras flera gånger för att blir perfekt, både för besökare och sökmotorer.

4. Planera med framförhållning, men inte för långt i förväg. En kalender kan lätt spåra ur efter två till tre månader på grund av nya marknadsföringsmål, budgetar eller ny personal. Slösa med andra ord inte tid på att planera ett redaktionellt schema ett helt år i förväg. 

Analysera ditt resultat och omvärdera 

Precis som jag nämnt så många gånger förut, håll koll på din data analys. Gör regelbundna analyser av dina SEO-texter för att se vad som fungerar och inte fungerar. Nedan har jag tagit fram några nyckeltal som kan vara viktiga för att analysera engagemang och framgång:

  • Sidvisninger 
  • Länkningar 
  • Kommentarer
  • Delningar

När du analyserar:

1. Studera de texter som har störst framgång och upprepa dessa strategier, leta sedan efter mönster. Gillar din publik guider? Gör fler guider. Uppdatera din kalender så du ständigt fokuserar på de texter och innehåll som ger resultat.

2. Uppdatera din befintliga SEO-text kontinuerligt. Om du exempelvis har har en bra text som inte riktigt får den trafiken du ville på ett specifikt sökord, skriv inte en helt ny text utan uppdatera den befintliga texten mot sökordet på nytt. Det är ofta små justeringar i huvud- och underrubriker som resulterar i succé.

Det var det – Som sagt, har du frågor om dina SEO-texter eller inte fått svar på något du sökte? Lämna en kommentar eller kontakta oss. 

Kort om Growy

Vi är en digital byrå som hjälper företag att växa med Google. Med datadriven SEO, SEM, Webbutveckling och Webbanalys får våra kunder mer trafik och ökad försäljning!

Boka Rådgivning!

Boka ett digitalt, kravlöst och kostnadsfritt rådgivningsmöte med en av våra experter. Där går vi igenom hur din digitala närvaro ser ut i dagsläget och hur du kan jobba framåt för att förbättra din digitala marknadsföring.

Kunskapsbanken

I vår kunskapsbank hittar du tips, trix och kunskap inom digital marknadsföring i allmänhet och SEO, SEM, Webbutveckling och Webbanalys i synnerhet.

Våra senaste artiklar…

Vad är interna länkar?

Vad är interna länkar?

I denna artikel tar vi upp vad interna länkar är och vilken påverkan dessa länkar har på din SEO. Du får även reda på vad en ankartext är och hur du kan använda interna länkar för att förbättra din ranking i sökresultatet på Google. Vad är interna länkar? Interna...

Vad betyder KPI?

Vad betyder KPI?

KPI är en förkortning som används i två helt olika sammanhang. I denna artikel tar vi upp vad KPI betyder i båda sammanhangen, men ger en djupare förklaring till vad KPI är inom marknadsföring i allmänhet och SEO, Google Ads och Webbutveckling i synnerhet.Notering:...

Kostnadsfri rådgivning!

Boka en digital, kravlös och kostnadsfri rådgivning med våra experter. Där går vi igenom hur din digitala närvaro ser ut i dagsläget och hur du kan jobba framåt för att förbättra din digitala marknadsföring. 

Ett säkert val

Z

Tydliga målsättningar

Med tydliga mål är det enklare att planera och följa upp de resultat vi genererar.

Personlig projektledare

Du får en egen projektledare som sköter all kontakt vid frågor och funderingar.

Rapporter & Uppföljning

Du får rapporter på hur allt går och digitala uppföljningsmöten för utveckling.