Så ska du annonsera på Google | Google Ads Guide 2024

annonsera på google ads 2024

Vill du lära dig grunderna inom Google Ads (f.d. Adwords) och få bäst-i-klass tips på hur du tar ditt företag till nya nivåer genom att annonsera på Google? När du läst denna guide kommer du ha en mycket god förståelse i hur du annonserar på Google, vad Google Ads innebär, varför det är viktigt och hur du får fantastiska resultat i en annonseringsvärld som hela tiden utvecklas.

Våra digitala experter har nyligen uppdaterat denna artikel (November 2023), för att få med de senaste trenderna och utvecklingsmöjligheterna inom Google Ads.

Om du är ute efter en expert på Google Ads, som kan ta din Google annonsering och digitala marknadsföring till en ny nivå? Starta med ett kostnadsfritt strategimöte!

Boka fri rådgivning!

Boka ett fritt rådgivningsmöte och låt oss guida dig till rätt lösning. Vårt team av Google Ads-experter är här för att besvara dina frågor och skapa en digital strategi som passar dina behov. 

Be om en offert!

Klar att ta nästa steg? Be om en offert och låt oss ge dig en anpassad lösning inom digital marknadsföring som möter dina specifika mål och budgetkrav.

Våra paket

Våra paket är skräddarsydda för att möta dina specifika behov och mål. Oavsett om du behöver en ny hemsida, SEO, Google Ads, sociala medier eller andra digitala strategier så har vi ett paket som passar dig.

Innehållsförteckning:

Vad är Google Ads?

Här får du reda på vad Google Ads är och hur olika annonsformat fungerar.

SEO eller Google Ads?

Här kan du lära dig mer skillnaderna mellan SEO och att annonsera på Google.

Varför ska du annonsera på Google?

Här får du 10 anledningar till varför du ska annonsera på Google!

Statistik om Google Ads

Här kan du läsa statistik som påvisar kraften av Google Ads.

Lokala annonser på Google

Här kan du lära dig mer om lokal annonsering på Google.

Tänk på detta innan du annonserar på Google!

Här kan du lära dig mer grundläggande principer som är viktiga innan du annonserar.

Sökannonsering på Google

Här kan du lära dig mer om hur du ska annonsera med textannons på Google.

Annonsera på Google Shopping

Här kan du lära dig mer om hur du ska annonsera med shoppingannons på Google.

Annonsera på Google Display

Här kan du lära dig mer om hur du ska annonsera med displayannons på Google.

Google Performance Max

Här kan du lära dig mer om Googles senaste tillskott, Performance Max.

Vad är Google Ads?

Google Ads är en annonseringsplattform från Google som möjliggör för företag att visa sina annonser på olika platser på internet. Tjänsten används för att marknadsföra produkter, tjänster och varumärken till en bred eller specifik publik. Här är några grundläggande annonsformat när du ska annonsera på Google:

– Sökannonsering: Sökannonsering är den mest grundläggande och vanligt förekommande formen av Google Ads. Dessa annonser visas högst upp i sökresultaten när användare söker efter specifika sökord. Fördelen är att ditt företag syns vid direkt relevanta sökningar, vilket ökar chansen att locka intresserade kunder.

Google Shopping: Google Shopping är särskilt relevant för e-handlare. De visar produkter direkt i sökresultaten med bilder, priser och butiksnamn. Det ger användarna snabb överblick och lockar till köpbeslut. Statistik visar att shoppingannonser har hög konverteringsgrad, vilket gör dem effektiva för försäljning. 

Nedan finner du en bild som förklarar skillnaden mellan Google Shopping,  Sökannonsering och organiskt sökresultat:

– Google Display: Google Display omfattar miljontals webbplatser och appar där dina annonser kan visas. Det är som en digital anslagstavla där du kan nå potentiella kunder med grafiskt engagerande annonser. Display-annonser passar bra för att bygga varumärkesmedvetenhet och engagera en bredare publik. 

Nedan finner du en bild som förklarar hur en Google Display-annons kan se ut:

Performance Max: Performance Max är en kraftfull annonskampanj som integrerar flera annonsformat. Den når över Googles nätverk, inklusive sökresultat, Display-nätverket, YouTube och Gmail. Detta ger en bredare täckning och fler möjligheter att engagera din målgrupp på olika plattformar.

YouTube Ads: YouTube-annonser erbjuder en unik möjlighet att nå en masspublik genom visuellt engagerande innehåll. Annonser kan visas före, under eller efter videor, samt som bildannonser bredvid videor. Med över två miljarder inloggade månatliga användare på YouTube är plattformen kraftfull för varumärkesexponering och engagemang.

Remarketing: Remarketing tillåter dig att nå personer som tidigare har besökt din webbplats. Genom att visa annonser för dessa besökare när de surfar på andra webbplatser eller plattformar ökar chansen att de återvänder och konverterar. Det är ett effektivt sätt att påminna potentiella kunder om ditt varumärke och produkter.

Vad är skillnaden mellan SEO och att annonsera på Google?

SEO (Search Engine Optimization) och Google Ads (tidigare känt som AdWords) är två olika strategier för att förbättra synligheten för en webbplats på Google. Här är några av de grundläggande skillnaderna mellan SEO och Google Ads:

Kostnad:

SEO: SEO är en organisk och kostnadsfri metod för att få en bättre ranking i sökresultatet. Det innebär att du inte betalar för varje klick eller visning av din webbplats. Kostnaden är relaterad till att anställa SEO-experter, producera kvalitativt innehåll och eventuellt använda verktyg för sökoptimering.

