SEO [Sökmotoroptimering] – Din SEO-Guide 2024!

nov 16, 2023 | Guider, Sökmotoroptimering

SEO [Sökmotoroptimering]

Vill du lära dig grunderna inom SEO [Sökmotoroptimering] eller få best practice tips på hur du tar en hemsida till toppen av sökresultatet under 2024? Här guidar vi dig igenom allt du behöver veta om SEO, hur SEO fungerar samt varför det är ett måste för alla bolag som vill lyckas med sin marknadsföring online.

SEO [Sökmotoroptimering] är under ständig utveckling och Google uppdaterar sina SEO-algoritmer flera gånger per år. Därför uppdaterar vi denna SEO-guide kontinuerligt, för att vara relevanta! Senaste uppdateringen genomfördes av vår digitala expert Rickard i mitten på November 2023.

Denna SEO-guide är ett perfekt hjälpmedel för dig som är intresserad av digital marknadsföring och vill lära dig mer om sökmotoroptimering. Det är en djup guide med lärdomar från 1000-tals företag, konkreta tips som vi samlat på oss under över ett decennium, blandat med kunskap från erkända SEO:are runt om i världen.

Om du vill hoppa över grunderna inom SEO och är ute efter konkreta SEO tips rekommenderar vi vår artikel: Sökordsoptimering – 20 effektiva SEO-tips.

Notering: GROWY är en prisvärd och pålitlig expert på digital marknadsföring med över 10 års erfarenhet, beprövad expertis och en passion för att överträffa förväntningar. Behöver ditt företag hjälp med SEO [Sökmotoroptimering], Google Ads, sociala medier eller webbutveckling? Börja med ett helt kostnadsfritt rådgivningsmöte – Där guidar vi dig igenom vilka digitala strategier som kan vara framgångsrika för ditt företag.

Denna SEO [Guide] innehåller:

;

Kapitel 1: Vad är SEO?

Här får du reda på vad SEO [Sökmotoroptimering] är för något, varför SEO är en viktig del för företag och digitala strategier, samt vilka övergripande rankingfaktorer som är viktiga.

;

NYTT: SEO [Sökmotoroptimering] - Trender 2024

I detta kapitel fördjupar vi oss i trender som kommer att definiera SEO [Sökmotoroptimering] 2024 och delar strategier för att ni ska kunna hålla er relevanta och synliga.

;

Kapitel 2: Hur fungerar sökmotorerna?

Här får du reda på hur sökmotorerna fungerar generellt samt hur de genomsöker och slutligen indexerar webbplatser.

;

Kapitel 3: Sökordsanalys – Grunden till bra SEO

I detta kapitel kommer vi berätta exakt hur du ska gå tillväga för att öka sannolikheten att just din webbplats rankar bra i sökresultatet.

;

Kapitel 4: SEO Onpage – Skapa webbsidor som rankar!

I detta kapitel djupdyker vi i ämnet SEO Onpage och går in i detalj på varje viktigt delmoment som behövs när du ska skapa en sida som rankar.

;

Kapitel 5: SEO Offpage – Bygg länkar och bli trovärdig

I detta kapitel går vi igenom grunderna inom offpage SEO, vad det är och vilka tekniker som du kan applicera direkt för att få bättre resultat.

;

Kapitel 6: Teknisk SEO – Vad händer backstage?

I detta kapitel kommer vi gå in på vad teknisk SEO är, varför det är viktigt och några prioriterade tekniker som du bör använda.

;

Kapitel 7: Hur du mäter och spårar SEO

Tänk dig, att du nu genomfört alla ovan kapitel på ett bäst-i-klass-vis. Då kanske du vill veta hur bra allting presterar? Det tar du reda på här!

;

2023: SEO [Sökmotoroptimering] Trender

I detta kapitel har vi sammanställt de viktigaste trenderna inom SEO [Sökmotoroptimering] 2023 baserat på uppdateringar under åren som varit.

;

2022: SEO [Sökmotoroptimering] Trender

I detta extra-kapitel har vi sammanställt de viktigaste trenderna inom SEO [Sökmotoroptimering] 2022 baserat på uppdateringar under åren som varit.

Vad är SEO [Sökmotoroptimering]?

Du har säkert hört om SEO tidigare, och för dig som inte vet vad SEO betyder – Lugn! Vi börjar med en hederlig definitionsbeskrivning och reder ut begreppet ordentligt innan vi djupdyker vidare in i sökmotoroptimeringens värld:

“Sökmotoroptimering, från engelskans Search Engine Optimization eller förkortat SEO, är ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att på ett organiskt sätt, i kontrast till betald marknadsföring genom sökmotorer, synas så högt upp som möjligt på så många lukrativa sökord som möjligt bland sökresultaten i sökmotorer såsom Google, Bing eller Yahoo.” – Wikipedia

För oss på Growy brukar vi förenklat säga att SEO främst handlar om att få fler potentiella kunder till en webbplats – som vidare genomför ett köp, fyller i en förfrågan eller kontaktar företaget på något vis.

För att lyckas med detta kommer vi i denna guide bland annat svara på:

 • Vad är ett bra SEO-arbete?
 • Hur optimerar du en hemsida enligt sökmotorerna?
 • Hur får du en hemsida att synas på bra placeringar i sökresultatet?
 • Hur ökar du din försäljning med SEO?

Vi vet att företagare ofta brottas med olika utmaningar eller målsättningar och det primära syftet med denna SEO-guide är att den ska fungera som en hjälpande hand på traven. Att arbeta med SEO är avgörande om man vill öka organisk trafik till sin hemsida och vidare öka försäljning och leads, vilket slutligen leder till en ökning av omsättning i bolaget. Vi vet att detta är viktigt och därför har vi valt att fokusera på just detta i denna guide.

Varför är SEO viktigt?

Idag vet i stort sett alla vad Google är och ordet “googla” finns med i svenska akademins ordbok med definitionen “söka på internet”. Alla de personer som söker kan vara extremt värdefulla för ett företag, inte bara för att det är många, utan att de ofta söker på något specifikt som de letar efter, ett syfte. Just nu genomförs cirka 99 000 sökningar på Google varje sekund.

Om du exempelvis säljer tavlor, skulle du hellre köpa en stor reklamskylt längs vägen så att alla bilar som körde förbi ser ditt budskap (även om de inte har ett intresse att köpa), eller skulle du vilja dyka upp varje gång någon söker på “köpa tavlor” på Google eller Bing? Förmodligen skulle du valt det sista alternativet, för att dessa sökningar har en direkt koppling till en person som vill köpa, personer som är närmre ett beslut.

Sökresultat av köpa tavlor på Google

I Sverige har över 98 procent av befolkningen tillgång till internet och hela  95 procent använder internet dagligen. I världen genomförs flera miljarder sökningar på Google varje dag. Många av de personer som söker letar efter information som direkt eller indirekt kan härledas till det ditt företag erbjuder.

Med rätt SEO [Sökmotoroptimering] hjälper du alla de personer som söker att hitta information, ge svar på frågor, löser deras problem och blir en trovärdig resurs. Tror du sannolikheten är högre att en av dessa personer väljer ditt företag framför ett okänt, om du redan hjälpt till och är trovärdig?

Hur får du trafik till din webbplats?

Till att börja med bör du förstå att den absolut viktigaste sökmotorn i Sverige (och världen) är Google. Google står för över 94 procent av Sveriges sökmotormarknad. Vart och hur personer söker beror självklart på vilken nisch man befinner sig i, men på det stora hela använder de flesta Google. I denna guide får du hjälp i hur du dyker upp på bra positioner i ett flertal sökmotorer med hjälp av SEO [Sökmotoroptimering].

Alla sökmotorer utvecklas ständigt för att bli bättre. Googles sökmotor har framförallt utvecklats inom användarvänlighet de senaste åren. Det innebär att de förespråkar webbplatser som är enkla för besökaren att använda. Samtidigt har AI (Artificiell Intelligens) blivit ett allt större ämne inom SEO under 2023 – Du kan läsa mer om det och vad du bör tänka på i vår artikel om Google E-E-A-T.

Förr fanns det enkla black-hat metoder inom SEO som gjorde det möjligt att använda genvägar för att ranka bättre i sökresultatet. Idag är sökmotorerna betydlig mer sofistikerade och dessa black-hat-metoder snarare stjälper än hjälper.

Vad är det inom SEO som funkar? Hur får tar du placeringar i sökresultatet på Google så din webbplats får mer relevant trafik? 

Google är en väldigt avancerad sökmotor som använder tusentals parametrar för att ge sökaren det mest relevanta svaret på en sökfråga. Vi kommer ge dig tips på bra länkar som du kan använda för att djupdyka i hur Google rankar webbplatser längre ner i detta kapitel.

På det stora hela rankar Google webbplatser genom nedan delar:

– Googles sökrobotar är på ständig jakt efter innehåll av hög kvalitet som besvarar en sökfråga på bästa vis.

– Googles sökrobotar läser av innehållet, så kallat “crawling”, och använder sofisitkerade algoritmer för att avgöra huruvida innehållet är relevant för sökfrågan eller inte. Dessa algoritmer kollar bland annat på nyckelord, bilder, rubriker, sidstruktur, sökintention etc. som finns i innehållet.

– En annan viktig faktor för att få en bra ranking i sökresultatet är buzz eller hänvisningar till och från andra webbplatser. Har du exempelvis skapat innehåll som håller väldigt hög kvalitet är sannolikheten att andra webbplatser hänvisar sina besökare till det innehållet. Är det dessutom en hänvisning från en stor webbplats som exempelvis Aftonbladet ökar auktoriteten för din webbplats. Detta anser Googles algoritmer vara en mycket viktigt rankingfaktor.

Utöver ovan faktorer finns det andra delar som blir viktigare och viktigare för att vara med och konkurrera i sökresultatet:

– Hur personer agerar på och omkring din webbplats blir viktigare framöver. Hittar de den informationen som tillfredsställer sökfrågan? Stannar besökaren kvar på webbplatsen? Eller klickar de tillbaka till sökresultatet och besöker en konkurrents webbplats istället?

– Får användaren en enkel och smidig upplevelse där sidan laddar snabbt samt är anpassad för alla olika enheter?

– Uppdaterar du sidan kontinuerligt med nytt kvalitativt innehåll på en kontinuerlig basis? Eller har du svagt och duplicerat innehåll?

Det finns hundratals om inte tusentals olika faktorer som påverkar din webbplats ranking i sökresultatet (SERP). Dessa faktorer blir ständigt bättre och utvecklas kontinuerligt. Nedan finner du en bild som visar de största rankingfaktorerna inom SEO under 2023.

Rankingfaktorer inom SEO

Topp 5 rankingfaktorer inom SEO

Kontinuerliga content-uppdateringar (21%):

Under de senaste månaderna har det blivit tydligt att Google testar olika typer av content för att se om innehållet tillfredsställer det sökaren letar efter. Om innehållet genererar ett högre engagemang (tid på sidan, hur besökaren klickar sig runt, scrollar, gör ett köp etc.) rankar google den sidan högre. Samtidigt vill sökmotorerna att sidan ska vara relevant eller “Up-to-date”, därför är det viktigt att ständigt uppdatera sidan med nytt innehåll.

Nyckelord i meta-rubriken (15%):

Att visa Google vilket nyckelord din sida ska ranka på är en grundläggande förutsättning för att ta positioner i sökresultatet. Den första indikationen på vilket nyckelord en sida fokuserar på är huvudtiteln (Headline 1) och meta-titeln, därför är det viktigt att vara tydlig. Helst skulle titel-taggen enbart bestå av nyckelordet, men idag är det oerhört viktigt att kombinera nyckelord med slagord eller åtråvärda beskrivningar som får folk att klicka på länken (CTR). 

Externa länkar (14%):

Länkar från andra webbplatser in till en webbplats har varit grunden i Googles algoritmer fram till 2018. Det är fortfarande en mycket viktig rankingfaktor som bestämmer vilken auktoritet webbplatsen har på sökmarknaden. Idag är de ovanstående punkterna dock viktigare: att publicera nytt innehåll kontinuerligt och förklara för Google vilket nyckelord landningssidan handlar om. 

Nisch-expertis (14%)

Under mitten av 2017 gjorde Google en uppdatering som gynnar experter inom specifika områden. Detta innebär att en expert har ett nav av 10+ auktoritära sidor som kretsar kring ett och samma primära ord. Exempelvis kan nyckelordet “laptop” vara ett primärt ord för ett företag som säljer laptops. Har företaget flera olika målsidor som är inriktade på branscher “Laptop för designföretag”, “Laptop för konsulter”, Laptop för byggbranschen” och vanliga målsidor som “Laptop med mycket minne”, “Laptop med hög prestanda”, “Billig laptop” ökar auktoriteten för det primära ordet. Detta skapar en sorts magnetism som lockar trafik från alla sökningar som innehåller “Laptop”. 

Engagemang & Användarinteraktion (11%)

Den största förändringen i Googles algoritm de senaste fem åren är den ökade betydelsen av engagemang, som integrerades i SEO-algoritmen 2016. Google brukade vara försiktigt med att ge vikt åt onpage som lätt kan manipuleras av webbplatsägare. Men Googles alltmer sofistikerade teknik har gjort engagemang till en betydande del inom SEO.

Engagemang och användarinteraktion är relaterad till konsekvent publicering av engagerande innehåll. Engagemang, som kombinerar avvisningsfrekvens, tid på sidan och sidor per session, är en bra indikator på innehållets kvalitet. Tänk dock på att sökningar har olika avsikter, varav några kan vara att den som söker snabbt vill slå upp information, mer är inte alltid bättre.

