Vill du lära dig mer om hur du gör för att köpa en ny hemsida, vilket pris som är rimligt och hur du får personer att hitta till din hemsida? När du läst igenom denna artikel har du en god grund att stå på när du ska köpa en hemsida för just ditt behov. Här får du ta del av tips och trix, olika webbplattformar och hur du får ditt företag att växa med en ny hemsida.
Notering: Till dig med företag, som inte har tid eller lust att sätta dig in i olika hemsidor men vet att det är viktigt för att få nya leads, stärka ditt varumärke och öka försäljningen. Kontakta oss här så genomför vårt webb-team ett helt kostnadsfritt rådgivningsmöte. Vi är experter på att göra hemsidor som är snygga, snabba, mobilanpassade, SEO-optimerade och tidlösa – Till helt rimliga priser!
Innehållsförteckning:

Vad är en bra hemsida?
Just nu finns det över 1,9 miljarder hemsidor online. En hemsida är i dagsläget en självklarhet och avgörande del i ett företags tillväxt och utveckling. Det kan däremot vara svårt att hitta en hemsida med rätt design som passar just dig. Ofta startar det med en undersökning av konkurrenter för att se hur deras hemsidor ser ut, och hitta något liknande.
Kort och gott är en bra hemsida något som uppfyller ett behov som finns. Några av behoven vi ofta stöter på är:
- Öka sin försäljning.
- Få personer att hitta hemsidan.
- Få fler att ringa, mejla eller göra en offertförfrågan
- Folk ska hitta information om företaget
- Stärka sitt varumärke.
- Direkt webbköp. (E-handel)
Det finns olika grundförutsättningar för varje typ av behov, dessa går vi igenom nedan.
Fyra olika typer av hemsidor:
1. Vanlig hemsida:
Vi kallar detta en “vanlig hemsida” eftersom det är den absolut vanligaste varianten. Det är en sida som fungerar som ansiktet utåt för ett företag. Den hjälper besökare att ta sig runt till olika tjänster eller produkter, demonstrerar företagets unika värdeerbjudande, berättar vad företaget är och gör. En vanlig hemsida använder sitt varumärkes grafiska profil av logotyp, färger, bilder och sätter tonen för ditt företags image samt berättar vem ni är i text och bild.
Ett bra exempel på en sådan sida är: Svea Solar. Svea Solar är ett företag som säljer solceller. Lägg märke till deras navigering högst upp på sidan som sätter tonen för vad du kan hitta. Samtidigt har hemsidan enkla konverteringsknappar som ökar sannolikheten att kunderna agerar, skapar en relation och gör ett avslut.
2. Tidningshemsida:
En tidningshemsida innehåller artiklar, videor och foton som är läsvänliga och informativa. Under de senaste två decennium som gått har tidningsbranschen förändrats från tryckta format till digitala format. En tidningshemsida är därför en bra lösning för informativa webbplatser, framförallt inom publikationer från organisationer och universitet.
En tidningshemsida ska vara byggt med ett grundläggande ramverk där layouten ser likadan ut alla dagar oavsett vilken artikel de läser. En enkel navigering är fördelaktigt och innehållet ska vara enkelt att läsa oavsett om du går in via desktop, platta eller mobil.
Omni är en nättidning med en relativt traditionell tidningslayout. De olika artiklarna omfattas ofta av en bild, huvudrubrik och kort beskrivning. När besökaren klickar sig in på artikeln ser den likadan ut, oavsett ämne.
3. Blogg:
En blogg innehåller uppdaterade artiklar, foton och video. Bloggar började med ett mer avslappnat och personligt innehåll jämfört med tidningar. Men sedan dess har linjerna börjat suddas ut och nu är det vanligt att stora varumärken och företag har en egen blogg. Att lägga in expertinnehåll förbättrar ofta den övergripande trovärdigheten för ett företag. Bloggar tillhandahåller också material för inlägg i sociala medier och e-postkampanjer.