Google Ads: Google Ads är en betald annonsplattform där du betalar för varje klick (PPC) eller visning (CPM) av dina annonser. Kostnaderna kan variera beroende på konkurrensen för valda sökord och andra faktorer. Det går även att hänvisa kostnader för att anlita en Google Ads-expert som bland annat tar hand om optimering, budgivning och budget.

Placering i sökresultatet (SERP):

SEO: Det tar tid att ranka högt organiskt i sökresultaten. Placeringen är baserad på kvaliteten på din webbplats, innehåll och andra SEO-faktorer.

Google Ads: Dina annonser kan visas högst upp i sökresultatet omedelbart när din kampanj är aktiv och körs. Placeringen beror på din budgivning och annonsens relevans.

Varaktighet av resultat:

SEO: Organiska resultat är långsiktiga och kan ge konsekventa besök över tid. Men det tar tid att se betydande förbättringar och resultaten är inte omedelbara.

Google Ads: Resultaten är omedelbara när kampanjen är aktiv, men de försvinner så snart du slutar betala för annonseringen. Det ger snabba resultat men kräver kontinuerlig finansiering för att behålla synligheten.

Innehåll och optimering:

SEO: Fokuserar på att optimera webbplatsens innehåll, struktur och tekniska aspekter för att göra den mer relevant och lättillgänglig för sökmotorer och användare.

Google Ads: Kräver skapande och optimering av annonser för att maximera relevans och klickfrekvens. Annonserna på Google måste vara anpassade till de valda sökorden och vara lockande för målgruppen.

Trafiktyp:

SEO: Genererar organisk trafik från användare som aktivt söker efter relevanta termer.

Google Ads: Genererar betald trafik från användare som klickar på dina annonser, oavsett om de sökte aktivt eller inte.

Mätbarhet:

SEO: Svårare att mäta direkt eftersom resultaten inte är omedelbara och påverkas av olika faktorer.

Google Ads: Ger detaljerade mätningar och analyser av varje kampanj, inklusive antal klick, visningar, konverteringar och kostnader.

Båda strategierna kan vara effektiva beroende på dina mål, budget och affärsbehov. Många företag integrerar både SEO och Google Ads för att maximera deras digitala närvaro och resultat.

Varför ska du annonsera på Google?

Att annonsera på Google skapar fördelar för företag och marknadsförare. Här är några av de främsta anledningarna till varför du bör överväga att annonsera på Google.

1. Ökad synlighet:

Genom att annonsera på Google ökar du chansen att synas när potentiella kunder söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder. Dina annonser visas i toppen av sökresultaten och på andra platser på internet, vilket ökar din synlighet.

2. Relevant trafik:

När du annonserar på Google Ads kan du rikta in dig på specifika sökord och målgrupper. Det innebär att din annons når personer som redan är intresserade av det du erbjuder, vilket ökar chansen att locka relevant trafik till din webbplats.

3. Mätbara resultat:

En av de största fördelarna med att annonsera på Google är den omfattande mätbarheten. Du kan tydligt se hur dina annonser i Google presterar, inklusive antal klick, visningar, konverteringar och kostnader. Detta gör det möjligt att optimera kampanjer för bästa möjliga resultat.

4. Flexibel budgetkontroll:

När du ska annonsera på Google har du kontroll över din annonseringsbudget och kan anpassa den efter dina behov. Dessutom betalar du endast när någon interagerar med din annons, vilket ger dig möjlighet att maximera värdet av varje investerad krona.

5. Snabb synlighet:

Med SEO (sökmotoroptimering) tar det tid att bygga upp och se resultat. När du annonserar på Google får du omedelbar synlighet. Du kan snabbt nå ut till din målgrupp och se resultat direkt efter att kampanjen har startats.

6. Anpassningsbara annonser:

Google Ads tillåter skräddarsydda och anpassningsbara annonser. Du kan testa olika annonser, anpassa budskapet och utforma kampanjer som passar olika segment av din målgrupp.

7. Geografisk Inriktning:

När du ska annonsera på Google har du möjligheten att rikta in dig geografiskt. Detta gör att du kan nå kunder i specifika regioner och/eller länder. Detta är särskilt fördelaktigt för lokala företag som vill nå kunder i närheten.

8. Konverteringsoptimering:

Genom att använda konverteringsspårning kan du mäta och optimera önskade handlingar som; köp, nedladdningar eller skickade formulär. Detta ger dig möjlighet att fokusera på kampanjer som genererar bäst resultat.

9. Konkurrensfördel:

I många branscher annonserar konkurrenterna redan på Google. Att vara närvarande på plattformen får möjlighet att konkurrera effektivt och säkerställa att du inte tappar marknadsandelar i jämförelse med dina konkurrenter.

10. Flexibilitet och Anpassning:

Du kan enkelt ändra inställningar, målgrupper och budgetar för att anpassa dina kampanjer över tid. Det ger en flexibilitet som gör att du kan reagera på förändringar i marknaden och justera din strategi vid behov.

Sammanfattningsvis ger annonser på Google en direkt och mätbar väg till ökad synlighet och relevanta kundinteraktioner. Genom att dra nytta av plattformens flexibilitet och riktning kan du optimera din marknadsföring för att uppnå specifika affärsmål.

Statistik om Google Ads

Genom att annonsera på Google kan du nå över 90% av internetanvändarna, därför förblir Google ett kraftfullt verktyg för företag i alla storlekar som vill nå sin målgrupp och driva resultat under 2024. Nedan har vi sammanställt viktig statistik som påvisar att annonsering på Google fortfarande är en av de bästa digitala marknadsföringsstrategierna i världen.