Ja, det finns ett helt drös med rankingfaktorer likt ovan som tar din webbplats till bättre positioner i sökresultatet. Men du behöver inte vara raketforskare för att lyckas med SEO. I denna guide går vi igenom beprövade och repeterbara best-practice-metoder som du kan använda för att optimera din webbplats och driva riktad trafik.

SEO [Sökmotoroptimering] 2024

Den digitala eran förändrar landskapet för sökmotoroptimering (SEO) i rasande takt. Med framväxten av artificiell intelligens (AI) och förändrade användarbeteenden måste vi förstå och anpassa oss till de senaste trenderna, för att säkerställa framgång. I detta kapitel fördjupar vi oss i trender som kommer att definiera SEO [Sökmotoroptimering] 2024 och delar strategier för att ni ska kunna hålla er relevanta och synliga. 

Detta är en text som uppdateras kontinuerligt med tips och trix under året, i nuvarande SEO-utveckling är det ett måste för att texten ska vara relevant. Nedan är vad vi vet om SEO 2024 så här långt:

seo 2024

Google Search Generative Experience (SGE):

Vad du bör veta om SGE:

 • SGE, en banbrytande AI-driven sökupplevelse från Google, omdefinierar hur resultat presenteras i sökresultatet.
 • En omfattande förskjutning mot mer interaktiv och användarcentrerad sökupplevelse pågår.

Hur du förbereder dig för SGE:

 • Innehåll som direkt adresserar användarens frågor är avgörande för att synas i SGE.
 • Faktorer som påverkar SGE-resultat inkluderar expertanalys, användning av direkt och informativt språk, tydlig ämnesauktoritet och tillhandahållande av färsk och relevant information. 
 • Företag bör anpassa sin innehållsstrategi för att reflektera dessa faktorer och stärka sin position i SGE-resultat.

Optimering för SGE (Exempel):

Föreställ dig att du driver ett företag inom hälsokost och en användare söker ”hur påverkar omega-3 hjärnan?” Din webbplats bör ha informativt innehåll som direkt svarar på denna fråga för att optimera för SGE.

Search generative experience 2024

“Zero-Click”-sökningar:

Vad du bör veta om ”Zero-Click”:

 • “Zero-Click”-sökningar, där användare får önskad information direkt från sökresultatet ökar i frekvens.
 • Förbättrade funktioner tillfredsställer sökintentionen utan att kräva ytterligare klick.

Hur du förbereder dig för ”Zero-Click”:

 • Fokusera på att säkra positionen för utvalda snuttar för sökningar som inte genererar klick.
 • Rikta in dig på nyckelord och fraser som genererar utvalda snuttar och utnyttja dem för att stärka varumärkeskännedom.
 • Diversifiera trafikkällor för att minska sårbarheten för förändringar i organisk sökning.

Optimering för “Zero-Click”-Sök (Exempel):

Om ditt företag säljer ekologiska produkter och en användare söker ”fördelar med ekologisk mat”, se till att ditt innehåll ger en sammanfattning av de viktigaste fördelarna för att maximera synligheten trots frånvaron av klick.

Answer Engine Optimization (AEO):

Vad du bör veta om AEO:

 • AEO innebär att du ska optimera innehåll för att besvara, en strategi som blir allt viktigare med användarnas ökade efterfrågan på omedelbara svar.
 • Användare söker efter direkt information i högre grad utan att behöva klicka sig vidare till en specifik webbsida.

Hur du förbereder dig för AEO:

 • Utveckla en integrerad AEO-strategi som kompletterar traditionell SEO.
 • Prioritera koncist, tydligt och direkt innehåll som är strukturerat för att passa konversationssökningar.
 • Implementera frågor-och-svar-format, identifiera sökord och optimera för funktioner som maximerar din synlighet.

Optimering för AEO (Exempel):

Om du har en teknikblogg och någon söker ”hur installerar jag den senaste apple-uppdateringen?”, optimera din webbplats för att leverera exakta steg-för-steg-svar för att passa AEO.

Fokus på ämnesauktoritet:

Vad du bör veta om ämnesauktoritet:

 • SEO blir allt mer fokuserat på att etablera och visa erfarenhet, expertis och ämnesauktoritet.
 • Sökmotorer prioriterar innehåll som visar erfarenhet, expertis, auktoritet och pålitlighet (E-E-A-T).

Hur du förbereder dig för ämnesauktoritet:

 • Implementera en klusterstrategi genom att länka samman relaterat innehåll för att skapa en omfattande och innehållsrik täckning.
 • Uppdatera och optimera innehåll regelbundet för att behålla och stärka auktoriteten.

Optimering för ämnesauktoritet (Exempel):

Om ditt företag är inom finanssektorn, skapa ett kluster kring ”personlig ekonomi” som täcker allt från budgetering till investeringar för att etablera dig som en auktoritet inom området.

Video SEO:

Vad du bör veta om Video SEO:

 • Betydelsen av videoinnehåll fortsätter att öka med miljarder digitala videotittare globalt.
 • Videoinnehåll har hög delbarhet och påverkar konsumentbeslut positivt.

Hur du förbereder dig för Video SEO:

 • Utför noggrann sökordsanalys på YouTube för att identifiera relevanta sökord.
 • Optimera videotitlar, beskrivningar och taggar för att öka sannolikheten att hittas.
 • Skapa engagerande miniatyrbilder, inkludera transkriberingar och lägg till metadata för att förbättra rankingen.

Optimering för Video SEO (Exempel)

Om du säljer skönhetsprodukter, skapa och optimera videor om hur man använder dina produkter, inklusive relevanta sökord i titlar och beskrivningar för att öka synligheten på YouTube.

Utveckling av rankingfaktorer:

Vad du bör veta:

 • Rankningsfaktorer utvecklas kontinuerligt för att premiera pålitligt och auktoritärt innehåll som snabbt tillhandahåller de bästa svaren för användarna.
 • Att erbjuda en överlägsen användarupplevelse förblir en central faktor i algoritmerna på Google.

Hur du förbereder dig:

 • Fokusera på att optimera upplevelsen genom att leverera hjälpsamt och korrekt innehåll på ett användarvänligt sätt.
 • Optimera för Core Web Vitals med hjälp av verktyg som PageSpeed Insights för att säkerställa en snabb och responsiv webbplats.
 • Anpassa din SEO-strategi efter den senaste utvecklingen för att bibehålla en hållbar synlighet.

Uppdatera befintligt innehåll:

Vad du bör veta om uppdaterat innehåll:

 • I en miljö med snabb konkurrens och ökad volym är regelbunden uppdatering av befintligt innehåll avgörande för att behålla relevans och ranking.
 • Begreppet innehållshastighet refererar till den mängd innehåll som publiceras inom ett visst ämnesområde under en viss tidsperiod.

Hur du förbereder dig för att uppdatera innehåll:

 • Genomför regelbundna revisioner och uppdateringar för att säkerställa att din information är aktuell och korrekt.
 • Uppmuntra användare att engagera sig med uppdaterat innehåll genom att främja delning och kommentarer.

Optimering av befintligt innehåll (Exempel):

Om du driver en webbplats inom teknik, uppdatera guider och recensioner för att hålla informationen aktuell och för att behålla eller förbättra ranking i sökresultatet.

Frågor du kan ställa

Utökad användning av snabbsvar:

Vad du bör veta om snabbsvar:

 • Google prioriterar resultat som snabbt och tydligt svarar på användarnas frågor.
 • Snabbsvarsresultat presenteras ofta högst upp i SERP:erna.

Hur du förbereder dig för snabbsvar:

 • Identifiera vanliga frågor inom din bransch och skapa innehåll som svarar på dessa frågor direkt.
 • Optimerad markup och strukturerad data kan öka chanserna att visas som snabbsvar.
 • Använd frågor och svar-fraser i ditt innehåll för att öka sannolikheten att dyka upp som snabbsvar i sökresultaten.

Utveckling av Mobil SEO:

Vad du bör veta om mobil SEO:

 • Mobilanvändningen fortsätter att öka och Google använder “Mobile-first”-indexering för att utvärdera och ranka webbplatser.
 • En mobilvänlig webbplats är avgörande för att bibehålla och förbättra ranking.

Hur du förbereder dig för mobil SEO:

 • Säkerställ att din webbplats är responsiv och ger en enhetlig användarupplevelse på olika enheter.
 • Optimering för mobilsök inkluderar snabb laddningstid, läsbarhet och enkel navigation.
 • Använd verktyg som Google Mobile Friendly Test för att identifiera och åtgärda potentiella optimeringsproblem.
Google mobile first indexing

Optimera för Lokal SEO:

Vad du bör veta om Lokal SEO:

 • Lokal sökning blir allt viktigare för användare och företag.
 • Google My Business (GMB) är en central spelare inom lokal SEO och påverkar synligheten i lokala sökresultat.

Hur du förbereder dig för Lokal SEO:

 • Optimering av GMB-listor med korrekt information om företaget, inklusive öppettider, plats och recensioner, är avgörande.
 • Skapa lokalt innehåll och använd lokala sökord för att rikta in dig på specifika geografiska områden.
 • Delta aktivt i lokala sammanhang och motivera dina kunder att recensera för att bygga pålitlighet och öka synligheten lokalt.
optimera för lokal SEO

Hur fungerar sökmotorerna?

För att du som läser detta ska få en någorlunda grund till sökmotoroptimering behöver du först och främst förstå hur sökmotorerna fungerar. Det finns hundratals andra sidor som förklarar detta ännu mer i detalj, men för att kickstarta ämnet kommer vi förklara de mest grundläggande delarna nedan. 

Sökmotorerna fungerar främst genom tre huvudsakliga funktioner:

Genomsökning (Crawling): I denna process är sökmotorerna på ständig jakt efter innehåll och kod för varje webbplats de hittar på internet. 

Indexering (Indexing): När sökmotorerna hittar innehållet behöver allt organiseras och lagras. Du kan se det som ett enormt bibliotek som tillhandahåller i stort sett all information på nätet. När en sida har blivit indexerad kan den visas i sökresultatet när någon söker efter det sidan innehåller.

Rankning: Sökresultatet visar upp det innehåll som bäst besvarar en sökfråga. Resultatet sorteras med andra ord från mest relevans till minst relevans. 

I videon nedan får du en enkel förklaring till hur Googles sökmotor fungerar (Engelsk Version).

Hur fungerar sökmotorernas genomsökning (Crawling)?

En enkel definition av genomsökning (crawling) är när en sökmotor skickar en robot (även kallad spindel eller crawler) till en webbsida eller ett webbinlägg och läser av sidan. Då kan sökmotorerna konstatera vad sidan innehåller. 

Hur hittar sökmotorerna till din sida?

Här hävdar många att externa och interna länkar spelar en viktigt roll för hur snabbt nytt innehåll kan genomsökas. Har du många länkar som pekat mot ett specifikt innehåll från andra webbplatser men även internt är sannolikheten högre att innehållet genomsöks. 

Sidor genomsöks av flera olika anledningar, bland annat:

 • Webbplatsen har en XML sitemap som är skickad till Google.
 • Sidan har interna länkar pekade till sig från andra interna sidor. 
 • Sidan har externa länkar pekade till sig från andra externa sidor. 
 • Sidan får ökad trafik. 

När sökmotorerna genomsöker en sida schemalägger de även URL:er som finns på sidan för framtida genomsökning. Finns det en “No follow-tag” utsatt på URL:en kommer den dock inte genomsökas. Se till så att din sida har en XML sitemap uppladdad i Google Search Console. Då får Google en karta över allt ditt nuvarande och kommande innehåll. 

Hur du registrerar din Sitemap i Search Console

Genomsökningen är “bara” den första delen i hur sökmotorerna känner igen en sida och visar den i sökresultatet. Att en sida har blivit genomsökt betyder dock inte nödvändigtvis att sidan har eller kommer att indexeras. För att en sida ska dyka upp i sökresultatet måste den först genomsökas och sedan indexeras.

Hur fungerar sökmotorernas indexering?  

När du är helt säker på att sidan har blivit genomsökt är det dags att se till så den blir indexerad. Inom processen för indexering analyserar sökmotorerna sidans innehåll och lagrar den sedan i sitt index (bibliotek). När sidan har blivit indexerad dyker den upp i sökresultatet. 

Det finns ett flertal direktiv som du kan använda för att berätta för sökmotorerna hur de ska indexera sidan. 

Hur berättar jag för sökmotorerna vad som ska indexeras?

Du kan berätta för sökmotorerna hur du vill att din sida ska behandlas. Exempelvis kan du sätta direktiv på att en sida inte ska dyka upp i sökresultatet eller att innehållet på en länk inte ska finnas någon annanstans på sidan. 

Du gör detta via något som heter metadirektiv (metataggar) som du sätter i headern på din webbsida. Det finns främst två direktiv som du bör känna till, dessa är “robots meta tag” och “x robots tag”. 

Robots meta tag: Robots meta tag använder du inom headern i din HTML-kod. Men hjälp av denna tagg kan du exkludera alla sökmotorer från att indexera sidan. Följande direktiv är vanliga inom SEO:

 • Med “index” berättar du för sökmotorerna att de kan indexera din sida, medans “noindex” gör det motsatta. 
 • Med “follow” berättar du för sökmotorerna att de kan följa en vissa länk på webbplatsen, medans “nofollow” gör det motsatta. 

