Google E-E-A-T: Erfarenhet, Expertis, Auktoritet och Pålitlighet

okt 26, 2023 | Sökmotoroptimering

Google E-E-A-T är en förkortning som står för erfarenhet, expertis, auktoritet och pålitlighet. Google har integrerat detta koncept i sina algoritmer för att bedöma webbsidors kvalitet och relevans i sökresultaten. E-E-A-T är särskilt viktigt när det kommer till sidor som hanterar YMYL, ”Your Money or Your Life,” ämnen som medicin, finansiell planering, eller juridiska frågor.

Vad är Google E-E-A-T?

E-E-A-T är en akronym som representerar fyra centrala komponenter när det gäller att bedöma kvalitet på en webbplats:

Erfarenhet (Experience):

Det innebär att personlig erfarenhet och kunskap om ämnet är avgörande. Om du skriver om hälsa bör du ha relevant erfarenhet inom området. Om du skriver om resor, är det bäst om du faktiskt har besökt de platser du beskriver. Google prioriterar sidor vars författare har verklig praktisk erfarenhet av det de diskuterar.

Expertis (Expertise):

Expertis handlar om att ha djupgående kunskap och auktoritet inom ditt ämnesområde. Det innebär att du bör vara välutbildad och kunnig. Om du skriver om teknik, är det viktigt att ha en förståelse för de senaste tekniska trenderna.

Auktoritet (Authoritativeness):

Att vara en pålitlig källa är avgörande. Det handlar om att bygga upp ditt rykte som en trovärdig källa för information. Förtroende kan byggas genom att ha en stark närvaro på nätet och genom att få positiv feedback från användare, till exempel recensioner eller rekommendationer.

Pålitlighet (Trustworthiness):

Din webbsida bör vara pålitlig och säker. Det innebär att du bör hantera användardata på ett säkert sätt, använda säkra anslutningar (HTTPS), och undvika att sprida osann information. Pålitlighet är avgörande för att bibehålla användarnas förtroende.

Varför är E-E-A-T viktigt?

E-E-A-T är viktigt för att säkerställa att användarna får tillförlitlig och högkvalitativ information i Google. Det hjälper till att filtrera bort oseriösa eller felaktiga källor och ger fördelar till sidor som följer “godkända” metoder. Om din webbsida har hög E-E-A-T är chansen större att den rankas högt i sökresultatet på Google och når ut till en bredare publik.

Hur du förbättrar din E-E-A-T?

För att förbättra din E-E-A-T, bör du överväga följande åtgärder:

Erfarenhet och Kunskap:

Se till att dina författare och innehållsskapare har relevant erfarenhet och kompetens inom det ämne de skriver om. Det kan inkludera utbildning, arbetslivserfarenhet och personlig expertis.

Kvalitativt innehåll:

Publicera kvalitativt, informativt och korrekt innehåll. Använd källor och citat när det är möjligt för att stödja dina påståenden.

Användardata och recensioner:

Försök få recensioner och betyg, särskilt om din webbplats behandlar produkter eller tjänster. Positiva recensioner kan öka din auktoritet.

Säkerhet och Sekretess:

Se till att din webbplats är säker och skyddar användarens personuppgifter. Använd HTTPS för att kryptera dataöverföring.

Uppdaterad information:

Håll ditt innehåll uppdaterat och relevant. Ta bort eller uppdatera inaktuella uppgifter.

E-E-A-T och AI-genererat innehåll

Låt oss dyka djupare in i hur E-E-A-T och AI-genererat innehåll samverkar. 

Det nya i akronymet är ”E” – ”erfarenhet.” Det innebär att för vissa typer av innehåll, som kräver verklig erfarenhet, kan inte AI (Artificiell Intelligens) uppnå den kvalitet som behövs.

Vad vi vet hittills är att Google inte rekommenderar att du publicerar innehåll som genererats automatiskt av AI-verktyg som ChatGPT utan att först låter en mänsklig redaktör granska det. De har dock klargjort att användning av AI eller automation i sig inte bryter mot deras riktlinjer.

Danny Sullivan från Google har betonat att AI-genererat innehåll inte automatiskt strider mot deras riktlinjer, förutsatt att det granskas av en redaktör och genomgår faktakontroll. Det är en balansgång mellan att dra nytta av AI-teknikens effektivitet och samtidigt säkerställa att innehållet är pålitligt och korrekt.

I slutändan handlar det om att använda AI som ett verktyg för att underlätta skapandet av innehåll, men att säkerställa att mänsklig insats och erfarenhet är en del av processen för att upprätthålla kvaliteten och förtroendet för det publicerade materialet.

Genom att följa dessa riktlinjer och prioritera E-E-A-T kan du öka din webbplats chanser att ranka högt i sökresultatet och erbjuda användarna pålitlig och värdefull information. Detta är särskilt viktigt i dagens digitala landskap där användare söker efter pålitliga källor och exakt information.

Läs mer om SEO [Sökmotoroptimering] i vår guide.

Alla kategorier

Liknande artiklar

Boka fri rådgivning!

Boka ett fritt rådgivningsmöte och låt oss guida dig till rätt lösning. Vårt team av experter är här för att besvara dina frågor och skapa en digital strategi som passar dina behov.

Be om en offert!

Klar att ta nästa steg? Be om en offert och låt oss ge dig en anpassad lösning inom digital marknadsföring som möter dina specifika mål och budgetkrav.

Våra paket

Våra paket är skräddarsydda för att möta dina specifika behov och mål. Oavsett om du behöver en ny hemsida, SEO, Google Ads, sociala medier eller andra digitala strategier så har vi ett paket som passar dig.

Vårt löfte:

– Erfarna experter
– Exceptionell kundresa
– Rimliga priser

Våra Garantier:

Vi svarar på supportärenden inom 4 timmar helgfri vardag.

Du får en personlig uppdatering av resultat minst en gång i månaden.

Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

Google partner

Att vara en Google Partner är ett erkännande av våra framstående prestationer inom digital marknadsföring. Det betyder att vi har uppfyllt Googles höga standarder och bevisat vår förmåga att levererar effektiva resultat till våra kunder. Läs mer på Google.

Kontaktinformation

Telefon: 010-204 20 22
Mejl: hello@growy.se

Arbetstider:

09:00 – 17:00 (Helgfri vardag)

Firmainformation

Go Growy AB
Org. nr: 559258-9898
Integritetspolicy

Digital marknadsföring till ett rimligt pris!

Hos oss blir din digitala marknadsföring både prisvärd och effektiv. Vi skapar inte bara skräddarsydda lösningar som passar din budget, utan också en framgångsrik närvaro online som genererar resultat och tillväxt för ditt företag.

Detta garanterar vi

Trygg support

Vi svarar på supportärenden inom 4 timmar (helgfri vardag).

Alltid uppdaterad

Du får en personlig uppdatering av resultat minst en gång i månaden.

Inga dolda kostnader

Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

Senaste tekniken

Vi använder alltid de senaste teknikerna inom digital marknadsföring.

Kompetent kontaktperson

Hos oss får du en kontaktperson med minst 5 års specialistkompetens.

Effektiv ROI

Vi hanterar din budget noggrant för att maximera varje investerad krona.

Kunden först, alltid

Vi sätter alltid dina målsättningar överst och anpassar våra egna strategier.

Nöjd-kundgaranti

Är du inte nöjd med första månaden får du pengarna tillbaka (gäller hemsida).