Översiktlig statistik om Google Ads

 • För varje $1 som spenderas på Google Ads genereras i genomsnitt $8 i vinst.
 • 80% av världens globala företag använder Google Ads för sina PPC-kampanjer.
 • Den genomsnittliga CTR (Click through rate) för Google Ads ligger mellan 3 och 5 procent.
 • Den genomsnittliga CPC (Cost per Click) ligger mellan 10 och 20 kronor.
 • Google-annonser når över 90% av alla globala internetanvändare.
 • Googles annonsintäkter var $112,691 miljarder under de första två kvartalen av 2023. Detta motsvarar 78% av Googles totala intäkter.
 • Google äger 91,56% av sökmotormarknaden globalt.

Vilka företag annonserar på Google?

 • 65% av små till medelstora företag kör PPC-kampanjer.
 • Över 1,2 miljoner företag använder Google Ads för att marknadsföra sina produkter och tjänster.

Hur många konverteringar skapar Google Ads?

 • Google Ads genererar 2x så många besökare som SEO.
 • Fler människor klickar på betalda sökningar på Google än på andra sökmotorer, vilket ger Google Ads den högsta klickfrekvensen.
 • Klickfrekvensen på Google är 63%, medan Amazons är 15%.
 • Betalda kampanjer genererar över 65% av klicken från Google Ads från och med 2023.
 • 65% klickar på annonser när de vill göra ett köp.

Google Shopping Statistik

 • Den genomsnittliga konverteringsgraden för Google Shopping-annonser är 1,91%.
 • Google Shopping utgör cirka 76,45% av “Ad spend” inom sökannonsering i detaljhandeln.
 • Den genomsnittliga kostnaden per klick för Google Shopping-annonser är rapporterad till cirka 6 kronor.

Google Ads på mobilen

 • 61,9% av klicken på Google kommer från mobila enheter.
 • Varumärkeskännedom ökar med 46% genom mobila annonser.

Google Ads sökannonsering och konsumentbeteende

 • 63% har klickat på en betald annons i Googles sökresultat.
 • 55% av dem som klickar på en Google-annons föredrar textannonser.
 • 49% klickar på textannonser.

Optimeringsstatistik inom Google Ads

 • Enligt 79% av marknadsförarna är PPC-annonsering avgörande för deras verksamhet.
 • Professionell Google Ads-hantering bör kosta varumärket mellan 12% och 30% av annonsutgifterna per månad.

Varför klickar människor på betalda annonser?

 • 33% av människor klickar på Google-annonser eftersom de svarar på en fråga.
 • 26% klickar på annonser eftersom de nämner ett känt varumärke.

Hur effektiva är annonser på Google?

 • 75% av användarna sa att annonser gjorde sökningen lättare.
 • Efter att ha sett en annons köpte 43% av användarna den produkten.
 • 58% av millennierna rapporterade att de gjorde ett köp på grund av en digital annons.

Statistik och trender för 2023

 • Googles annonsintäkter förväntas öka med 9,5% under 2023.
 • 77% av marknadsförarna planerar att öka sina utgifter för Google Ads under 2023.
 • Över 84% av annonsörerna använder eller planerar att använda responsiva sökannonser under 2023.

Internetanvändningen tar samtidigt ett större grepp om Sverige och i en rapport från OECD är svenskarna bland de i världen som använder internet mest. Sverige är framstående och duktiga på digitalisering med snabbt internet och digital infrastruktur. En stor del av alla åldersklasser har även tillgång till och använder internet i stor utsträckning.

Google Ads fortsätter att vara en kraftfull plattform för marknadsföring och annonsering med imponerande siffror och statistik som stödjer deras effektivitet och omfattning. Att dra nytta av dessa insikter kan hjälpa företag att skapa framgångsrika annonseringskampanjer och maximera sin avkastning på investeringen.

Lokala annonser på Google

Lokala annonser på Google är en mycket bra strategi för företag som strävar efter att synas där det verkligen betyder något – nära sina potentiella kunder. Här belyser vi varför lokal annonsering på Google är viktigt och hur du kan maximera denna potential för att nå ut till din lokala målgrupp.

Varför fokusera på lokal annonsering på Google?

Möt kunderna där de är: 

Många människor söker efter lokala tjänster och produkter online innan de tar beslut. Att synas på Google när någon i ditt område söker är ett direkt sätt att bli en del av deras beslutsprocess.

Fysisk platsintegration

Google Ads låter dig integrera din fysiska plats i annonserna. Det innebär att personer som söker efter ”nära mig” eller specifika lokala termer ser din verksamhet och plats direkt.

Anpassade målgrupper: 

Genom att använda lokal annonsering kan du skapa målgrupper baserat på plats. Det innebär att du kan anpassa dina budskap och erbjudanden för att locka lokalbefolkningen.

Så maximerar du din lokala annonsering på Google:

Optimera din Google My Business (GMB): 

En komplett och uppdaterad GMB-profil ger inte bara kunderna information om din verksamhet utan förbättrar också dina chanser att synas i det lokala sökresultat.

Använd geografiska målgrupper: 

Utnyttja Google Ads möjlighet att rikta annonser till specifika geografiska områden. Detta är särskilt kraftfullt för företag med flera fysiska platser eller för dem som vill marknadsföra sig i specifika stadsdelar.

Använd annonsering för ”Nära Mig”: 

Människor använder ofta termer som ”nära mig” när de söker lokala tjänster. Skapa annonser som svarar direkt på dessa söktermer för att öka chanserna att synas.

Utnyttja platsutvidgning: 

Platsutvidgning i dina annonser ger snabb tillgång till din fysiska plats på kartan. Det gör det enkelt för potentiella kunder att hitta dig.

Statistik som understryker vikten av lokala annonser på Google:

Enligt Google har användningen av termer som ”nära mig” i sökningar ökat med över 200% de senaste åren.