X Robots tag: Till skillnad från “Robots meta tag” kan du använda x robots tag i din HTTP-header. Detta bidrar till en större flexibilitet och funktion om du exempelvis vill blockera alla typer av sökmotorer på ett snabbare sätt. 

Med en förståelse för dessa taggar får du en större kontroll över din sida. Vill du läsa mer om olika taggar inom ramen för indexering rekommenderar vi googles specifikationer

Hur rankar sökmotorerna webbplatser? 

Den eviga frågan inom sökmotoroptimering, med tusentals svar. Men det som betyder något inom SEO-optimering är hur trafiken till en webbsida kan öka försäljningen i ett företag och vilken påverkan rankningen har för att detta ska ske. Sökmotorerna använder sig av hundratals algoritmer som tar hänsyn till flera olika parametrar på en webbplats när de vill hitta ett kvalitativt och relevant svar när någon söker. Den webbsida som hanterar dessa parametrar bäst får oftast bäst position i sökresultatet.   

Samtidigt jobbar google och andra sökmotorer ständigt med att förbättra och uppdatera sina söktjänster. Det innebär att de ändrar och bearbetar dessa robotar, algoritmer och parametrar som påverkar rangordningen och positionerna för en webbplats. SEO är därför ett kontinuerligt och långsiktigt arbete där små progressiva förbättringar ständigt behöver göras för att kunna vara med och konkurrera högt upp i sökmotorerna.

Nu när vi har tagit oss igenom hur sökmotorerna fungerar är det äntligen dags att ta tag i den SEO-kunskap som faktiskt ger resultat. Från och med nu är det enbart fungerande strategier och taktiker som är i fokus för att få mer trafik som ökar din försäljning.

Sökordsanalys – Grunden till bra SEO

Många tror att det bara är att hitta ett sökord som folk söker på och sedan skapa en sida som behandlar det specifika ordet. Om det bara vore så enkelt… I kommande kapitel kommer vi berätta exakt hur du ska gå tillväga för att öka sannolikheten att just din webbplats rankar bra i sökresultatet.

Det första steget på SEO-resan är att bestämma vilka sökord du ska äga. Du ska med andra ord ta fram rätt termer som folk söker på och som du vill att sökmotorerna ska ranka bra i sökresultatet. 

Det kan inte vara speciellt svårt? Eller… Du vill att ditt e-handelsföretag ska dyka upp när någon söker på “kläder” och möjligtvis söker på saker som “snygga jeans”. Gå direkt till köp… Så enkelt är det tyvärr inte. Det finns en del viktiga faktorer som du måste ta hänsyn till när du ska bestämma vilka sökord din webbplats ska rikta in sig på.

Nedan finner du några viktiga faktorer:  

Sökvolym:

Den första faktorn du ska undersöka är hur många personer som söker på ett visst sökord. Är det många personer som söker når du ut till en större publik. Om du däremot hittar ett ord som ingen söker på finns det ingen som kommer hitta ditt innehåll. Det är en fälla du inte vill gå i eftersom det kräver tid och engagemang för att skapa bra innehåll. Det finns ett flertal strategier för hur du ska hitta rätt ord att ranka på baserat på volym, relevans och konkurrens.

Relevans:

Volym spelar självklart en viktig roll i din sökordsanalys. Men tänk om ordet inte är relevant för din webbplats? Det är ganska dumt att lägga en massa tid och engagemang på att dyka upp när någon söker på kattmat, men ditt företag säljer fönster. En annan vinkel på relevans är den typ av kund du säljer till. Låt säga att ditt företag säljer dyra premiumfönster och du lägger ner resurser på att skapa en landningssida för ett mycket konkurrensutsatt ord som fokuserar på ordet “Billiga fönster”. Då får du in en stor massa av trafik som ändå inte köper dina dyra premiumfönster. 

Omvänt kanske du tror att frasen “Bäst PPC-annonsering” är ett dumt ord att ranka på eftersom din byrå erbjuder tjänster inom SEO-optimering och inte PPC. Men om din potentiella kund är en marknadschef kan det vara ett bra första steg att starta en framtida relation, att erbjuda hjälpsamma resurser som utvärderar PPC-verktyg (PPC = Pay Per Click). 

Konkurrens:

Precis som med alla potentiella affärsmöjligheter vill du även inom sökordsoptimering göra en analys av vilket engagemang som behövs, vad kostnaden blir och hur stor sannolikheten är att möjligheten leder till ett bra resultat. Inom sökordsoptimering innebär det att förstå hur konkurrensutsatt ett specifikt sökord är och hur stor sannolikheten är att få en bra ranking på ordet. Du måste även förstå vilka kundsegment du är ute efter och vilka termer dessa kunder söker på.

Nedan hittar du en video som är skapad av en Brian Dean. Han driver sidan “Backlinko.com” som är en av de största webbplatserna när du vill lära dig mer om SEO. Här går han igenom fem viktiga delar inom sökordsoptimering:

Detta vill du veta om dina kunder

Har du inte en klar förståelse för vilka kundsegment du riktar dig mot är det dags att börja undersöka den saken, för SEO men även för ditt företag i allmänhet. 

Detta vill du veta om dina kunder: 

 • Vad är din kund intresserad av?
 • Vilka typer av problem har din kund?
 • Vilken typ av språk använder din kund online?
 • Vart köper din kund det du erbjuder i dagsläget? (Konkurrenter, men även relaterade erbjudanden som kan härledas till ditt företag)

När du besvarat dessa frågor har du skapat dig en grundlista av potentiella sökord och webbplatser som kan hjälpa dig i din framtida sökordsanalys. Du har även fått fler idéer som kan användas för att hitta rätt sökvolymer och konkurrerande mätvärden. 

Nu ska du ta din grundlista över dina potentiella sökord och lägga in i ett sökordsverktyg som ex. UberSuggest, SEMrush eller Ahrefs (Nedan är ett exempel från Ubersuggest).

Sökord för kattmat i ubersuggest

Längre ner i detta kapitel kan du hitta en mer omfattande lista över konkurrenskraftiga sökordsverktyg. Den viktigaste delen i detta första steg är att genomföra ett stort antal sökningar i flera olika verktyg. Du kan exempelvis använda starka verktyg som SEMrush för att se vilka sökord dina konkurrenter rankar på. Vi på Growy använder oss mycket av just, SEMrush för att ta fram nya sökord till våra kunder. 

SEMrush kan ta fram tusentals söktermer som de ser att dina konkurrenter rankar topp 100 på i Google, samt hur mycket trafik de får i snitt på dessa söktermer. 

Nedan kan du se ett exempel på hur det kan se ut när vi vill se vilka sökord Zalando rankar på i Sverige. Du kan även se vilken sökvolym dessa ord har per månad (snitt), vilken sökintention ordet har, nuvarande position samt hur många procent av sidans organiska trafik som inkommer på det specifika sökordet.

Sökordsanalys av zalando i SEMrush

Detta är ett verktyg som du inte bara behöver kolla in dina konkurrenter via. Du kan även göra en check av liknande branscher eller nischtidningar som tar upp ditt ämne för att hämta innehållsideér och se vad dina potentiella kunder läser, vilka sökord de söker på och var dessa webbplatser får sin trafik från. Ett hett tips är även att kolla upp din befintliga webbplats och se vilka ord du får trafik från i dagsläget. Utifrån denna trafik kan du skapa dig en bra bild av vilka ord som är bra samt vilka ord du kan ranka bättre på.

Google blir dock mer och mer komplext och har slutat dela med sig av data till tredjepartsverktyg. Men med SEMrush eller verktyg som Ahrefs kan du analysera din egen webbplats för att skapa dig en överblick av vilka sökord som har bra sökvolymer samt hur dessa rankar.

Google Search Console

Om din webbplats är kopplad till Googles egna och kostnadsfria Google Search Console är denna plattform perfekt för att ta fram viktig data om hur din webbplats presterar, vilka sökord som används för att få trafik och vilka URL:er som genererar kunder.

Googles egna definition av Google Search Console (Översatt) är:

“Google Search Console är en kostnadsfri tjänst som Google erbjuder för att hjälpa dig övervaka, underhålla och felsöka din webbplats närvaro i Googles sökresultat. Du behöver inte registrera dig i Search Console för att inkluderas i Googles sökresultat, men Google Search Console hjälper dig att förstå och förbättra hur Google ser på din webbplats”

Många använder även Google Search Console i tekniskt SEO-syfte för att felsöka sin webbplats, men mer om det i kommande kapitel. 

Med Google Search Console har du möjlighet att se hur din webbplats presterar i sökresultatet. Om du använder dig av fliken “Performance” i inloggat läge på Search Console får du upp ett antal val:

Google Search Console Performance Metrix

Så här fungerar varje enskilt val:

Totala klick:
Detta filter visar hur många klick du fått till din webbplats via sökresultatet. 

Totala visningar:
Detta filter visar hur många personer som har sett din webbplats dyka upp i sökresultatet i Google. 

Snitt CTR (Click through rate):
Detta är förhoppningsvis ett mått som du är bekant med. Men enkelt skrivet är det en standardiserad formel för: antalet klick dividerat med antalet visningar. 

Snittposition:
Här får du en genomsnittlig position av dina sökresultat i Google. 

Med dessa filter får du ett mycket brett utbud av resultat. Men i nästa ruta har du möjlighet att filtrera ditt resultat ytterligare:

Filter för performance i Google Search Console

Under fliken “queries” kan du se vilka frågor eller termer som fick personer att se din webbplats i sökresultatet samt vilka sökord de klickade sig in till webbplatsen på. 

Dessa termer kan vara bra att förfina ytterligare med bra innehåll och interna länkar (Vi kommer gå igenom dessa delar i senare kapitel). Men hursomhelst, dessa termer som Search Console tar fram kan du använda för att ta fram nya idéer och sökord som du ka rikta dig mot. 

Det viktiga i detta kapitel är att du tar dig tiden till att förstå hur dina potentiella kunder tänker och vad de söker på. Med en gedigen sökordsanalys får du reda på vilka sökord som drar trafik till dina konkurrenter och liknande webbplatser samt vilka termer som kommer dra trafik till din egen webbplats. Nu måste du skapa en strategi som visar vilka termer som kommer fungera för dig och vilka möjligheter som är optimala att lägga sin tid på för att ranka.

Strategier för dina sökord

När du ska sätta en strategi för din sökordsanalys behöver du fastställa konkurrensen, vilket kan vara en komplicerad uppgift: 

 • Du behöver bland annat ta reda på hur auktoritär och pålitlig din webbplats är kontra dina konkurrenter (Antal länkar webbplatsen har riktat till sig samt hur pålitliga och relevanta dessa länkar är). Detta då du ska “tävla” mot dessa webbplatser.
 • Samtidigt måste du veta hur anpassade dina konkurrenters sökord är mot den sökfråga som ställs och om du har möjlighet att skapa innehåll som besvarar fråga på ett bättre sätt.
 • Sedan, utöver hur auktoritär webbplatsen är måste du ta reda på hur auktoritär själva landningssidan för sökordet är kontra konkurrenter. 

Nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du ska skapa en sökordsstrategi för just din webbplats.

Tänk på detta när du väljer strategi

Nu när du har tagit fram en massa sökord som är uppdelade efter kärnord eller ämnen och är relaterade till din webbplats och det du säljer. Då är det dags att hitta en balans mellan: relevans, volym, konkurrens, click through rate (CTR) och prioriteringar. 

Relevans: Detta är den viktigaste frågan du bör ställa dig. Nedan har du några frågor som du bör gå igenom innan du väljer ett sökord som du ska använda:

 1. Är detta något som kunderna bryr sig om?
 2. Kan jag erbjuda en lösning för detta sökordet?
 3. Kan jag skapa värdefullt innehåll runt detta sökordet?
 4. Om svaret är NEJ, stryk ordet. 

Sökvolym: Detta är något som de flesta sökordsverktyg kan tar fram. På bilden nedan ser du hur stor volymen är på bland annat “Kattmat” i Ubersuggest. (Sökvolym = hur många som söker på ordet i snitt per månad)

Sökvolym på flera sökordsvarianter i ubersuggest
 1. Kom ihåg att volymerna kan vara säsongsbaserade. 
 2. En hög volym är bra men har ofta hög konkurrens.
 3. Många låg-medium sökord kan generera hög volym.
 4. Det viktiga är att sökorden är kompatibla med ditt företag. 

Svårighetsgrad: De flesta verktyg kan ta fram ett snitt på hur svårt det kan vara att ranka på ett visst sökord. På bilden nedan kan du exempelvis se svårighetsgraden för ordet “kattmat” i Ubersuggest (Svårighetsgrad = Hur tuff konkurrensen är på ordet i fråga)

Hur svårt det är att dyka upp på ett sökord 1-100
 1. Välj sökord med en svårighetsgrad under 50.
 2. Helt nya sidor kan få det svårt med skalor runt 20-30.
 3. Din hemsida handlar om något, kom ihåg det. 
 4. Sökord som är relaterade till ett ämne som du redan rankar på har en större chans att ranka högre än ett helt nytt.

Organisk CTR (Click Through Rate): Handlar om hur många som klickar sig in på en webbplats utifrån sökresultatet. 

 1. CTR minskar om google har lagt in egna snippets på det ämnet (Kolla bild nedan). 
 2. En låg CTR kommer generera lite trafik till din webbplats.

Egna snippets i sökresultatet skapade av Google

Prioritet: Gör ett snitt utifrån volym, svårighetsgrad och CTR.