Med en blogg kan företag uppdatera hemsidan på ett naturligt vis. De kan rekommendera nya tjänster och produkter, skriva om relevanta nyheter i branschen och hela tiden utöka hemsidan med nya relevanta sökord som personer kan hitta i sökresultatet på sökmotorerna.
En blogg kan dock bli krånglig för mindre företag. Se till att du har ett team och en strategi på plats för att hålla innehållet fräscht innan du överväger att lansera en. Det är bättre att inte ha en blogg och istället erbjuda några videor eller guider, än att ha en föråldrad blogg.
4. Hemsida för e-handel:
En e-handelssida är som en butik där användaren kan köpa produkter och tjänster direkt på hemsidan. En gedigen e-handel gör det enkelt att filtrera bland produkter och kategorier, lyfta fram erbjudanden och kampanjer, samt ha en enkel betallösning.
Ett enkelt sätt att komma igång är genom e-handelsplattformar som Woocommerce (WordPress), Shopify eller Squarespace. Där kan ditt team uppdatera nya produkter och kategorier på ett enkelt sätt. Systemet för försäljning, logistik och marknadsföring är sammankopplat vilket gör det enklare att vara uppdaterad inom vad som fungerar och inte. På dessa e-handelsplattformar kan du även välja mellan flera olika mallar och design-teman som matchar de flesta behov.

Vad kostar en hemsida?
Om du ska köpa en ny hemsida är det självklart viktigt att veta vad den kostar. Detta är en fråga som är mycket svår att besvara på rak arm eftersom den är beroende av ditt behov. En hemsida kan kosta allt mellan 1000 kronor och 5 miljoner, men vad är skillnaden i pris?
Priset är baserad på flera olika variabler som inkluderar komplexitet i design, antal sidor, programmeringsbehov, funktionalitet, dataimport, integrationer till ERP och massa annat. Bästa sättet att få fram en exakt kostnad för just ditt behov är att fråga en expert.
De flesta hemsidor som utvecklas idag är byggda i wordpress, woocommerce, squarespace eller shopify. Alla dessa webbplatsbyggare är enkla att använda och förenklar processen för den som designar. Genom dessa plattformar kan byråer ta fram en snygg hemsida relativt snabbt, redan på några dagar. Fördelen med dessa byggare är även att de uppdateras per automatik och blir säkrare utan att du måste agera.
Om du behöver en större hemsida med en rad olika integrationer till affärssystem, CRM-system och andra komplicerade lösningar finns skräddarsydda programeringssidor. Dessa är ofta mycket dyrare och kräver månadsabonnemang och service för att ständigt vara relevanta och uppdateras.
Om du väljer att utveckla en hemsida själv som är snabb, användarvänlig och SEO-optimerad kan du räkna på fasta kostnader på mellan 2000-6000 kronor utöver den tiden som ska läggas ner. Då räknar vi på kostnader för domännamn, hosting, SSL-certifikat, SEO-verktyg, utvecklingstema, bra plugins och egen utbildning i form av böcker etc.

Vad kostar det att anlita en digital byrå?
De flesta företagare har varken tid eller lust att sätta sig in i webbdesign. Eller så är inte programmering och webbutveckling deras grej. Då är det bra att välja en digital byrå som gör jobbet.
Du har antagligen redan sökt runt nätet för att ta reda på vad en ny hemsida kostar att bygga. När du söker har säkert dessa två problem dykt upp:
- Du hittar inga priser på hemsidan.
- Priserna skiljer sig åt, från löjligt billigt till extremt dyrt.
Vi har dock gjort en undersökning om vad en hemsida kostar att bygga eller renovera för ett mindre eller medelstort företag.
Om du vill ha en erfaren och kompetent webbdesigner som även optimerar sidan för SEO ligger priset någonstans mellan 20 000 och 100 000 kronor. Hos vissa webbyråer är kostnaden upp mot 200 000 beroende på antal sidor och hur sidorna behöver anpassas för att uppfylla behovet.