 • Cirka 76% av personer som genomför en lokal sökning på mobilen besöker en butik inom en dag.
 • Över 90% av konsumenterna söker lokala företag online.

Genom att fokusera på lokala annonser på Google kan ditt företag dra nytta av det stora antalet människor som söker efter lokala tjänster och produkter online. Genom att använda riktade strategier och optimera din närvaro på plats öppnar du dörren för att bli det lokala valet för din målgrupp. Så var närvarande, var synlig, och låt lokal annonsering på Google stärka din lokala affär.

Tänk på detta innan du ska annonsera på Google!

I mångt och mycket går det att hänvisa Google Ads till den sista delen av spjutet, som ger effekt direkt. Det är genom Google Ads personer som letar efter tjänster, produkter och information hittar ditt företag – utan någon specifik grund. Med sista delen på spjutet syftar vi på den del som får kunderna på kroken. För att sedan få kunderna att uppfylla målet och bli en konvertering behövs en hel rad av grundförutsättningar som vi redovisar nedan.

Gör en gedigen sökordsanalys

Sökordsanalys är basen till allt som har med sökmotorer att göra. Det gäller att ta fram relevanta sökord som går att relatera till företagets produkter eller tjänster.

Kraften i en sökordsanalys ligger i att förstå sin målgrupp och hur de söker efter innehåll, tjänster och produkter.

En sökordsanalys ger företaget information kring:

 • Vad besökaren letar efter.
 • Hur många som söker efter sökordet.
 • I vilket format de vill ha informationen.

Många företag hoppar över sökordsanalysen för att de redan “vet” vilka sökord de ska ranka högt på, varför lägga tid på det då? Svaret är att företaget ska ranka på de orden som besökarna söker på, inte det företaget tror att de söker på.

Frågor som företaget kan ställa är:

 • Vilken typ av produkter söker människor på?
 • Vilka söker efter dessa produkter?
 • När söker människor efter dessa produkter?
 • Hur söker människor efter dessa produkter?
 • Vilka ord använder de?
 • Vilka frågor använder de?
 • Använder de mobilen?
 • Varför söker människor efter dessa produkter?
 • Var finns dessa kunder geografiskt?
 • Hur kan vi hjälpa till att skapa ett innehåll som engagerar det som människor söker efter?

När detta är gjort kan företaget ta reda på vilka av sökorden som har tillräckligt med sökvolymer och vilka sökord som inte är lika konkurrensutsatta som andra.

Ha en konverteringsfokuserad webbplats

Innan företaget börjar annonsera på Google är det viktigt att webbplatsen är trimmad och fokuserad på konvertering och SEO.

Konvertering innebär att personer som kommer in på webbplatsen uppfyller de mål som finns uppsatta, t.ex. göra ett köp, ringa ett samtal, skicka ett mejl eller fylla i en offertförfrågan. Det finns enkla strategier för detta: att ha en tydlig mål-knapp som är enkel att hitta, klickbara telefonnummer och klickbara mejl.

Samtidigt ska webbplatsen vara SEO anpassad. Det innebär att varje sida som finns på webbplatsen har en struktur som Googles algoritmer tycker om och förespråkar. Då kan webbplatsen ta sig upp i det organiska (kostnadsfria) sökresultatet på sikt – vilket innebär att företaget kan äga första sidan på google, med hjälp av kombinerad SEO och Google Ads.

Sökoptimera din webbplats

Sökmotoroptimering är en viktig strategi inom digital marknadsföring och går att hänvisa till flera olika moment, från innehåll, information och design på webbplatsen till att sprida budskap via bl.a. sociala medier och andra webbplatser. På det stora hela handlar det om att får en bra organisk och kostnadsfri position i sökresultatet.

Vi brukar säga att sökmotoroptimering är en långsiktig process som tar tid, man hamnar inte på första sidan på google över en natt. Men sökmotoroptimering påverkar även de kortsiktiga resultaten positivt med allt från konverteringsgrad, kvalitetsresultat för annonser, CTR (Click through rate), klickkostnader, hastigheten på webbplatsen och hur användarvänlig webbplatsen är för mobila och desktop-användare.

Nedan finner du en kort sammanställning av vad SEO-arbetet består av:

On-page SEO: Hanterar allting som visas utåt på webbplatsen, från rubriker, innehåll, bilder och meta-strukturer till URL-struktur, snabbhet, användarvänlighet etc.

Off-page SEO: Hanterar alla externa delar av webbplatsen, från hur andra webbplatser länkar till din webbplats till hur många delningar din webbplats får på exempelvis facebook.

Teknisk SEO: Hanterar allting som finns internt bakom webbplatsen som besökarna inte kan se. Teknisk SEO förenklar processen för google att indexera sidan, vilket har en stor påverkan på det organiska resultatet.

Vill du lära dig mer om SEO? Då rekommenderar vi vår SEO-guide!

Dina Google Ads utvecklas positivt med hjälp av SEO och vise versa, båda lösningarna bygger på sökord. Med Google Search Console kan du ta fram listor på hur dina organiska sökord presterar i form av CTR, visningar etc. Med den informationen kan du sedan utveckla dina köpta annonser. Via Google Ads kan du använda sökordsplaneraren som är ett bra verktyg för att ta fram sökord. Du får samtidigt mycket innehållsrik data från dina annonser som du sedan kan använda till att bygga ut din SEO och webbplats generellt.

Sätt upp tracking och analysera resultat

Data och marknadsanalyser spelar en allt större roll när företag ska ta nya strategiska beslut om framtiden. Det kvittar hur stort eller litet bolaget är, så påverkar data den operativa funktionen.