 1. Sökord med hög prioritet har ofta hög volym, CTR och låg konkurrens. Här har du sökord som du kan prioritera.

Nedan hittar du en lista med olika verktyg som du kan använda för att ta fram svårighetsgraden för dina sökord (De flesta kostar dock en mindre summa i månaden):

Nu har du fått en god grund i hur du ska göra för att ta fram rätt sökord för din SEO-strategi. När du hittat dina sökord och tagit fram en plan för hur du ska applicera dessa är det dags att djupdyka i hur du ska skapa, strukturera och publicera webbsidor som rankar i sökresultatet, detta får du information om i kommande kapitel.

SEO Onpage – Skapa webbsidor som rankar!

Nu när du genomfört en gedigen sökordsanalys är nästa steg att implementera dina framtagna ord på rätt sätt. Till att börja med bör varje sida på din webbplats vara inriktad på ett primärt sökord och sidan ska vara utfylld med dina relaterade ord. I nedan bild ger Rand Fishkin en bra bild av hur en bra (eller perfekt) optimerad webbsida kan se ut:

Nedan har vi lagt in en video som är skapad av Ahref (En av marknadens största leverantörer av bra SEO-Analys-verktyg). Här går de igenom en checklista inom Onpage-SEO som är mycket lärorik och direkt applicerbar. (Engelsk Version) 

Låt oss djupdyka lite i ämnet Onpage SEO och gå in i detalj på varje viktigt delmoment som behövs när du ska skapa en sida som rankar.

SEO Onpage: Titlar och Rubriker

Google arbetar ständigt för att bli bättre, mer sofisitkerad och öka förståelsen i vad en sida innehåller och vilka sökningar den sidan tilltalar. Samtidigt har Google börjat bestraffa sidor som aggressivt försöker manipulera webbsidor mot ett visst sökord. 

Titeltaggar

Något som Google fortfarande anser vara mycket värdefullt är sidans titeltagg, därför är det viktigt att du placerar ditt utvalda sökord just där. 

Många har svårt att skilja på titeltagg och huvudrubrik. Den huvudrubrik som du ser på en webbsida ligger oftast högst upp på sidan och kallas H1 (Headline 1). Titeltaggen däremot syns inte på själva sidan, utan finns högst upp i din webbläsare. Denna titeltagg fyller du i direkt i sidans källkod, i en så kallad metatagg. På bilden nedan kan du se vart titeltagg finns belägen:

Exempel på titeltagg

Hur lång en titeltagg ska vara varierar, men i vanliga fall ska den ligga på mellan 55-60 tecken. Denna titel kommer även visas i sökresultatet när någon söker efter det primära sökord som finns implementerat på sidan. 

Nedan får du ett exempel på vart meta-rubriken visas i sökresultatet:

Meta-rubrik från sökresultatet

Det finns några enkla knep som du kan använda dig av för att göra din titeltagg SEO-optimerad:

 • Skriv en titeltagg som är mellan 55-60 tecken (Då tar du upp plats i sökresultatet och anpassar titeln för Google) 
 • Se till så att ditt primära sökord för sidan finns med i titeltaggen på ett naturligt vis.
 • Utöka din titeltagg med relaterade variationer av ditt primära sökord. 

Kom ihåg: Titeltaggen är den rubrik en person ser i sökresultatet, se därför till att göra titeln åtråvärd och klickvänlig (Ingen ranking är bra om ingen klickar sig in på sidan)

Huvudrubrik och underrubrik (H1, H2, H3 – Headline 1-2-3) 

Google har gått ut och sagt att huvudrubriker och underrubriker inte är en kritisk faktor inom SEO men de används som ett element för att förstå strukturen för en sida. Precis som när du skriver en uppsats eller en guide likt denna, är det enklare att förstå innehållet om det finns en tydlig struktur med huvudrubriker och underrubriker. Det ökar förståelsen för läsaren och sökmotorerna.

Demonstration av huvudrubrik och underrubrik på webbsida

Här nedan har vi tagit fram några enkla knep som du kan har nytta av när du ska formulera och strukturera din webbsida på rätt sätt med rubriker:

 • Först och främst är det viktigt att enbart använda en huvudrubrik (H1:a), annars kan det bli svårt för sökmotorerna att förstå vad sidan handlar om.
 • Försök ha en likadan huvudrubrik som titeltagg.
 • Använd ditt primära sökord och relaterade sökord i underrubriker (H2, H3) men på ett naturligt vis, överdriv inte.

Nedan skriver vi mer om metabeskrivningen.

SEO Onpage: Metabeskrivning

Metabeskrivningen fungerar precis som titeltaggen och finns inte synligt på din webbsida. Du kan se din metabeskrivning som en annonstext som förklarar vad sidan som handlar om. Även om Google ibland tar sig friheten och skapar en metabeskrivning själv utifrån det innehållet som finns på sidan kan en bra beskrivning med övertygande innehåll främjas denna. 

Precis som vi nämnde under titeltaggar handlar metabeskrivningen inte enbart om att få ranking. En välskriven och genomtänkt beskrivning med rätt slagord ökar även din CTR (Click through rate). Att dyka upp i sökresultatet är bara ett första steg, den viktiga biten är att folk klickar sig in på sidan. 

Nedan får du ett exempel på vart metabeskrivningen visas i sökresultatet:

Metabeskrivning i sökresultatet

SEO Onpage: Innehållet på sidan

Innehållet på en sida är självklart mycket viktigt, båda vad gäller ranking och konvertering. Vissa hävdar att det inte är bra ranking som bidrar till nya kunder, utan texten – där är vi beredda att hålla med. Riktigt bra, unikt och relevant innehåll med välskrivna texter, genomtänkt infografik, bilder och videos får ditt företag en hög trovärdighet och stark konkurrenskraft.

Du kommer märka att olika sidor på din webbplats har olika arbetsuppgifter, det finns sidor som ska ge läsaren en snabb överblick av dina produkter eller tjänster (Konvertering), sen finns det djupare innehåll som folk ska anse vara intressanta, delbara och insiktsfulla (Trovärdighet & expertis). Google har i allt större grad börjat gynna vissa typer av innehåll och när du ska förbättra eller skapa din SEO finns det en del viktiga saker att tänka på:

Djupt och unikt innehåll

Det finns inga magiska tal när det kommer till ordantal. Vissa hävdar att en sida bör innehålla minst 300 ord för att få någon form av ranking, men vi har sett sidor som rankar på höga positioner trots detta, på ett konkurrensutsatt ord – mycket där handlar dock om din sidas auktoritet och search intent, något som vi går in på i kommande kapitel.

I vilket fall som helst kommer inte din webbplats försvinna från sökresultatet även om du har en sida med få ord. Det är dock ingen nyhet att Google senaste Panda-uppdatering gynnar längre, djupare och mer unikt innehåll. Om din webbplats består av väldigt många korta sidor med text (50-200 ord) av duplicerat innehåll där enbart titeltaggen och rubrikerna förändrats bör du hitta en strategi för hur dessa sidor ska bli djupare och mer unika.

Gör en analys av alla dina sidor för att se hur mycket trafik varje enskild sida har och uteslut de sidor som har dålig trafik genom en noindex-tag. Idag kan Google straffa webbplatser som översvämmar deras index med sidor av lågt värde i ett försök att få dessa att ranka.

Har du ett sökord som du vill ranka på så bör du göra en gedigen konkurrentanalys för att se vilka sidor som rankar på ordet i dagsläget. Använd sedan din expertis eller branscherfarenhet och skapa innehåll som är bättre och mer unikt än dina konkurrenters.

Vill du ha en djupare förståelse i hur du ska skriva en bra text rekommenderar vi en mer specifik guide om just SEO-texter.

Engagemang

I Googles uppdateringar har engagemang och användarupplevelse blivit viktiga parametrar för bra SEO. Se till så att ditt innehåll besvarar den intention sökaren har när de letar efter dina erbjudanden. Google vill alltid leverera ett svar som bäst besvarar en sökfråga, det är det hela sökmotorns affärsmodell bygger på. Det är även viktigt att webbplatsen är trygg, säker och användarvänlig – Den bör uppfylla nedan parametrar.

 • Core Web Vitals
 • Mobil användbarhet: En sida får inte ha några mobila problem.
 • Säkerhetsproblem: Alla säkerhetsproblem för en webbplats diskvalificerar alla sidor på webbplatsen från en bra status.
 • HTTPS-användning: En sida måste visas över HTTPS (SSL-certifikat).
 • Annonsupplevelse: En webbplats får inte använda “Pop-ups” som distraherar, avbryter eller på annat sätt bidrar till en sämre upplevelse.

På det stora hela handlar engagemang om att ge dina besökare en trevlig upplevelse. Detta gör du genom att ha en sida som är snabb, säker och kvalitativ. Använd enkla metoder för att få dina besökare att stanna längre, uppdatera dina webbplats med nytt innehåll kontinuerligt och ha en plan för hur din sida ska uppdateras.

Delbarhet

Att personer eller andra webbplatser delar och länkar till ditt innehåll är ett gott kvitto på att du skapar innehåll som är relevant, trovärdigt och kvalitativt. Det blir en sista knut som binder ihop säcken samtidigt som hela din webbplats får en högre auktoritet.

Har du en webbplats med hundratals om inte tusentals sidor med tunt innehåll kommer folk tappa förtroendet, inte bara för din webbplats utan hela företaget i sig. Att bidra till ett bibliotek av bra innehåll är något som sökmotorernas algoritmer snappar upp och gynnar, glöm inte det. Har du tunt innehåll? Uppdatera din webbplats, slå ihop innehåll och förbättra det som behöver förbättras.

Google E-E-A-T

Webbplatsägare uppmanas ständigt av Google att regelbundet granska sitt innehåll och se till att det är relevant, informativt och följer “best-practice” inom sökmotoroptimering (SEO). Detta inkluderar att skapa innehåll med hög expertis, erfarenhet, auktoritet och pålitlighet (E-E-A-T) samt att erbjuda användarna en positiv och engagerande upplevelse på webbplatsen. Här kan du läsa mer om Google E-E-A-T.

SEO Onpage: Sidstruktur och Interna länkar

Själva arkitekturen av dina sidor på webbplatsen spelar en viktigt roll för hur sökmotorerna väljer att ranka. Det handlar om allt från hur du väljer att organisera din webbplats till hur du länkar mellan olika innehållssidor. För sökmotorerna är dina länkar en typ av röst som förklarar vad en sida handlar om, hur viktig sidan är och hur pålitlig sidan är kontra andra sidor på webbplatsen. 

Nedan ser du ett exempel på en intern länk:

Interna länkar på en webbplats

Sökmotorerna kollar även på den text som du väljer att länka genom, kallad ankartext. När du väljer att länka till en sida genom en beskrivande text hjälper du sökmotorerna att förstå vad sidan som länkningen går till handlar om. Återigen, tänk på att inte manipulera din ankartext genom att trycka in en massa olika sökord, det stjälper snarare än hjälper.

Ankartext i artikel

Externa länkar är en parameter inom SEO  som vi kommer gå in djupare på i senare kapitel, bl.a. kan en länk från en större webbplats som aftonbladet vara en stark indikation på att din webbplats är viktigt. Men även flera interna länkar från olika delar av din webbplats till en specifik sida kan vara en positiv indikation på att den sidan är viktig och trovärdig. Samtidigt är den sidan som har flest externa länkar till sig från andra webbplatser den sidan som har störst auktoritet för dina interna länkar.

Här får du ett bra exempel som hjälper dig att förstå hur du ska länka internt:

Tänk dig att vi har en webbplats som handlar om och säljer solceller. Under 2022 så skapar vi en mycket informativ studie som påvisar solcellers positiva inverkan på jordens klimat. Vi skapar interna länkar från flera olika sidor till studien. 

Vi väljer att publicera denna studie på vår egen webbplats. Alla nuvarande sidor på vår webbplats är enkla säljsidor som fokuserar på olika aspekter av våra solcellserbjudanden. Dessa sidor har inga nuvarande externa länkar som pekar till sig. 

Vår studie är välgjord och optimerad för sökmotorerna så den ska kunna få en bra ranking i sökresultatet på flera olika sökfraser. När vi sedan sätter upp länkar från vår studie till våra mindre sidor som är mer säljfokuserade ökar även deras auktoritet och förtroende. 

Även om våra säljfokuserade sidor kanske inte får lika bra positionering som studien kommer deras auktoritet, förtroende och ranking förbättras. 

Något som är viktigt att tänka på här är att de flesta företag som vi arbetar med (och generellt) ofta har störst auktoritet och länkningar till sin startsida. Det är därför viktigt att strategiskt länka från din startsida till de viktigaste sidorna som finns på din webbplats. 

Interna länkar och sidstruktur är ett komplext ämne – framförallt för större webbplatser med tusentals undersidor. Det finns många olika verktyg och guider som beskriver denna process mer i detalj som vi länkar till längre ner. Men några av de viktigaste sakerna inom sidstruktur och interna länkar är:

 • Du vill skapa en förståelse för vilka sidor som har flest länkar pekade till sig. För att göra detta kan du kolla efter dessa sidor i verktyg som Ahref, Semrush och Majestic SEO.
 • När du genomfört en sökordsanalys eller kollat över vilka sidor som ger dig mest organisk trafik genom Google Search Console bör du skapa en struktur där du länkar till de sidor som är primära för dig. Skapa en navigeringsmeny som du använder i Footer och Header, så får du flera interna länkar direkt.
 • Generellt ska du försöka hålla dig till en platt struktur där dina viktigaste sökord som du vill ranka ligger så när din startsida som möjligt. Det innebär att en besökare och sökmotor ska kunna ta sig till dina viktigaste sidor med så få klick som möjligt.