Nedan har vi delat upp de olika kostnaderna efter faktorer:
Antal sidor:
Normalt sett brukar en byrå inom webbdesign erbjuda olika design-paket. Låt oss säga att en byrå tar 25 000 kronor för en hemsida med 10 landningssidor, utveckling, domän, funktioner, etc. Men ditt företag behöver totalt 15 sidor, hur mycket extra kostar det? En bra regel är att lägga till cirka 1000 kronor per sida som tillkommer. Vi skulle ändå säga att det är en rimlig uppskattning i branschen.
Copywriting:
Om du ska lansera en ny hemsida men inte har några texter, bilder eller ikoner bör du även ta det i beaktande. Övertygande bilder och välskrivna texter är grunden till en optimal hemsida. Även om du har en befintlig hemsida där innehållet är föråldrat måste det förfinas och bli bättre. En bra regel inom text är cirka 3 kronor per ord + en research kostnad på 1500-3000 kronor.
Vi på Growy har märkt hur våra kunder kämpar och sliter med texter och bilder eftersom det är tidskrävande och komplicerat. Därför erbjuder vi även professionella content-tjänster till våra webb- och utvecklingserbjudanden. Självklart ska din hemsida se modern och snygg ut, men det är texterna som får besökaren att konvertera. Om texterna är SEO optimerade får du även mer trafik till din webbplats genom det organiska sökresultatet i Google.
Starta idag –
Med ett kostnadsfritt analysmöte!
(Där får du information om nuläge, konkurrenter samt tips & trix för framtida utveckling)
WordPress, squarespace eller shopify?
Att välja rätt plattform för sin hemsida kan vara svårt. Vi har valt att fokusera på wordpress (även woocommerce), squarespace och shopify för att de är bland de största och mest välkända plattformarna i världen. Vi ger dig en snabb inblick i fördelar och nackdelar med varje plattform samt vår vår egen syn på saken.
Vill du få en bredare inblick i varje plattform rekommenderar vi: De bästa e-handelsplattformarna för småföretagare & Hur du väljer rätt plattform för din hemsida.

WordPress
Över 41% av alla hemsidor i världen är byggda i wordpress. WordPress är en kraftfull webbplatsbyggare med stor skalbarhet, gedigna funktioner och exemplarisk användarvänlighet. WordPress är kostnadsfritt med öppen källkod vilket ger företag maximal kontroll kontra andra webbplatsbyggare.
Här har du även woocommerce som är e-handelsversionen av wordpress. Woocommerce är störst i världen på e-handel och en enkel byggplattform som går att applicera direkt i wordpress med kostnadsfria plugins. Har du funderingar på att ha en e-handel i framtiden, men inte just nu? Då är wordpress en perfekt match.
På Growy bygger vi i stort sett alla våra hemsidor i wordpress. Det ger våra kunder stor flexibilitet när de vill uppdatera, lägga till, ta bort eller ändra texter, bilder, teman med mera. Med wordpress kan företag även utveckla sina hemsidor till e-handelssidor om marknaden utvecklas åt det hållet.
Fördelar med wordpress:
Full kontroll:
Med wordpress får du full kontroll över hela din webbplats. Du har även möjlighet att bygga eller uppdatera hemsidan hur du vill. Till exempel skapa en vanlig företagswebbplats, tidningswebbplats, e-handelsbutik, blogg etc.
Förvalda teman:
Idag finns det tusentals färdiga wordpress-teman som du kan använda för att designa en hemsida utan problem. Det finns enkla varianter med dra och släpp-funktioner som gör det enkelt att bygga. Kolla in teman som:
WordPress-plugins:
Använder du wordpress har du tillgång till över 58.000 kostnadsfria plugins. Dessa fungerar som applikationer som fyller din hemsida med smarta funktioner som exempelvis kundvagn, kontaktformulär, analysverktyg, fotogalleri, verktyg för sociala medier och mycket annat.
SEO-optimering:
Inom wordpress finns det kraftfulla SEO-verktyg som gör sidan synlig i sökmotorerna. Med rätt hjälp, expertis och verktyg kan din wordpress-hemsida landa på bra ranking i sökresultatet. Varför ska man ha en hemsida om ingen hittar den?