Idag kan företag på ett enkelt vis samla in väldigt mycket data om deras webbplatsbesökare. De kan bl.a. se hur kunderna rör sig med hjälp av värmekartor, hur många som kommer in på webbplatsen, hur många som klickar och blir en konvertering, se i vilka geografiska områden kunderna befinner sig och vilken plattform besökaren kommit från.

Med hjälp av denna data kan de digitala marknadsföringsåtgärderna hela tiden förbättras och nå nya resultat. Det är inte så enkelt, att bara starta igång en annonskampanj på Google och låta den ligga över en längre tid, den ska ständigt optimeras, bli bättre och attrahera fler kunder. Data blir en kompass som vägleder företaget till rätt beslut på en konkurrensutsatt marknad.

I en värld där information och teknologi blir allt mer tillgängligt kommer data fortsätta spela en viktig roll för företag i alla storlekar. Idag finns det exempelvis flera olika verktyg som kan hjälpa företag att samla in, mäta och analysera data, oavsett storlek eller budget. Denna data visar företagen vägen till de digitala plattformar som ger effekt, nya leads och kunder.

Sökannonsering på Google

Sökannonsering hänvisas främst till Google Ads (Google Adwords) och Microsoft Ads (Bing Ads). Det handlar om att dyka upp i sökmotorerna när någon söker efter de produkter och tjänster som ett företag erbjuder. Sökannonserna visas ofta högst upp i sökresultatet (SERP) och annonsören betalar enbart när en sökare trycker på annonsen, så kallat pay per click.

Med hjälp av sökannonsering får annonsören tillgång till potentiella kunder som är intresserade av det företaget erbjuder. Hela konceptet bygger på auktioner där annonsören sätter ett pris på ett sökord som är relevant för det företaget erbjuder. För att lyckas på ett bra vis är det viktigt att sökannonsen är relevant för det sökaren letar efter och att priset annonsören lägger är konkurrenskraftigt.

För att förenkla: Om vi säger att Ebba lägger ett bud på 4 kronor per klick på sökordet “kläder” och har ett kvalitetsresultat (relevans) på 7/10, då landar hon på en total annonsrankning på 7 multiplicerat med 4 vilket är 28 poäng. Om sedan Rebecka lägger 5 kronor per klick på samma sökord, men bara har ett kvalitetsresultat på 4/10 så landar hennes annonsrankning på 20 poäng. Detta innebär att Ebba hamnar på en bättre position i sökresultatet.

Nedan ser du en bild på vart sökannonser visas i sökresultatet:

Kampanjstruktur i Google Ads:

Här får du insikter om hur du ska tänka när du strukturerar en eller flera kampanjer inom sökannonsering.

Varumärkeskampanj:

Att annonsera på sitt varumärke är idag en självklarhet för många företag. Kostnaden för sökord som innehåller ditt specifika varumärke är ofta lägre eftersom det inte finns så många konkurrenter som är med och budar på de aktionerna.

Det finns dock företag som helt missar att annonsera på sökord som går att relatera till varumärket. Om konkurrenterna inte annonserar på ditt varumärke är det lugnt, men är läget omvänt och konkurrenterna väljer att annonsera så finns risken att du tappar mycket trafik till dessa. Börja med att söka på ditt varumärke i Google, dyker dina konkurrenter upp?

Vår rekommendation är att alltid annonsera på sitt egna varumärke oavsett. Kostnaden är ofta låg och den som söker känner till företaget sedan tidigare, vilket ökar sannolikheten för en potentiell kund och konvertering. Därför är det alltid bäst att vara på den säkra sidan så att inte trafiken går till en konkurrent.

Vi anser därför att du ska skapa en kampanj som innehåller alla sökord som går att relatera till ditt varumärke. Med denna kampanj har du även möjlighet att mäta styrkan på ditt varumärke i sökmotorerna genom att jämföra trafik och konvertering mot dina generiska kampanjer, som vi berättar om mer nedan.

Generiska kampanjer:

I en generisk kampanj attackerar du sökord som går att relatera till dina produkter eller tjänster.

Generiska kampanjer för webbplatser med mycket trafik: Om din webbplats får mycket trafik till olika kategorier som genererar köp och leads är det bäst att dela upp dina generiska kampanjer ut efter varje kategori. Genom att dela upp kampanjerna i kategorier blir det enklare att navigera sig runt i kontot vilket underlättar för framtida optimeringsarbete.

Generiska kampanjer för webbplatser med mindre trafik: Om din webbplats är mindre med ett fåtal kategorier är det enklast att samla allting i samma kampanj. Har du flera olika generiska kampanjer kan det skada ditt kontos optimeringsmöjligheter på sikt eftersom det tar lång tid för varje enskild kampanj att samla in data, vilket bidrar till långsamma utvecklingssbeslut. Den långsamma datainsamlingen kommer även påverka Googles automatiska budsystem (smart bidding) eftersom det finns konverteringsbegränsningar för varje kampanj.

Hur du sätter namn på din kampanj:

Genom att namnge dina kampanjer på ett logiskt och strukturerat sätt är det enklare att förstå vad de innehåller. Nedan får du ett tydligt exempel:

Exempel: se-sök-skor-generisk-exakt

 • Se: Förklarar vilken marknad din kampanj riktar sig mot.
 • Sök: Förklarar om det är sökannonsering, display eller shopping.
 • Skor: Förklarar vilken typ av sökord (tjänst eller produktkategori) som kampanjen innehåller.
 • Generisk: Förklarar om kampanjen innehåller generiska eller varumärkesbetingade sökord.
 • Exakt: Förklarar vilken matchningstyp som används i din kampanj.