Nedan har du en video som tar upp grunderna inom informations- och sidstruktur:

SEO Onpage: ALT-texter

Sökmotorerna kan inte läsa av och förstå vad som finns på en bild. Inom onpage SEO är det viktigt att bygga upp en struktur som gör att en sökmotor förstår vad din webbplats handlar om. Där av blir ALT-texter en viktig parameter som inte bara hjälper sökmotorerna utan även besökaren om sidan laddar långsamt, om bilden går sönder eller på annat vis inte kan visas. Alt texterna beskriver vad bilden handlar om och implementeras i HTML.  Med en alt-text hjälper du sökmotorerna att indexera bilden vilket får bilden att dyka upp i bildsöket, då finns det möjlighet att öka trafiken till din webbplats. 

Du ska inte manipulera dina bilder och stoppa in sökord eller andra sökvarianter i din alt-text om det inte är naturligt. Se till så att din alt-text passar in på ett korrekt vis och försök att ge en grundlig och bra beskrivning. Tänk dig att du ska beskriva bilden för någon som inte ser, det är precis det den är till för. 

När du beskriver bilden naturligt finns det ingen risk att fastna i “överoptimeringsfiltret” (Du försöker inte lura google). Med rätt beskrivning får du dessutom chansen att ranka på bra “Long-tail-varianter” av ditt primära sökord.

SEO Onpage: URL-struktur

Hur du strukturerar webbplatsens URL:er kan vara en viktig parameter ur ett spårnings- och SEO-perspektiv. Med en logisk URL-struktur är det enklare att ta ut och sortera data, har du dessutom en kort och beskrivande webbadress är sidan enklare att dela i sociala medier.

Inom SEO är URL-strukturen viktig för att visa sökmotorerna (och besökarna) vilka delar av webbplatsen som ska prioriteras. Ligger dina viktigaste kategorier, ämnen och produkter nära ditt rotdomän? Om inte, kan det vara en god idé att strukturera om. Har du exempelvis en e-handel som säljer kläder bör dina huvudkategorier (Jeans, Tröjor, T-shirts) ligga nära rotdomänet för att förklara för sökmotorerna att dessa kategorier är viktiga.

Exempel:

Dittdomän.se/jeans (Här inser sökmotorerna att jeans är en viktig produkt)

Dittdomän.se/jeans/regular (Här utökar du auktoriteten för jeans och förklarar för sökmotorerna att jeans är ett viktigt sökord som finns i regular)

Har du en hemsida med många olika typer av produkter och kategorier (1000-tals URL:er) kan det vara svårt att ta sig fram på sökmotorerna på alla, därför kan en nischad sida få fördelar.

Tänk på!  Ändra inte för mycket bland dina URL:er om du inte måste, det kan ha en negativ påverkan på din SEO. Om du måste ändra, var nog med att använda rätt 301-redirects (Omdirigering från gammal länk till ny länk) för att inte tappa din ranking. Vi har ett flertal klienter som kommit till oss när de gjort om eller uppdaterat sin webbplats och tappat ranking pga. ändrade URL:er. Att göra om en hemsida utan rätt SEO-kunskaper kan vara ödesdigert.

SEO Offpage – Bygg länkar och bli trovärdig

När du har gjort en ordentlig sökordsanalys och strukturerat ditt innehåll på varje webbsida är det dags att börja “ragga” externa länkar. Detta är den SEO-process som tar mest tid och kräver högst engagemang av alla SEO-delar. Med externa länkar får din webbplats en högre auktoritet och trovärdighet i sökresultatet. När din webbplats har en hög trovärdighet kommer nytt innehåll att ranka snabbare och befintlig ranking bli bättre. I detta kapitel går vi igenom grunderna inom offpage SEO, vad det är och vilka tekniker som du kan applicera direkt för att få bättre resultat.

SEO Offpage: Vad är det?

Offpage SEO täcker alla delar inom SEO som sker utanför din egna webbplats. Många anser att offpage SEO enbart är att “bygga” länkar, men i verkligheten är det en viktig SEO-taktik som ökar din konkurrensfördel och stärker ditt varumärke.

Allt inom varumärkesbyggande PR, citeringar, sociala medier, innehållsmarknadsföring, gästbloggande och många andra strategier är delar utanför din webbplats som går att hänvisa till offpage SEO. För att förtydliga: alla delar som inte innebär att du gör ändringar på din egna webbplats eller publicerar nytt innehåll på webbplatsen är en strategi inom offpage.

SEO Offpage: Varför är det viktigt?

Offpage SEO är en viktig rankingfaktor när du vill ha bra placeringar på konkurrenskraftiga sökord. Har du exempelvis gjort ett bra onpage arbete och din webbplats uppfyller alla tekniska SEO-delar, men din webbplats inte är offpage optimerad, kommer du få det svårt att konkurrera oavsett. 

När du arbetar med offpage SEO får din sida en högre auktoritet och trovärdighet (Så kallad DA: Domain Authority). DA är en typ av rankingpoäng som ökar sannolikheten att din sida rankar på konkurrensutsatta fraser. Dessa poäng utgår från en skala på 1-100 vilket baseras på ett flertal offpage-faktorer, bl.a. Länkar från olika domän och antalet totala länkningar. Även om DA inte är ett direkt mått som används av Google för att avgöra hur du rankar så är det en bra indikation för hur din webbplats presterar ur ett offpage-perspektiv. 

På länkarna nedan kan du mäta din webbplats auktoritet: 

SEO Offpage: Fem viktiga tekniker

Vi tagit fram fem olika offpage-tekniker som du kan använda för att förbättra din webbplats auktoritet och trovärdighet.

1. Skapa värdefulla och relevanta backlinks

Att arbeta med externa länkar (backlinks) inom SEO är mycket viktigt. Det är nämligen en teknik som är avgörande för de webbplatser som har ambitionen att ranka på förstasidan i Google. Google kommer högst sannolikt ranka en webbplats över en annan om det domänet har fler externa länkar riktade till sig. Utöver antalet externa länkar tar Google även hänsyn till relevans, auktoritet och kvalitet på de externa länkar din webbplats får. Får din webbplats en extern länk från en stor och relevant webbplats kan det inbringa en betydligt större kraft för din webbplats kontra flera externa länkar från mindre och irrelevanta webbplatser.

Det finns främst två typer av backlinks som påverkar din SEO positivt:

Naturliga länkar:

Detta är en extern länk som din webbplats får utan att någon större åtgärd vidtagits. Det kan vara en extern länk som en bloggare eller annan typ av skribent skapat till din webbplats för att styrka sitt eget innehåll (källhänvisning). Eller att skribenten anser att ditt innehåll kan vara ett bra komplement för den som vill läsa vidare om ett visst ämne. Denna typ av backlink är ofta ett bra tecken på högt förtroende för din webbplats, vilket bidrar till en ökad auktoritet.

Reklamlänkar:

Detta är externa länkar som som du får genom att marknadsföra ditt företag online. Du kan exempelvis få denna typ av länk när du frågar en nöjd kund att skapa en extern länk till din webbplats eller att en influencer delar ditt innehåll. Det kan även vara inköpta reklamplatser i kända företagskataloger som exempelvis Hitta.se, Eniro och Allabolag.

Det finns även externa länkar som kan ha en negativ effekt på din SEO på lång sikt. Nedan får du en enkel förklaring till strategier som du inte ska använda dig av för att öka ditt domäns auktoritet och få fler externa länkar:

Köpta länkar:

Det hade varit fel att inte ta upp köpta länkar som ett alternativ inom offpage SEO, trots den diffusa diskussionen om det är positivt eller negativt. Inom SEO-best-practice är köpta länkar fel, det räknas in i “Black-hat-SEO”, När du köper länkar från stora och trovärdiga och relevanta domän på en långsiktig basis (Du köper inte alla samtidigt) kan dock vara positivt ur ett SEO-perspektiv.

Utbyte av länkar: 

Det har inte undgått någon att Google ständigt utvecklas och blir smartare för varje år som går. I vissa fall är det helt OK att handla med länkar som har en hög kvalitet från relevanta och auktoritära webbplatser, detta är dock något som lata personer har missbrukat genom att handla med alla typer av webbplatser för att få externa länkar. Detta räknas inom Google webmaster guidelines som spam och indikerar inte ett verkligt SEO-värde. Det finns självklart ett värde i att utbyta länkar med samarbetspartners, återförsäljare och andra liknande webbplatser, men gör det med Best-Practice i åtanke. Handla enbart med länkar som är relevanta för din bransch och arbeta långsiktigt.

Externa länkar mellan skärmar

Tänk på: Att arbeta med externa länkar som är relevanta och auktoritära samt följer de riktlinjer som finns uppsatta av Google bör vara en prioritering i alla digitala strategier. Inte nog med att externa länkar bidrar till en bättre ranking på specifika sökfraser, de kommer även medföra direkt hänvisningstrafik och öka förtroendet för ditt företag generellt. Arbetet med externa länkar är samtidigt hårt och kräver ett långsiktigt strategiskt tillvägagångssätt, men på det stora hela är det definitivt värt det. 

I nedan video går Brian Dean, skapare av “Backlinko”, en av SEO-marknadens största sidor inom SEO igenom viktiga strategier som du kan använda dig av direkt för att få fler externa länkar riktade mot din sida:

2. Marknadsföring via sociala medier

En annan viktig del inom Offpage SEO är att använda sociala medier som en hävstång. Med sociala medier ökar du räckvidden på ditt innehåll vilket uppmuntrar till fler klick. Med sociala medier får du även fler externa länkar från webbplatser med hög auktoritet och trovärdighet (DA).

Nedan kan du se en lista på de fyra största sociala medierna ut efter auktoritet:

 1. LinkedIn: 98 i Domain Authority
 2. Facebook: 96 i Domain Authority
 3. Twitter: 94 i Domain Authority
 4. Instagram: 93 i Domain Authority

Även om Google inte specifikt uttalat att länkar från sociala medier gynnar din SEO så har de gått ut med att de sociala plattformarna genomsöks efter data precis på samma sätt som andra webbplatser blir genomsökta. Skriver du en exempelvis en artikel som många delar på sociala medier är det ett gott tecken på att innehållet är relevant och trovärdigt.

Trots att SEO-effekten av externa länkar från sociala medier är osäker så kan vi med säkerhet säga, att om ditt företag har en profil på alla sociala medier, kommer ditt varumärke får fler rankingpositioner i sökresultatet. Det kan bidra till en positiv bild av vad varumärket står för, särskilt om någon inte känner till ditt varumärke sedan tidigare.

Flera sociala medier ikoner

3. Gästblogga

Att gästblogga för en annan webbplats kan vara en effektiv digital marknadsföringsteknik som bidrar till positiva SEO-fördelar för din egna webbplats. Försök gästblogga på webbplatser som fångar en målgrupp likt din egen. När du gör detta kommer du kunna öka din exponering och varumärkesmedvetenhet bland potentiella kunder samt öka chansen att få fler hänvisningar och externa länkar från webbplatsen du gästbloggar på.

Det är viktigt att vårda sina digitala relationer genom relevant och trovärdigt innehåll. Detta kan i slutändan vara en grundläggande källa till relevant och kvalificerad trafik samt potentiella kunder.

Tänk på: Placera ditt innehåll på webbplatser som har en hög auktoritet och relevans. För att göra detta bör du förse dem med innehåll eller data som är unikt och antagligen kommer vara efterfrågat av webbplatsens besökare. Var strategisk med de webbplatser som du vill rikta in dig på och försök skapa externa länkar till dig egna webbplats.

4. Exponering i forum

Att använda sig av forum eller olika plattformar för diskussioner där du kommenterar på ett proffsigt och engagerande sätt kan medföra flera fördelar för din webbplats:

 • Potentiell exponering för nya kunder
 • Fler insikter om dina kunder
 • Möjlighet att svara på frågor din kund har

För att du ska få ett pålitligt och relevant rykte bland andra medlemmar i ett forum krävs en långsiktig strategi. Du kan börja med att identifiera och engagera dig i ett färdigt community som diskuterar ämnen inom din nisch. Då får du en utmärkt start och kan hjälpa framtida kunder med din expertis. 

Har du möjlighet att lägg in en extern länk som går från diskussionen tillbaka till din webbplats på ett relevant sätt kan det vara positivt ur ett SEO-perspektiv. Här ska du dock vara sparsam, aktsam och noggrann med relevansen, länken måste verkligen vara ett verktyg som hjälper läsaren att besvara frågan. 

5. Lokala företagslistor 

Inom lokal SEO har företagslistor eller kataloger alltid varit en viktig Offpage-teknik. Med en företagslista kan din webbplats och ditt företag förbättra sin exponering, varumärke, rykte och ranking, framförallt i det lokala sökresultatet (Googles kartfunktion). Lokala sökresultatet inkluderar främst sökfraser som är specificerade mot en lokal plats eller visas utifrån sökarens IP-adress. IP-adressen inkluderar sökningar som “nära mig” och Google känner till de branscher där detta kan vara gynnsamt. Om du exempelvis söker på frasen “frisör” väljer Google ut ett gäng frisörer i din närhet som dyker upp på bra placeringar i sökresultatet.