Nackdelar med wordpress:
Den största nackdelen med wordpress är att du måste hantera allt själv (Om du inte använder en webbyrå såklart). Det innebär att du behöver lära dig ett nytt system från grunden. En positiv vinkel på detta är att det finns hundratals guider för detta, som gör inlärningen snabb och effektiv.

Squarespace
Squarespace är också en mycket populär webbplatsbyggare som är känd för sin snygga design och enkla användarvänlighet. Squarespace kommer med sluten kod kontra wordpress vilket minskar flexibiliteten. Däremot offrar wordpress lite av sin nybörjar-enkelhet för att öka flexibiliteten, därför skulle vi nog säga att squarespace är en enklare webbplatsbyggare för nybörjare.
Fördelar med Squarespace:
Första-klassig infrastruktur:
Med squarespace slipper du egen infrastruktur och hosting. Det är en säker och robust plattform vilket innebär att du kan fokusera på din tillväxt och slippa oroa dig för värdskapet.
Välj mellan massor av designer:
Hos squarespace kan du välja mellan en massa olika webbdesigner för att komma igång direkt. Dessa olika mallar är tillgängliga för alla olika typer av innehåll och du kan dessutom använda olika webbdesigner på en och samma hemsida.
Enkelt att uppdatera:
Med squarespace är det enkelt att uppdatera hemsidan med nytt innehåll. Det är bara att peka vart du vill på hemsidan och skriva. Du kan även dra och släppa olika objekt för att skapa egna layouter.
E-handel:
Du kan uppdatera din hemsida med en e-handelsbutik. Då får du ett bra gränssnitt som hanterar dina produkter, beställningar, rabatter med mera.
Nackdelar med Squarespace:
Den största nackdelen med squarespace är de begränsade integrationerna som finns med tredjepartstjänster. Detta kan bli ett hinder för att ditt företag ska kunna växa. De har även en begränsad betalningshantering och tillåter enbart Stripe, Apple Pay och PayPal.

Shopify
Shopify är också en populär webbplatsbyggare som enbart fokuserar på e-handel. Shopify har mer än en miljon aktiva användare och produkter för över 40 miljarder dollar har sålts via shopify.
Fördelar med shopify:
Allt-i-ett:
Med shopify behöver du inte oroa dig för att hantera massa programvara, uppdateringar, säkerhetskopior eller hosting. Shopify löser allt detta åt dig. De har även en integrerad betalningslösning “Shopify payments” som gör att du kan använda kort direkt. Du har även möjlighet att använda flera olika tredjeparts-alternativ.
Enkel e-handelsbyggare:
Shopify kommer med full lagerhantering, kraftfull statistik, enkla marknadsföringslösningar och obegränsade produkter. Du kan välja mellan en massa olika mönster och layouter utan att behöva lägga till kod.
Dra-och-släpp-gränssnitt:
Med enkla drag-och-släpp-lösningar kan du skapa en fulländad e-handelsbutik utan större problem. Du har även möjlighet att integrera shopify med wordpress, vilket ger dig tillgång till två suveräna webbplatsbyggare.
Nackdelar med shopify:
Shopify är enbart användbart om du ska bygga en e-handel. Om du precis har börjat kommer du antagligen även tycka att shopify är lite dyrare än andra e-handelsalternativ på marknaden.
När du väl har startat med shopify är det mycket svårt att byta till andra e-handelsplattformar.

Få personer att hitta din nya hemsida
När du har bestämt att köpa en ny hemsida och hemsidan är färdig, är nästa steg att får personer att hitta den. Varför ska du ha en hemsida om ingen hittar den? En viktigt del i detta är att SEO-optimera sidan för sökmotorerna. Du kan även nå snabbare resultat med effektiv SEM (Sökmotormarknadsföring) och Google Ads.
Sökmotoroptimering (SEO) handlar om att få en bättre ranking i det organiska sökresultatet på Google och Bing, få mer trafik in till hemsidan och få dessa att konvertera (uppnå ett mål).