Tillbaka till innehållsförteckning i sökannonsering.

Annonsgrupper i Google Ads:

För att hålla en ren och snygg struktur i Google Ads anser vi att det är bättre att skapa en annonsgrupp per sökord. Har man flera sökord under samma annonsgrupp kan det bli väldigt stökigt och förvirrande.

Det finns dock företag som föredrar att ha flera sökord under samma annonsgrupp.
Vill man ha en struktur där man har flera sökord under samma annonsgrupp så rekommenderar vi endast att man har samma sökord fast med olika synonymer under samma annonsgrupp, så att det inte ligger flera olika typer av sökord med helt olika betydelser/kategorier.

Tillbaka till innehållsförteckning i sökannonsering.

Sökordsanalys när du ska annonsera på Google:

Sökordsanalysen är en av de viktigaste delarna när det kommer till Google Ads. När en person skriver in en sökfråga på Google som motsvarar dina tjänster eller produkter gäller det att ditt annonseringskonto innehåller sökord eller fraser som matchar sökfrågan. Då är det just din annons som dyker upp i sökresultatet.

Innan du börjar bygga upp kontostrukturen ska du alltid analysera vilka sökord som är användbara. Börja med att göra en sökordsanalys via Keywordplanner i Google Ads eller via Ubersuggest på dina huvudkategorier.

Följande punkter du ska titta på:

 • Vad har sökordet för sökvolym per månad.
 • Hur stor är konkurrensen på sökordet.
 • Vilket bud behöver man lägga för att komma högt upp i sökresultatet.

När du har samlat på dig sökord med bra sökvolym kan du börja fundera på vilka matchningstyper som ska användas:

Tillbaka till innehållsförteckning i sökannonsering.

Matchningstyper när du annonserar på Google:

Exakt matchning:

Dina annonser kommer att synas på sökningar med samma innebörd eller avsikt som sökordet. Det leder till att du har kontroll över vilka som kommer att se dina annonser och att dina annonstexter kommer vara väldigt relevanta mot sökfrågan. Denna matchningstyp bidrar ofta till högre konvertering.

Exempel på vilka sökfrågor som exakt matchningstyp syns på:

Sökord: [skor dam]

Sökfrågor annonsen kan visas på: Annonsen syns inte på:
skor dam fotbollsskor dam
damskor skor för flickor
damsko
skor för en dam

Frasmatchning:

Annonserna kommer att visas på sökfrågor som har en liknande innebörd som ditt sökord. Med hjälp av frasmatchning når du ut till en större målgrupp som är intresserade av dina tjänster och produkter.

Exempel på vilka sökfrågor som frasmatchning syns på:

Sökord: “fotbollsskor dam”

Sökfrågor annonsen kan visas på: Annonsen syns inte på:
fotbollsskor färg svarta dam Tennisskor dam
köp fotbollsskor dam rea fotbollsskor pojkar
fotbollsskor vita  dam
bästa fotbollsskor dam

Bred matchning:

Dina annonser syns på sökfrågor som är relaterade till sökordet. Annonserna kan även triggas på sökningar där inte sökfrågan innehåller det faktiska sökordet.

Detta kan inbringa mer trafik till webbplatsen eftersom att sökordet får en bredare målgrupp, men frågan som du ska ställa dig är: hur relevant är egentligen trafiken?

Vi anser att det väldigt lätt att tappa kontrollen på sina sökord och bud när man använder sig av bred matchning. Om man ska använda sig av bred matchning  är det mycket viktigt att kontinuerligt leta efter sökord som inte är relevanta mot företagets tjänster och produkter i söktermsrapporten (söktermsrapporten visar vilka sökfrågor som har triggats på kampanjens sökord). När man har tagit fram sökord som är irrelevanta mot innehållet på webbplatsen behöver man uppdatera informationen under negativa listor i sitt Google Ads konto.

För att matchingarna mot sökorden ska bli så relevanta som möjligt enligt Google, ska bred matchning ta hänsyn till följande:

 • Användarens senaste sökaktivitet
 • Innehållet på målsidan (landningssidan som annonsen pekar mot)
 • Andra sökord i en annonsgrupp som klargör avsikten bakom sökordet

Google anser även att man ska använda sig av Googles smart bidding-system när man använder denna matchningstyp, detta är ett API-budsystem som justerar budgivningen utifrån hur sökorden presterar. Smart bidding är inte anpassat för alla företag och kampanjer med lite trafik kan inte använda den här funktionen eftersom att den är baserad på att ta datadrivna beslut på faktisk data.

Om du vill ha kontroll över din budgivning så är detta inte ett gynnsamt alternativ eftersom att du överlåter hela din budgivning till Google.

Vi rekommenderar att inte använda sig av bred matchning på sökorden till en början. Sökorden får nämligen en väldigt bred träffyta på väldigt många olika sökfrågor som kanske inte ens är relevanta mot vad företaget erbjuder, vilket kan leda till onödiga kostnader. Du ska dock inte utesluta bred matchning, Har du en bra insyn och kontroll i ditt Google Ads konto är det aldrig fel att testa och sedan analysera vilken effekt bred matchning har på ditt företag.

Exempel på vilka sökfrågor som bred matchningstyp syns på:

Sökord: tennisskor herr

Sökfrågor annonsen kan visas på:
Köp vita fotbollsskor herr
tennisskor dam
Vilka tennisskor använde nadal under us-open

Modifierad Bred Matchning – MBM eller BMM:

Den har matchningstyp blev borttagen av Google under juli 2021 och har nu blivit  infasad i den nya typen av frasmatchning. Den nya uppdateringen av frasmatchning har gjort frasmatchningsbeteendet bredare än vad den tidigare var men något mer begränsad än den borttagna MBM/BMM funktionen.