Lokal företagskarta vid sök på frisör

Med hjälp av olika typer av listningar får ditt företag fler exponeringar och trafik. Du får även möjlighet att utöka dina externa länkar från domän med hög auktoritet. Det finns ett flertal välkända företagskataloger online som du säkert redan är bekant med, där du även kan lägga in länkar som riktas mot din webbplats: 

Offpage SEO och externa länkar är ett mycket viktigt verktyg inom SEO som måste bemästras för att få bra resultat. I denna guide har vi gått in på några av de delar som vi anser vara viktiga för att ta din webbplats uppåt i sökresultatet

Tänk på: Att registrera sig på dessa kataloger är relativt enkelt, men det är samtidigt avgörande inom offpage SEO att registrera exakt samma information på varje katalog. Företagsinformation som företagsnamn, kontaktnummer, mejl och adress måste vara identisk i varje enskild katalog. Visst, många anser att detta är enkelt, men små avvikelser som felstavningar eller förkortningar kan förvirra Google.

Teknisk SEO – Vad händer bakom kulisserna?

Även om teknisk SEO kommer sist av de fyra stora delarna inom SEO (Sökordsanalys, Onpage SEO, Offpage SEO, Teknisk SEO) i denna guide, så är det en mycket viktig teknik som hela tiden måste vara “Up-To-Date” för att din webbplats ska få en bra ranking i sökresultatet.

Teknisk SEO är något som händer bakom kulisserna, något en vanlig webbplatsbesökare inte kan se. Den tekniska SEOn påverkar snabbhet, användarvänlighet och generell prestanda för din webbplats. I detta kapitel kommer vi gå in på vad tekniska SEO är, varför det är viktigt och några prioriterade tekniker som du bör använda.

Teknisk SEO: Varför är det viktigt?

En sökmotor vill alltid generera det bästa svaret på en fråga. Dessa sökmotorer utvärderar därför sökfrågan utifrån en mängd olika faktorer, några av dessa faktorer är bl.a. Hur snabbt en webbsida laddar, hur snabbt sökmotorerna kan läsa av och förstå webbsidan samt hur sidan är hierarkiskt strukturerad. Dessa faktorer hänvisar vi främst till teknisk SEO. 

Om din webbplats inte har de grundläggande tekniker som ingår inom teknisk SEO kan det kosta dig enorma placeringar. Du skulle helt enkelt kunna blockera sökmotorerna från att indexera din webbplats helt och hållet genom ett litet misstag, därför är det viktigt att ha koll på den tekniska SEOn. 

Teknisk SEO är inte bara ett moment som tillfredsställer sökmotorerna, utan även den person som besöker webbplatsen. En sida som är långsam och stökig upplevs ofta som dålig, vilket leder till att personen lämnar snabbt och inte uppfyller de KPI:er som finns uppsatta för webbplatsen.

Teknisk SEO: Fem viktiga tekniker

Redan tidigt i denna guide gick vi in på viktiga aspekter inom teknisk SEO som hur sökmotorerna läser av en webbplats samt vilka förutsättningar som behövs för att detta ska genomföras på ett enkelt vis. Här nedan har vi tagit fram ytterligare några viktiga grunddelar inom Teknisk SEO som alltid bör vara på plats.

1. Ha en webbplats som laddar snabbt

Dina webbsidor måste ladda snabbt. Folk som söker efter någonting i sökmotorerna vill ha snabba resultat och inte minst klicka sig in på en webbplats som laddar snabbt. Visste du att en av fyra personer lämnar en webbplats som tar längre än fyra sekunder att ladda? Om din webbplats är långsam blir folk frustrerade och går vidare till en konkurrent vilket resulterar i att du går miste om en kund.

Samtidigt är Google en mycket sofistikerad sökmotor som vet att en långsam webbplats genererar en sämre upplevelse för besökaren. Därför rankar de snabbare sidor högre upp i sökresultatet. Under året 2021 genomförde Google en uppdatering, så kallad, Google Page Experience Update. Denna uppdatering innebär bland annat att snabb laddningstid på en webbplats har blivit en viktig rankingfaktor.

Det finns ett flertal verktyg och guider som du kan använda för att ta reda på hur snabbt din sida laddar, samt vilka förändringar du bör göra för att din webbplats ska bli snabbare. Vi har listat några guider och verktyg nedan:

 • Google Page Speed – Googles egna verktyg som används för att mäta dina  webbsidors snabbhet och generella prestanda.
 • GTmetrix – Ett externt verktyg som du kan använda för att mäta din webbplats prestanda och snabbhet.
 • Page Speed (Av Moz) – En guide där du kan läsa mer om Best-Practice-Tekniker inom laddningstid för SEO.

2. Ta bort alla 404-sidor (Borttagna sidor)

Även om långsamma sidor kan vara irriterande så finns det något ännu värre, att landa på en borttagen webbsida som inte existerar. När någon söker i sökmotorerna kan en icke-existerande webbsida dyka upp i sökresultatet (vilket ofta är ett resultat av att någon tagit bort eller bytt ut webbsidan). När en person klickar på detta resultat kommer de stöta på en så kallad 404-sida.

Detta är mycket frustrerande och leder till att besökaren tar sig vidare till en konkurrerande webbplats istället. Utöver detta, gillar inte sökmotorerna borttagna sidor heller. Sökmotorernas genomsökande robotar är betydligt bättre på att hitta 404-sidor eftersom de följer varje länk som finns på webbplatsen (även dolda länkar).

Många webbplatser har 404-sidor eftersom en webbplats ofta uppdateras med nytt innehåll och nya strukturer, vilket leder till borttagna sidor. När en webbsida uppdateras eller ändras bör alltid en så kallad 301-redirect (Omdirigering) genomföras mot den nya sidan för att undvika 404. Längre ner i detta kapitel finns guider som djupdyker i detta ämne.

Lyckligtvis finns ett flertal verktyg som du kan använda för att hitta 404-sidor. Vi har tagit fram några av dessa nedan:

 • Google Search Console – Är din webbplats kopplad till GSC kan du enkelt ta reda på vilka sidor som inte finns längre. (Gå in på “Coverage” och klicka sedan på “Errors”)

3. Undvik duplicerat innehåll

Du ska undvika att använda samma innehåll på flera webbsidor, du ska även undvika att använda samma innehåll på andra webbplatser. Detta är något som sökmotorerna blir förvirrade av. Om du har sidor med samma innehåll vet nämligen inte sökmotorerna vilken av dessa sidor som ska rankas högst.

I vissa fall kan det finnas webbsidor med duplicerat innehåll som du inte känner till på grund av tekniska skäl. Visst, för en besökare på din webbplats gör det ingen skillnad, men sökmotorernas robotar hittar alltid länkarna, vilket gör dem förvirrade.

Inom SEO finns det tekniska lösningar på detta problem, så kallad kanoniska länkelement. Genom kanoniska länkelement berättar du för sökmotorerna vilken webbsida du vill ska ranka. Här kan du läsa mer om kanoniska länkar och hur du applicerar dessa.

4. Schema Markup (Strukturerad Data)

Schema markup är inget måste men det hjälper dig att stå ut från mängden och ta plats i sökresultat. Inom SEO hjälper din schema markup sökmotorerna att förstå innehållet på din sida. I nedan bild kan du se ett sökresultat som blivit framtaget genom just schema markup.

Schema markup i sökresultatet

Med Schema Markup får du inte en bättre ranking i sökresultatet (Det är inte en rankingfaktor i dagsläget), men du får en större synlighet och kan genom det generera fler klick till din webbplats. Du har även möjlighet att sätta upp recensioner, betyg och recept genom schema markup (Kolla nedan bild), vilket också ökar din CTR (Click through rate) samt får dig att stå ut i sökresultatet.

Schema markup av recept

Det finns flera olika metoder för hur du använder Schema Markup beroende av vilken typ av webbplats som du ska driva trafik till. Sannolikheten att Schema Markup kan implementeras på minst en av dina webbsidor är mycket stor.

5. Se till att din webbplats är säker

Genom teknisk SEO blir din webbplats säker. Detta är en viktig faktor för att garantera din webbplats besökare en god integritet, vilket är ett grundkrav i dagens samhälle. Du kan genomföra många tekniker för att göra din webbplats säker, en av de största och mest avgörande teknikerna är att implementera https. Sökmotorerna (framförallt Google) framhäver vikten av säkerhet och har därför gjort https till en rankingfaktor – en säker webbplats rankas högre.

Med https kan ingen fånga upp den data som skickas mellan en webbläsare och en webbplats. När du ska logga in på en webbplats är dina uppgifter säkra. För att implementera https behövs ett så kallat SSL-certifikat.

Säker webbplats (SSL-certifikat = Https) (Låst hänglås):

Webbplats med SSL Certifikat

Osäker webbplats (Ej SSL-certifikat = http):

Webbplats utan SSL certifikat

Tänk på! Teknisk SEO kan vara svårt att utföra för en nybörjare eller en okunnig person. Gör du fel kan det påverka hela din webbplats på ett mycket negativt vis under lång tid. Var därför noggrann, läs på eller be en expert hjälpa dig.

Hur du spårar och mäter SEO [Sökmotoroptimering]

Så, nu har vi gått igenom de viktigaste delarna inom SEO:

 • Vad är SEO och varför är det viktigt?
 • Hur fungerar sökmotorerna?
 • Sökordsanalys 
 • Onpage SEO
 • Offpage SEO
 • Och.. Teknisk SEO

Samt vilka delar inom dessa områden som är viktigast och har störst effekt. 

Tänk dig, att du nu genomfört alla dessa områden på ett bäst-i-klass-vis. Då kanske du vill veta hur bra allting presterar? och vad du ska förbättra om det inte går som du vill? 

Dessa frågor går att besvara på ett ganska enkelt sätt med viktiga SEO mätvärden som du ska fokusera på. Inom varje mätvärde finns viktiga nyckelfaktorer som du bör ha i åtanke när du ska mäta din SEO-prestanda:

Tre viktiga mätvärden inom SEO

Nedan redogör vi för tre viktiga mätvärden som du bör ha koll på när du ska spåra och mäta ditt SEO-resultat. Med dessa mätvärden kan du ständigt ta nya progressiva SEO-beslut som tar din webbplats till nya höjder. 

Hur rankar dina sökord? 

Många inom SEO fastnar vid en lista som visar hur webbplatsens sökord rankas i sökresultatet, detta är inte bra. En SEO-byrå kan inte betala sin personal baserat på deras förmåga att generera bra ranking åt kunder. Varje sökord rankas nämligen olika i sökresultatet utifrån geografisk lokalisering och därför är det oerhört svårt att veta precis hur sökordet rankar.

Genom att spåra hur dina sökord presterar genom SEO-verktyg som SEMrush, Ahref, och Ubersuggest kan du dock få en ungefärlig överblick av hur din webbplats rankar på primära sökord. Detta kan ge dig en användbar och bra indikation på hur din webbplats mår och presterar. Har du exempelvis en hög ranking på många primära sökord är det ett resultat av god synlighet i det organiska sökresultatet. 

Du ska dock inte bli besatt av hur dina sökord rankar under en viss period. Ditt huvudmål är fortfarande att driva mer relevant trafik till din webbplats som uppnår de konverteringsmål (köp, förfrågan, mejl, samtal, nyhetsbrev) som finns uppsatta. Använd därför din generella ranking som ett mätinstrument för hur din webbplats mår, inte som en nyckel-KPI.

Tänk på: Många av de SEO-verktyg som finns spårar din generella ranking på ett bra sätt. De flesta har liknande funktioner, dock så kan bara några få mäta din ranking lokalt eller via mobil (viktiga funktioner). Är du ett mindre företag rekommenderar vi att du väljer ett kostnadsfritt och enkelt verktyg som håller koll på ett fåtal primära sökord.

Organisk trafik

Om vi jämför generell sökordsranking med organisk trafik så är organisk trafik ett mycket bättre mätvärde för din SEO-optimering. Genom att mäta organisk trafik kan du få ett exakt resultat för den mängd besökare som kommer in på din webbplats från sökmotorernas organiska sökresultat.

Det finns ett flertal verktyg som du kan använda för att mäta din organiska trafik, men det mest använda är Google Analytics 4. Med Google Analytics 4 kan du i stort sett mäta allt från vart din trafik kommer ifrån till hur de agerar på din webbplats.

Google Analytics 4 tog över Universal Analytics den första Juli 2023. Nedan kan du ta del av en video om just Google Analytics 4:

Google Analytics 4 är ett mycket kraftfullt analysverktyg som kan hjälpa dig som precis börjat med SEO. Arbetar du för ett erkänt och välkänt varumärke kommer du se att den största delen av din trafik inkommer på varumärkesrelaterade sökfrågor. Att besökarna inkommer via ditt varumärke är mycket positivt då dessa sökfrågor oftast genererar bäst konvertering och klick. Är du ett nytt företag där varumärket är okänt kommer din trafik framförallt inkomma via generella sökfrågor som du valt att fokusera på inom ditt SEO-arbete. Inom SEO generellt bör ditt fokus ligga på att nå trafik som söker efter dina tjänster eller produkter, personer som antagligen inte känner till ditt företag sedan tidigare.

Google uppdateras ständigt och i just Google Analytics 4 har de gjort det svårt för företag att få ingående information om vilka sökord folk sökt efter för att ta sig in på webbplatsen. Men genom att filtrera din trafik utifrån vilka sidor besökarna inkommer på kan du samla insikter om hur din SEO presterar. Med hjälp av de insikter vi gav dig under avsnittet sökordsanalys och Google Search Console och denna filtrering kan du dra övergripande slutsatser kring vilka sökord som drar trafik till den unika webbsidan.