Sökmotormarknadsföring (SEM) handlar om att dyka upp i det betalda sökresultatet på Google och Bing. Om du äger förstasidan på ex. Google, i det organiska och betalda sökresultatet är sannolikheten till ett klick och förhoppningsvis en konvertertering mycket stor!
– Läs mer om SEO i vår guide om Sökmotoroptimering.
– Läs mer om SEM i vår guide om Google Ads.
Här nedan har vi sammanställt fem metoder (av hundratals) som vi tycker ni ska prioritera.
Få ovärderlig information med synergier.
De synergier som uppstår mellan betald sökordsannonsering och sökmotoroptimering är ovärderlig.
- Med Google Ads och Microsoft Ads kan du som annonsör få detaljerad information om vilka sökord som konverterar. Detta hjälper dig att ta fram sökord du ska fokusera på.
- Du samlar information kring vilka sökord som attraherar nya besökare med hjälp av frasmatching i google ads. Där tar google automatiskt fram nya sökord som användare söker på, du kan mäta CTR (click through rate), och vilka som slutligen konverterar. Detta hjälper dig att fylla ut med nya sökord som kan vara enklare att ranka på och skapa ny värdefull trafik som konverterar.
Som vanligt… Samla på dig så mycket värdefull data som du kan och skapa en ordentlig bas med de sökord som fungerar och genererar resultat. Trafik är en sak, men det viktiga är att skapa trafik som uppnår dina mål och blir en kund.
Skala upp dina interna länkar.
Interna länkar inne på din hemsida ökar din ranking och ger dig intryck som involverar de produkter/tjänster du säljer. Med interna länkar som går från sida till sida på ett logiskt vis och inte överdrivs hjälper användaren (Och google) att ta sig runt på sidan.
- Uppdatera ditt befintliga innehåll och komplettera med nya länkar.
- Länka till den sida du vill fokusera på, det skapar mer trafik till till en specifik sida och ökar din ranking.
- Glöm inte att länka med en “anchor text” som är relevant.
- Överdriv inte, det ska vara logiska länkar som främst fokuserar på användarna.
Vill du lära dig mer om interna länkar och hur de påverkar din hemsida? Då rekommenderar vi: Yoast: Internal linking, how and why?
Arbeta kontinuerligt med externa länkar (backlinks).
Vissa säger att 35-40 procent av Googles sökalgoritmer fokuserar på externa länkar. Vi anser att externa länkar spelar en viktig roll när du ska ranka bättre i sökresultatet.
- Frågor som du bör ställa dig: Hur ligger de externa länkarna till i dagsläget? Hur kan du öka dessa med kvalitativa länkar (från relevanta webbplatser med hög auktoritet).
- Använd externa SEO-verktyg för att analysera:
-
- Starta med att anskaffa länkar ni förlorat, enklare!
- Fokusera på relevanta hemsidor med hög auktoritet.
- Skapa intressant innehåll som andra tar del av, delar och länkar till.
-
Externa länkar är en djungel av strategier och ofta den del som tar mest energi och tid.
Vill du lära dig mer om externa länkar rekommenderar vi: Moz: External linking
Analysera dina konkurrenter
När vi startar upp med en ny kund börjar vi med en gedigen benchmark av konkurrenter. Det är viktigt att få insikt om nya branscher och marknader och ta reda på vilka företag som rankar högt på sökord våra kunder vill ranka på. Hur har konkurrenterna gjort? Hur har de byggt upp sina högt rankade sidor? Vilka ord fokuserar de på?
- Börja med att analysera 3-5 konkurrenter.
- Ta reda på hur konkurrenterna gjort och vilka sökord som de rankar högt på.
- Analysera hur brett konkurrenterna rankar och hur många indexerade sökord de har.
- Ta reda på vilka sökord de har som du kan komplettera med “Keyword gap”.
- Skapa innehåll utifrån rätt sökord.
Pagespeed med fokus på mobilen.
Idag söker fler personer med mobilen framför desktop. Skapa därför en hemsida som är mobilvänlig och snabb.