Om du sen tidigare har sökord av matchningstypen MBM/BMM så övergår sökorden automatiskt till den nya frasmatchningen.

Exempel på hur den infasade MBM/BMM i den nya frasmatchningen ser ut:

Rekommenderade matchningstyper:

Vi anser att man ska använda sig av både exakt och frasmatchning på sina sökord.
Sökorden som ditt företag tog fram under analysen bör användas med både exakt matchning och frasmatchning.

Viktigt att poängtera: Om man använder sig av denna struktur så måste man slå ut alla exakta sökord som negativa på kampanjerna som använder sig av frasmatchning. Anledningarna till det är att du inte vill konkurrera mot dig själv i budgivningen mellan de olika matchningstyperna. Samt att dina exakta annonser har en högre relevans.

 • Exakt: Sökord av denna matchningstyp gör att dina annonser blir väldigt relevanta mot sökfrågan som har ställs på sökmotorn. Med hög relevans ökar klickfrekvensen och även konverteringarna.
 • Fras: Med hjälp av denna matchningstyp kan du hålla Google Ads kontot uppdaterat med nya positiva sökord. Eftersom det tillkommer tilläggsord mot kontots befintliga sökord när en sökfråga liknar sökordet. På så sätt kan vi hämta nya positiva sökord från söktermsrapporten.

Exempel: 

 • Nuvarande sökord i Google Ads kontot: “fotbollsskor dam”
 • Sökfråga i söktermsrapporten: fotbollsskor vita dam

I sökordsrapporten upptäcker du att det är väldigt många som söker på
“fotbollsskor vita dam” och det visar sig även leda till många konverteringar.

För att få en mer relevant annons mot “fotbollsskor vita dam” så lägger du till det som ett nytt sökord med både exakt och frasmatchning. Efter det slår man ut sökordet i exakt matchning som negativt sökord i alla kampanjer som innehåller frasmatchning. Då kommer den exakta matchningen fånga upp sökfrågan “fotbollsskor vita dam” med en mer relevant annons. Det nya sökordet för frasmatchning kommer att börja leta efter nya tilläggsord. På så sätt driver vårt Google Ads konto både mer och relevant trafik till webbplatsen.

Negativa sökord:

Om du använder bred matchning eller frasmatchning är det viktigt att jobba med negativa sökord. På så sätt kan du filtrera bort sökord som inte är relevanta mot vad företaget erbjuder. Då får du bort onödiga kostnader samt att du förbättrar kvaliteten och relevansen på annonserna.

Rekommendationer på negativa listor:

 • Negativa sökord för alla kampanjer (Irrelevanta): På denna lista ska alla dina Google Ads kampanjer vara adderade. I denna lista samlar du alla irrelevanta söktermer som har triggats på dina bred matchning och frasmatchning. Detta är ett återkommande optimeringsarbete som trimmar ditt Google Ads konto och ger dig mer konverteringsvänlig trafik.
 • Slå ut exakta sökord i fras, breda & DSA kampanjer som negativa sökord: Addera alla dina fras, breda & DSA kampanjer till den här negativa listan. Här ska du slå ut alla exakta sökord i exakt form [sökord] i företages Google Ads konto. Med hjälp av den här negativa listan förbättrar du annonsernas relevans.
 • Slå ut varumärkets sökord i generiska kampanjer: För att hålla koll på hur ditt varumärke bidrar via annonseringen, så är det bra att separera sökord som innehåller varumärket. Med hjälp av den här negativa listan kan du slå ut alla varumärkesord i de generiska kampanjerna, på så sätt kommer du och ditt företag kunna analysera hur starkt varumärket är kontra de generiska sökorden.

Tillbaka till innehållsförteckning i sökannonsering.

Sökannonser på Google:

Utökade textannonser på Google

Denna annonstyp är uppdelad mellan tre rubriker och två beskrivningar.

En rubrik får innehålla max 30 tecken och en beskrivning får innehålla max 90 tecken. Med en utökad annons får du statiska rubriker och beskrivningar för varje annons. Vi rekommenderar att du använder minst tre versioner av varje annons. Det innebär att du byter ut texten i rubrik 2 eller i beskrivningarna. När du gör detta testar Google alla dina annonsversioner, när tillräckligt med data är insamlad kommer enbart den annonsversion som genererat bäst resultat visas.

Från och med 30 Juni 2022 kommer det inte vara möjligt att skapa nya eller redigera utökade textannonser. Dina befintliga annonser kommer fortsatt fungera, men Google har bestämt att alla nya textannonser ska ingå under ett uppdaterat textformat vid namn “Responsiva sökannonser”.

Hur du skriver bra utökade textannonser:

Låt säga att sökordet för en annons är “damskor” i en exakt matchningstyp. Damskor består av 7 tecken, men i en rubrik har du möjlighet att använda hela 30. Därför bör du utöka sökordet med fler tilläggsord. Anledning? Jo, med fler tecken blir din annons större och tar mer plats, det innebär att dina konkurrenter får mindre utrymme. Detta innebär att du ökar sannolikheten att få in fler kunder till webbplatsen, vilket förhoppningsvis leder till fler konverteringar.