Leads och köp

På det stora hela handlar sökmotoroptimering om att öka sin försäljning, öka sina intäkter och slutligen vinst. Detta bör därför vara de primära målen inom SEO. Precis som med alla andra affärsaktiviteter behöver du ett svar på frågan: Hur hjälper denna aktiviteten mig att få ett bättre resultat?

Progressiv utveckling

För att få ett enkelt svar på denna frågan inom SEO är det bäst att sätta upp mål och e-handelsspårning i Google Analytics 4.  När du kollar på denna rapport får du en god överblick av vilka delar av din webbplats som får folk att konvertera inom den organiska trafiken. Du kan även göra jämförelser med hur dina Google Ads annonser presterar (Eller sociala medier). 

Du kanske tycker att detta verkar vara ganska okomplicerat. Generellt är detta ett mycket bra tillvägagångssätt för de flesta företag som vill mäta sin framgång inom SEO. Men det finns alltid vissa saker inom data analys som bör tas i beaktande: 

Webbanalys är ofullständig:

Jämförelsevis med traditionell marknadsföring i form av skyltar och tidningsannonser är digital marknadsföring betydligt bättre. Om du inte har använt digital marknadsföring tidigare kommer du antagligen bli mycket imponerad av all den tillgängliga datan som finns samt vilken precision datan har. Dock finns det alltid brister i de flesta spårningsverktygen. Se till att alltid ha en viss skepsis mot data som inte verkar stämma och gör vad du kan för att få din inhämtade data att synkroniseras med intäkter och utgifter. 

Gap mellan intäkt och mål:

Det finns många som enbart lägger sin spårning direkt på mål och/eller försäljningsomsättning, istället för att ta steget längre och analysera hela kedjan efter marginalerna. Kan du se vad din SEO-optimering genererar för intäkt efter utgifter?

Knepiga mätvärden:

Detta är ett generellt problem inom affärs- och onlinemätning och inte något specifikt inom SEO. Precis som vi nämner ovan, är det svårt att tillskriva exakt vilken försäljning som genereras och vilket värde din trafik har på lång sikt. Samtidigt är det svårt att veta huruvida din trafik först inkommer via SEO och fatta tycke för ditt varumärke, återvända 1 månad senare som direkt trafik och genomföra köpet. Här går vi in djupare på något som kallas attribution, något som du kan läsa mer om här: multi-channel attribution.

SEO [Sökmotoroptimering] 2023

Året 2023 handlar främst om att visa expertis, erfarenhet och värde i vårt innehåll och fortsätta erbjuda användarvänliga webbplatser. Dessa strategier har alltid varit viktiga inom SEO, men Google blir bättre på att utvärdera signaler och avgöra vilket innehåll som verkligen uppfyller denna standard.

Låt oss ta en närmare titt på vad vi menar och hur du kan uppfylla dessa standarder.

SEO 2023: Erfarenhet (den nya ”E” i -EAT)

Från och med december 2022 har Googles populära EAT-akronym (Expertis, Auktoritet, Förtroende) fått ytterligare ett E: Erfarenhet, vilket gör det till E-E-A-T. Google kommer nu att överväga författarens eller skaparens erfarenhet när man utvärderar kvaliteten på innehållet.

Vad betyder egentligen ”erfarenhet”? Google vill se att en innehållsskapare har verklig erfarenhet av ämnet.

Till exempel har vi på Growy, som grundare av en SEO-byrå, erfarenhet och kan tala auktoritativt om SEO-trender som kommer att dyka upp 2023. Om jag däremot skulle skapa innehåll på en medicinsk webbplats om vanliga orsaker till hjärtsjukdom, skulle det underminera kvaliteten på innehållet eftersom jag inte är en medicinsk expert och saknar erfarenhet inom sjukvården.

Läs mer om Google E-E-A-T.

SEO 2023: Målgruppsfokus, inte trafikfokus

En anledning till detta fokus på erfarenhet är att SEO:are breder ut sig. Men om en webbplats som säljer finansiell programvara producerar blogginlägg med matrecept kommer Googles robotar att bli misstänksamma.

Verkligheten är att företag vars innehållsstrategi helt enkelt är att sikta på trafik med lite eller ingen hänsyn till vad användarna faktiskt vill ha, inte sannolikt kommer att uppleva rankingframgång 2023. Att hålla sig inom sitt ämnesområde och bransch är avgörande för att skapa innehåll som rankar.

SEO 2023: Ökad vikt på upplevelse och auktoritet

En annan anledning till Googles betoning på erfarenhet är uppkomsten av (AI) automatgenererat innehåll som rankas i sökresultatet. Google vill se att det innehåll som rankas 2023 är producerat av verkliga människor med verkliga användare i åtanke.

Så vad kan du göra för att höja både upplevelsen och auktoriteten i år? För det första, se till att de personer som skapar ditt innehåll verkligen är experter. Höj sedan deras erfarenhet på följande sätt:

 • Inkludera information om författaren för att bättre och mer fullständigt kommunicera författarens kunskap och expertområden.
 • Skapa en författarsida där du länkar till alla artiklar på din webbplats som är skrivna av författaren.
 • Länka författarens sociala mediekonton så att Google lättare kan förstå genom sociala signaler att de är verkliga personer och verkliga experter.

SEO 2023: Tillfredsställande och hjälpsamt innehåll

Googles uppdatering för mer hjälpsamt innehåll i augusti 2022 är en annan viktig algoritmutveckling som kommer att påverka hur vi skapar innehåll år 2023.

Genom hela sin historia har Google alltid prioriterat högkvalitativt innehåll till användare. Men denna nya vikt på ”hjälpsamt” säger att användare bör känna sig ”tillfredsställda” av det innehåll de klickar på i sökresultatet.

Användartillfredsställelse är dock inte lätt att mäta eller kvantifiera. Så vad menar Google med hjälpsamt? Innehåll som är:

 • Skapat för människor, inte sökmotorer.
 • Passande för målgruppen.
 • Relevant för webbplatsens primära ämnesområden.
 • Skapat av auktoritära och erfarna personer.
 • Visar en djup kunskap inom ämnet.

Att skapa hjälpsamt innehåll är lättare sagt än gjort. Så hur kan du göra ditt innehåll mer hjälpsamt?

Fokusera på kvalitet, inte kvantitet: Även om du har många uppsatta sökord i din redaktionella kalender 2023 kommer innehåll som inte hjälper och har låg auktoritet troligen inte att producera bra rankingresultat 2023.

Utvidga din sökordsanalys för att inkludera information bortom bara sökvolymen. Överväg följande:

 • Vilken typ av innehåll rankas för specifika sökningar?
 • Hur långt är innehållet?
 • Vilka frågor besvarar det?
 • Vilka andra underämnen eller relaterade frågor utforskar det?
 • Vilka länkar ingår på sidan?
 • Vem är författaren?
 • Vad är deras erfarenhet?

Sökordsanalys kan ge alla möjliga insikter, så se till att inte distraheras av “potentiell” organisk trafik.

Kontrollera dina sökfrågor i Search Console för att se vad människor letar efter och vad som leder dem till dina specifika blogginlägg.

SEO 2023: AI-genererat innehåll

Trots alla uppdateringar under 2022 som fokuserade på att bekämpa AI-genererat innehåll kommer användningen av AI (Artificiell intelligens) sannolikt bara att öka under 2023.

Antalet applikationer som nu integrerar SEO och AI ökar hela tiden. Detta är ingen överraskning eftersom dessa integrationer kan vara otroligt tidsbesparande! De flesta som arbetar med innehåll har använt någon form av AI under det senaste året.

Men med alla Google-uppdateringar, kan AI-genererat innehåll användas säkert?

Absolut! Att pumpa ut automatiskt genererade utkast är en stor no-no, men marknadsförare kan definitivt dra nytta av AI-genererat innehåll för att påskynda sina arbetsflöden och ändå skapa originellt och kvalitativt innehåll i processen.

SEO 2023: SEO-automation

Med AI kommer allt fler SEO-uppgifter att automatiseras under 2023, när digitala marknadsförare fortsätter att utnyttja kraften hos plattformar och verktyg för SEO.

Till exempel:

 • Sökordsverktyg kan automatisera uppgifter som en gång krävde mycket manuellt Excel-arbete.
 • Plattformar för SEO-hälsa och övervakning i likhet med SEMrush och Ahrefs kan automatiskt upptäcka tekniska problem på webbplatser.
 • Med AI kommer mindre SEO-kunniga personer att kunna identifiera nödvändiga optimeringar och prioritera dem.

Dessa verktyg kommer att göra det möjligt för företag och byråer att ta hand om taktisk SEO mer effektivt och istället fokusera mer på strategisk SEO.

SEO 2023: Förändringar av CTR (Click Through Rate) efter ny uppdatering i Google.

Gör dig redo att förändra vad du tror att du vet om CTR (Click Through Rate) och ranking.

Med obegränsad scrollning på både mobil och desktop har Google gjort det mycket lättare för användare att scrolla igenom flera sidor i sökresultatet för att hitta det innehåll de söker.

Genom åren har förhållandet mellan ranking och CTR förblivit ganska konstant, där majoriteten av klicken går till de tre första resultaten. Men under 2023 kommer klickfrekvensen sannolikt att påverkas eftersom sökare kan scrolla och navigera över flera sidor.

Även om det fortfarande är idealiskt att komma till förstasidan på Google, kommer det att vara mer fördelaktigt att vara på sidan två eller tre tack vare obegränsad scroll. Se till att du optimerar dina meta-titlar och metabeskrivningar och använd funktioner som “schema markup” för att göra ditt innehåll mer engagerande och klickbart i sökresultatet.

SEO 2023: SEO för produktsidor

När Google fortsätter att belöna informativt och långt innehåll kan sidor som tenderar att ha svagt innehåll, som produktsidor, dra nytta av mer användbara detaljer på sidan.

Rullmenyer, vanliga frågor och kundrecensioner är metoder som kan användas för att bygga innehåll på en produktsida. Även om det är användbart att lägga till sökord i produktbeskrivningen så tänk på andra frågor som användarna kanske vill ha svar på innan de köper:

 • Erbjuder du gratis frakt?
 • Vad är returpolicyn?
 • Finns det garantier, uppgraderingar eller tillägg tillgängliga med produkten?
 • Finns det kundrecensioner som du kan visa upp?

Detta är bara några sätt att lägga till ytterligare innehåll på en sida som faktiskt är användbart och informativt för användare som överväger ett potentiellt köp.

SEO 2023: Konkurrentanalys

Att titta på konkurrenter har alltid varit ett smart sätt för att forma sin SEO-strategi, och konkurrentanalyser kommer att bli ännu enklare och effektivare år 2023 tack vare nya effektiva SEO-verktyg.

Eftersom Google lägger mer vikt vid branschkunskap och ämnesområden, kommer en analys av de ledande personerna inom din bransch vara ett säkert sätt att förstå vilken typ av innehåll som kommer att rankas.

Titta hur dina konkurrenter etablerar erfarenhet, expertis, auktoritet och pålitlighet genom både Onpage och Offpage, dra nytta av dessa insikter i dina egna SEO-kampanjer och innehållsstrategier.

SEO 2023: Mindre crawlfrekvens

Google har nyligen tagit fram stora klimatmål, bland annat ska de använda koldioxidfri energi år 2023. För att uppnå detta mål har Google övervägt att minska frekvensen på hur ofta de crawlar webbsidor.

Att minska crawlingen hjälper till att bevara resurser och är en av de enklaste förändringarna Google kan göra i linje med sina hållbarhetsinitiativ.

Den minskade crawlhastigheten kommer antagligen påverka “uppdateringar” mer än “nytt innehåll”. Det innebär att det kan ta längre tid för Google att lägga märke till de nya ändringar vi gör på våra webbplatser.

SEO 2023: Snabba och användarvänliga webbplatser:

Ända sedan Core Web Vitals-uppdateringen 2021 har Google lagt större vikt vid användarvänliga och snabba webbplatser.

Även om Core Web Vitals känns som gamla nyheter slutförde Google inte utrullningen av uppdateringen förrän i mars 2022 och den kommer att fortsätta förbättra de signaler den använder för att avgöra om en sida verkligen är användarvänlig.

Under 2023 kommer Page Speed Insights och Core Web Vitals fortfarande vara viktiga verktyg för att övervaka och utvärdera hastigheten och användarvänligheten på webbplatser.  

SEO [Sökmotoroptimering] 2022

I detta kapitel har vi sammanställt de viktigaste trenderna inom SEO 2022 baserat på uppdateringar under åren som varit samt diskuterade uppdateringar som kommer genomföras 2022.

SEO 2022: Core Web Vitals

Förra årets uppdatering (2021) för Core Web Vitals var förmodligen den största förändringen från Google de senaste åren. Användarupplevelsen, nu mätbar genom Core Web Vitals, är nu officiellt en Google-rankingfaktor. Core Web Vitals inkluderar följande prestandamått:

Largest Contentful Paint (LCP): Tiden det tar för den största innehållsresursen på sidan att ladda.

First Input Delay (FID): Hur lång tid det tar för din webbplats att svara på användarens första interaktion med sidan.

Cumulative Layout Shift (CLS): Hur många oväntade layoutförändringar som inträffar under sidans livslängd.