- Detta bidrar till snabbare indexering av sökmotorerna vilket ökar sannolikheten för bättre ranking.
- Du får en högre konvertering eftersom användarna ofta vill ha snabba sök och slippa vänta. Konverteringen minskar rejält om webbplatsen är långsam. Läs mer om hur webbplatsens prestanda påverkar konvertering på cloudflare.
Dessa metoder fungerar och är några av de strategier vi fokuserar på när vi bygger hemsidor åt våra kunder.
Det finns mängder av parametrar som påverkar din ranking i sökresultatet. Dessa parametrar uppdateras ständigt och behöver en kontinuerlig översikt för att hjälpa dig att fortsätta ranka.
Nedan har vi tagit fram nyttiga artiklar om digital marknadsföring och hur personer kan hitta din nya hemsida:
- Här kan du läsa mer om hur små- och medelstora företag påverkas av internetmarknadsföring.
- Här kan du läsa om google annonsering.

Uppdatera din hemsida
Den digitala utvecklingen går ständigt framåt. Detta gäller även hur du bygger hemsidor och vad besökaren förväntar sig när de kommer in på en ny hemsida. Samtidigt blir sökmotorerna viktigare och viktigare när google tar nya grepp om världens marknadsföring online.
Över 80% av befolkningen i Sverige använder google när de letar efter information, produkter, tjänster och jämförelser. Därför är det viktigt att din nya hemsida SEO-optimeras på rätt sätt, utifrån nya uppdateringar som ständigt kommer.
Det finns inget direkt svar på hur ofta du ska uppdatera din hemsida trots att somliga hävdar att den ska uppdateras vart 3-4 år för att vara “Up-to-date”.
Hur du ser till så att din hemsida alltid är “Up-to-date”
För att alltid hålla din hemsida “Up-to-date” behöver du hålla koll på hemsidans prestanda, utbilda dig inom SEO-best-practice, hålla koll på sökmotorernas ständiga uppdateringar och aktivt undersöka förbättringsområden.
Nedan har vi tagit fram viktiga mätvärden som du bör sätta upp för att mäta hur din nya hemsida presterar och analysera vilken effekt dina uppdateringar bidrar till.
Besökare:
Håll ett vaket öga på både unika och återkommande besökare på din hemsida när du gjort en uppdatering. När du gör det får du en bra översikt i hur människor reagerar på nytt innehåll på hemsidan. Du kommer också kunna se hur många som hittar din hemsida via det organiska sökresultatet.
Tid på hemsidan:
Under tiden som går kommer denna frekvens förhoppningsvis att öka. Om du mot förmodan skulle se att tiden personer spenderar på din hemsida minskar brukar det vara en signal för lågt engagemang. Detta kan vara ett resultat orsakat av långsamma laddningstider, innehåll som har dålig kvalitet eller en förvirrande design som försämrar användarupplevelsen. Tiden som personer spenderar på sidan är viktig att hålla koll på när du genomfört en större uppdatering av hemsidan.
Avvisningsfrekvens:
Om du ser att avvisningsfrekvensen minskar på din hemsida är det ofta en bra indikator på att uppdateringen och förbättringarna som genomförts fungerar.
Spårning av sökord:
Med spårning av viktiga sökord kan du se hur synlig din hemsida är i sökresultatet. Är du synlig på bra positioner är det ofta en bra indikator på att din hemsida håller hög prestanda. Denna spårning hjälper dig även att se vilka SEO-tekniker som fungerar och inte. Om du håller koll på dina sökord över tid ka du även diagnostisera eventuella rankingfall, vilket ofta är en direkt indikation på en större algoritm-förändring, eller att det hänt något på hemsidan.
Du ska aldrig se din hemsida som färdig. Din hemsida bör ständigt utvecklas och uppdateras som en spegling av dig och ditt varumärke.
Har du frågor om din hemsida eller har funderingar på att skaffa en ny uppdaterad version? Vi på Growy har många års erfarenhet av hemsidor och en hög expertis inom SEO, Google annonsering och konverteringsoptimering. Läs mer om våra erbjudanden under webbutveckling.