Google, den ledande sökmotorn, har meddelat en omvälvande förändring som kommer att påverka hur webbplatser indexeras och visas i sökresultaten. Företaget har arbetat med “Mobile-First Indexing” under ett antal år, vilket innebär att de har använt en mobilanpassad Googlebot för att crawla och indexera webbplatser. Nu är det dags för den här ändringen att träda i kraft.
Enligt Googles officiella uttalande, har majoriteten av de webbplatser som visas i sökresultaten anpassats för mobile-first indexing, och redan har 70% av dessa övergått till denna teknik. För att förenkla processen har Google beslutat att övergången till mobile-first indexing kommer att bli obligatorisk för alla webbplatser från och med september 2020. Under tiden kommer Google att fortsätta att migrera webbplatser till mobile-first indexing så snart deras system bedömer att de är redo.
Vad innebär det här i praktiken? När en domän övergår till mobile-first indexing kommer Googlebot att öka sin crawlning av webbplatsen medan de uppdaterar sitt index till webbplatsens mobila version. Beroende på domänen kan denna övergång ta lite tid. Efteråt kommer Google fortfarande att då och då använda den traditionella desktop-boten för crawlning, men det mesta av crawlningen för sökresultaten kommer att utföras med hjälp av den mobila användaragenten.
Webbplatser som vill kontrollera om de har övergått till mobil-First indexing kan göra det på flera sätt. Statusen visas på inställningssidan i Search Console.
Google har också uppmanat webbägare att se till att deras webbplats är redo för mobile-first indexing. De rekommenderar att innehållet som visas är detsamma (inklusive text, bilder, videor, länkar), samt att metadata (titlar och beskrivningar, robots-metataggar) och all strukturerad data är identisk.
I ett försök att främja användarvänliga webbplatser rekommenderar Google responsiv webbdesign för nya webbplatser. De föreslår att man inte använder separata mobila URL:er (ofta kallade ”m-dot”) på grund av de problem och förväxlingar de har sett under åren, både från sökmotorer och användare.