Core Web Vitals utifrån Google

Att förbättra Core Web Vitals kommer sannolikt att ha den största effekten på din ranking under 2022. Detta kan kräva hjälp från skickliga webbutvecklare, men nedan gratisverktyg kommer att vara avgörande för att identifiera vad dina webbsidor behöver förbättra:

 • Google Search Console: Funktioner i ditt Google Search Console-konto låter dig se vilka sidor som uppfyller eller inte uppfyller Core Web Vitals.
 • PageSpeed Insights: Förutom Core Web Vitals-data kan PageSpeed Insights-rapporter ge dig en extra inblick i hur dina webbsidor presterar för användare.

Inom SEO [Sökmotoroptimering] kommer vi sannolikt att se att byråer och SEO-leverantörer utökar sina tjänsteerbjudanden för att inkludera användarupplevelse och Core Web Vitals i år. Om du inte har teamet internt för att göra dessa mer tekniska optimeringar kan det vara värt att överväga att outsourca till en SEO-byrå som kan.

Tänk på! Core Web Vitals kommer vara en viktig rankingfaktor under 2022, framförallt på större och konkurrensutsatta sökord. När vi lägger fram det såhär kan det verka komplicerat och nytt, men faktum är att om din webbplats är snabb, enkel och användarvänlig uppnår du ofta ett gott resultat utifrån Core Web Vitals.

SEO 2022: Andra har också frågat (People also ask)

En nylig studie av 2,5 miljoner sökfrågor visade att Googles ”Andra har också frågat”-funktion nu visas för cirka 48,6% av sökningarna. Med sin framträdande placering överst på SERP (ofta över position ett) kommer alla vilja få sitt innehåll att rankas i denna eftertraktade SERP-funktion.

För att komma dit måste du ge svar på vanliga frågor i ditt innehåll. Titta på SERP:er eller använd en sökordsanalys för att identifiera “Long-tail”-ord inom din målgrupp. Ge sedan omfattande svar, inkludera frågorna i dina H2:or, H3:or och H4:or eller lägg till en FAQ-sektion.

Denna strategi kommer att vara ett utmärkt sätt att öka synligheten högst upp på SERP:er under 2022, även om webbsidan där du tillhandahöll svaret rankas lägre på sidan ett (eller till och med på sidan två).

Informativ sökintention

SEO 2022: Sökordskluster

Sökordsanalysen är grunden för SEO. Men med Googles naturliga språkbearbetning (NLP) som har blivit mer avancerad har effektiv sökordsanalys blivit en mer detaljerad och komplex process. 2022 är året att sikta högre.

Sökordskluster är en mer avancerad sökordsstrategi för att höja din totala rankning. Det innebär att identifiera flera nyckelord med liknande search intent och skapa webbsidor som riktar sig mot dessa ”kluster.”

Exempelvis kan vi skapa ett kluster för CRM-system med nyckelord som:

 • CRM för småföretag
 • Effektiva CRM
 • Saas CRM
 • Virtuella CRM

Sökordskluster är ett effektivare sätt att öka antalet nyckelord som rankas och etablera din webbplats som en auktoritet inom viktiga ämnesområden.

SEO 2022: AI-genererat innehåll

GPT-3 gjordes offentligt tillgänglig förra året genom OpenAI. Som ett resultat ökar AI-assisterade SEO-verktyg som CopyAi, Headlime, Jasper och andra, vilket gör det möjligt för byråer att generera mer SEO-optimerat innehåll i en snabbare takt.

Dessa verktyg kan generera ämnen, titlar, metataggar, stycken och till och med hela artiklar med bara några få inmatningar.

Även om vi starkt avråder från att helt ersätta mänsklig SEO-copywriting med robotar kan AI-genererat innehåll vara en bra utgångspunkt. Under 2022 kommer vi sannolikt att se fler byråer integrera AI-copywriting i sina arbetsflöden.

Här är några effektiva sätt att använda AI-copywriting-verktyg:

 • Titel- & ämnesgenerering: Osäker på vad du ska skriva? Snabba upp idéprocessen med AI-genererade titlar och ämnen.
 • Metataggar: Om du behöver hundratals metataggar kan AI hjälpa dig att producera original och unika sidtitlar och metabeskrivningar i skala.
 • Översikter/första utkast: Återigen bör dessa tjäna som en startpunkt, inte en ersättning. Bygg på AI-genererade utkast för att spara tid och producera innehåll snabbare.

SEO 2022: Strukturerad data (Schema Markup)

Schema Markup hjälper Google att förstå och extrahera innehåll från dina sidor, vilket gör det möjligt för dem att visas som “Rich results” som är mer attraktiva och klickbara för användare.

Google älskar dessa utdrag eftersom det hjälper deras robotar att visa användare det exakta innehåll som de söker efter, vilket innebär en bättre upplevelse för användare. Google stödjer nya schema markups varje år (inklusive video-schema och utbildningssidor) och därför kommer det inte att sakta ner med dessa någon gång snart.

Företag som utnyttjar schema markup är redan långt före sina konkurrenter, eftersom många digitala marknadsförare fortfarande inte utnyttjar det. Ta en titt på Googles fullständiga lista över “rich result” för att se vilka som är relevanta för innehållet på din webbplats och gör det sedan till en målsättning att lägga till lämplig schema markup under 2022.

SEO 2022: Långt innehåll

Google gillar att ranka högkvalitativt innehåll. Även om längd inte är en rankingfaktor finns det en stark korrelation mellan längre innehåll och bättre ranking.

Varför? Eftersom långt innehåll är mer benäget att visa de E-A-T-signaler som Google associerar med kvalitet, som djupgående innehåll, originalforskning och analys och källhänvisningar.

Medan Google fortsätter att förbättra sina NLP-algoritmer kommer de att bli bättre på att känna igen kvalitet. Så ta dig tid att tillhandahålla omfattande information om de sökord du riktar dig mot och du kommer sannolikt att se högre ranking och högre genomsnittliga positioner.

SEO 2022: Gammal tråkig SEO

Även om Google ständigt uppdaterar sina algoritmer har grundprinciperna för SEO alltid varit samma. För att se framgång inom SEO 2022 gäller fortfarande grunderna:

 • Kvalitativt innehåll: Skapa exakta, aktuella, originella och djupgående artiklar om sökord som är relevanta för din publik.
 • On-page SEO: Se till att dina metatitlar, metabeskrivningar, rubriker, bilder och brödtexter är optimerade så att Google kan förstå innehållet på dina sidor.
 • Offpage SEO: Fokusera på att få högkvalitativa bakåtlänkar från andra webbplatser genom innehållsmarknadsföring, gästbloggning och public relations.
 • Teknisk SEO: Skapa snabbladdande, responsiva webbsidor med högkvalitativ UI/UX och se till att de är ordentligt indexerade.
 • Branschspecifika rankingfaktorer: Anpassa dig till dessa, vare sig det gäller lokal verksamhet, kreditlån, juridiska tjänster, hälso- och sjukvård med mera.

SEO 2022: Sökmotorerna blir mer demokratiska

Eftersom Google är så mycket bättre på att känna igen innehåll och användarupplevelse, kommer auktoritet spela en mindre roll de kommande åren jämfört med tidigare.

Även om bakåtlänkar och domänauktoritet fortfarande kommer att vara väsentligt för att ranka bra 2022, blir sökningen en mer demokratisk plats. Större auktoritära webbplatser kommer inte bara kunna förlita sig på sin auktoritet för att behålla toppositioner. Nya webbplatser kommer samtidigt att ha fler chanser att ranka om de erbjuder en högkvalitativ och högpresterande webbplats för användare.

SEO 2022: En annan sökmotor?

Vi ser inte att Google kommer förlora marknadsandelar inom en överskådlig framtid, men vi ser redan företag som Apple investera i att skapa sina egna sökupplevelser för användare.

Google har varit dominant eftersom de producerat det högsta kvalitetsresultatet. Men med nya och befintliga sökmotorer som har tillgång till det bästa inom NLP-tekniker kommer vi sannolikt att se Googles konkurrenter finslipa sina egna produkter för att kunna konkurrera bättre.

SEO-strategier 2022:

Sammanfattningsvis bör webbplatsägare och digitala marknadsförare hålla fast vid grundläggande SEO-principer. Men det är viktigt att vara uppmärksam på verktyg och teknologier som kan hjälpa ditt team att spara tid och producera bättre resultat.

Här är de bästa SEO-strategierna för 2022:

Kontrollera Core Web Vitals och investera i förbättring:

 • Använd Google Search Console för att övervaka Core Web Vitals och identifiera sidor som behöver förbättras.
 • Ta hjälp av PageSpeed Insights för att få insikter om hur dina webbsidor presterar.

Sikta på “Long Tail”-ord för ”Folk frågar också”.

 • Använd SERP eller analystjänster för att hitta relevanta “Long-Tail”-ord.
 • Integrera omfattande svar på frågor i ditt innehåll och inkludera dem i dina rubriker och stycken.

Skapa sökordskluster: 

 • Identifiera grupper av sökord med samma search intent och skapa innehåll som täcker dessa kluster.
 • Bygg auktoritet inom specifika ämnesområden genom att täcka olika aspekter av relaterade sökningar.

Använd AI-verktyg som ett komplement för nytt innehåll:

 • Använd AI-genererade titlar och ämnen för att påskynda idéprocessen.
 • Använd AI för att generera meta taggar och utkast, men granska själv för att undvika onaturlig formulering.

Prova optimeringsverktyg för högre kvalitet och bättre innehåll:

 • Använd verktyg som använder NLP-algoritmer för att identifiera nyckelord, sub-ämnen och vanliga frågor.
 • Se till att ditt innehåll svarar på användarens search intent på ett betydelsefullt sätt.

Implementera strukturerad data och “Rich results”:

 • Utforska vilka schema markup som är relevanta för din webbplats och lägg till dem för att öka chanserna att visas som “Rich results”.
 • Dra nytta av Googles stöd för nya schema markup-varianter för att förbättra synligheten i sökresultaten.

Satsa på långt innehåll för att öka synligheten.

 • Erbjud omfattande och djupgående information om de sökord du riktar dig mot.
 • Utöka ditt innehåll för att inkludera originalforskning, analys och expertis för att stödja E-A-T-signaler (nu google e-e-a-t).

Följ grundläggande SEO-principer.

 • Skapa noggranna och uppdaterade originalartiklar för relevanta sökord.
 • Optimera meta titlar, meta beskrivningar, rubriker, bilder och texter för att underlätta för Google att förstå ditt innehåll.
 • Fokusera på att bygga högkvalitativa bakåtlänkar genom innehållsmarknadsföring och gästbloggning.

Utnyttja demokratiska sökmotorer:

 • Erbjud en högkvalitativ webbupplevelse för att förbättra dina chanser att ranka, även utan hög auktoritet.
 • Sikta på att ge användaren bästa möjliga innehåll och användarupplevelse.

Genom att integrera dessa strategier kommer du att vara bättre rustad för att möta de senaste utmaningarna och möjligheterna inom SEO under 2022. Tänk på att flexibilitet och anpassning är nyckeln när algoritmer och användarbeteenden fortsätter att utvecklas. Fortsätt övervaka trender och anpassa din strategi för att hålla din webbplats konkurrenskraftig i sökresultaten.

Alla kategorier

Liknande artiklar

Boka fri rådgivning!

Boka ett fritt rådgivningsmöte och låt oss guida dig till rätt lösning. Vårt team av experter är här för att besvara dina frågor och skapa en digital strategi som passar dina behov.

Be om en offert!

Klar att ta nästa steg? Be om en offert och låt oss ge dig en anpassad lösning inom digital marknadsföring som möter dina specifika mål och budgetkrav.

Våra paket

Våra paket är skräddarsydda för att möta dina specifika behov och mål. Oavsett om du behöver en ny hemsida, SEO, Google Ads, sociala medier eller andra digitala strategier så har vi ett paket som passar dig.

Vårt löfte:

– Erfarna experter
– Exceptionell kundresa
– Rimliga priser

Våra Garantier:

Vi svarar på supportärenden inom 4 timmar helgfri vardag.

Du får en personlig uppdatering av resultat minst en gång i månaden.

Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

Google partner

Att vara en Google Partner är ett erkännande av våra framstående prestationer inom digital marknadsföring. Det betyder att vi har uppfyllt Googles höga standarder och bevisat vår förmåga att levererar effektiva resultat till våra kunder. Läs mer på Google.

Kontaktinformation

Telefon: 010-204 20 22
Mejl: hello@growy.se

Arbetstider:

09:00 – 17:00 (Helgfri vardag)

Firmainformation

Go Growy AB
Org. nr: 559258-9898
Integritetspolicy

Digital marknadsföring till ett rimligt pris!

Hos oss blir din digitala marknadsföring både prisvärd och effektiv. Vi skapar inte bara skräddarsydda lösningar som passar din budget, utan också en framgångsrik närvaro online som genererar resultat och tillväxt för ditt företag.

Detta garanterar vi

Trygg support

Vi svarar på supportärenden inom 4 timmar (helgfri vardag).

Alltid uppdaterad

Du får en personlig uppdatering av resultat minst en gång i månaden.

Inga dolda kostnader

Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

Senaste tekniken

Vi använder alltid de senaste teknikerna inom digital marknadsföring.

Kompetent kontaktperson

Hos oss får du en kontaktperson med minst 5 års specialistkompetens.

Effektiv ROI

Vi hanterar din budget noggrant för att maximera varje investerad krona.

Kunden först, alltid

Vi sätter alltid dina målsättningar överst och anpassar våra egna strategier.

Nöjd-kundgaranti

Är du inte nöjd med första månaden får du pengarna tillbaka (gäller hemsida).