Nedan får du några tydliga exempel på hur du kan göra:

 • Rubrik 1 (Max 30 tecken): För att få en bra relevans och kvalitet på din annons är det viktigt att sökordet alltid kommer först i rubrik 1. Den kan exempel bestå av: “Damskor – Skor för dam online” (29 tecken).
 • Rubrik 2 & 3 (Max 30 tecken): Här är det fördelaktigt att använda företagets UVP:s (Unique Value Proposition). Hur skiljer sig ditt företag från konkurrenterna? Är det snabb leverans, pris eller kvalitet? Lägg störst tyngd på rubrik 2 eftersom rubrik 3 inte är synlig på alla enheter. Här kommer några exempel på hur en rubrik 2 & 3 kan se ut: “Hög kvalitet & snabb leverans” (29 tecken), “Gratis frakt och snabb leverans” (29 tecken).
 • Beskrivning 1 & 2 (Max 90 tecken): När du skriver en beskrivning för din annons är det viktigt att framhäva vilka typer av produkter eller tjänster ditt företag erbjuder. Det kan även vara en fördel att använda tydliga uppmaningar. Här kommer ett exempel: “Vi erbjuder ett stort urval av damskor från välkända varumärken. Enkla & snabba returer” (87 tecken).

Exempel: Hur en utökad textannons kan se ut för sökordet “damskor”:

Rubrik 1 Damskor – Skor för dam online 29 tecken
Rubrik 2 Hög kvalitet & snabb leverans 29 tecken
Rubrik 3 Kundservice med hög kompetens 29 tecken
Beskrivning 1 Vi erbjuder ett stort urval av damskor från välkända varumärken. Enkla & snabba returer.

88

tecken

Beskrivning 2 Miljöfrågor är något vi lägger mycket fokus på, därför satsar vi klimatsmarta transporter.

90

tecken

 

Responsiva sökannonser på Google

En responsiv sökannons är dynamisk, det innebär att din annons blir mer kvalitativ än en utökad sökannons. Utökade annonser är statiska, det blir med andra ord ett antagande av vad som funkar eller inte. Har du då tre olika annonsversioner för dina utökade annonser är det enbart de tre som testas mot varandra.

Med responsiva sökannonser har du möjlighet att lägga in 15 olika rubriker och 4 olika beskrivningar för en och samma annons. Google Ads har då fler kombinationer att arbeta med. Utifrån denna annonsversion samlar Google Ads in en stor del data och kommer tillslut visa den kombination som genererar bäst resultat. Det är dock viktigt att “låsa” rubrik 1, där ska alltid sökordet vara först.

Google Ads anser att responsiva sökannonser bidrar till följande fördelar:

 • Skapa flexibla annonser som anpassas till bredden på den aktuella enheten. Det ger dig större utrymme att visa ditt budskap för potentiella kunder.
 • Spara tid genom att ange flera rubrik- och beskrivningsalternativ så att Google Ads kan visa de mest relevanta kombinationerna för dina kunder.
 • Anpassa dina rubriker och beskrivningar efter dina kunders platser, vanliga platser eller platser av intresse.
 • Nå fler potentiella kunder med hjälp av flera rubrik- och beskrivningsalternativ. Då får annonserna möjlighet att konkurrera i fler auktioner och matcha fler frågor.
 • Förbättra annonsgruppens resultat genom att få fler klick och konverteringar som dina befintliga textannonser inte fångar upp, eftersom responsiva sökannonser hjälper dig att konkurrera i fler auktioner.

Exempel: Hur en responsiv sökannons kan se ut för sökordet “damskor”:

Rubriker (Upp till 15 stycken)

 

Rubrik 1* (Lås) Damskor – Skor för dam online 29 tecken
Rubrik Hög kvalitet & snabb leverans 29 tecken
Rubrik Kundservice med hög kompetens 29 tecken
Rubrik Prisvärda skor av hög kvalitet 30 tecken
Rubrik Skor för alla sorters miljöer 29 tecken
Rubrik Fri frakt och snabb leverans 28 tecken
Rubrik Snabba leveranser & fri retur 29 tecken
Rubrik Köp dina skor hos oss online 28 tecken
Rubrik Köp det senaste modet hos oss 29 tecken
Rubrik Vi har ett stort utbud av skor 30 tecken
Rubrik Shoppa skor för kvinnor online 30 tecken
Rubrik Handla märkeskläder online 26 tecken
Rubrik Snabb leverans 1-3 arbetsdagar 30 tecken
Rubrik Köp säsongens damskor online 30 tecken
Rubrik Handla snygga damskor online 28 tecken

 

Beskrivningar (Upp till 4 stycken)

 

Beskrivning Vi erbjuder ett stort urval av damskor från välkända varumärken. Enkla & snabba returer. 88 tecken
Beskrivning Miljöfrågor är något vi lägger mycket fokus på, därför satsar vi klimatsmarta transporter. 90 tecken
Beskrivning 100 dagars returrätt. Gratis frakt* och retur. Enkel och säker betalning. Trygg e-handel. 89 tecken
Beskrivning Mode för damkläder, vi erbjuder våra kunder ett stort sortiment från välkända varumärken. 89 tecken

DSA (Dynamiska sökannonser) i Google

Dynamiska sökannonser är en bra annonslösning som du kan använda för att hitta nya kunder som söker efter tjänster och produkter som är relevanta för ditt företag.

Denna annonslösning är lämplig för företag som har en välutvecklad webbplats eller ett brett sortiment. Annonserna utvecklas utifrån innehållet på webbplatsen. Annons, rubrik och koppling mot rätt landningssida sker automatiskt, och beskrivningen utvecklas separat på egen hand. Dynamiska sökannonser är ett perfekt komplement till vanliga sökannonser där man inte har täckning i dagsläget.

Hur fungerar dynamiska sökannonser? 

När en sökare ställer en fråga i Google med nära anknytning till rubriker och vanliga fraser på din webbplats matchar Google Ads den informationen mot en landningssida. Google Ads genererar samtidigt en relevant rubrik till annonsen automatiskt.

Exempel på dynamisk sökannons:

Om sökfrågan är “Damskor i Stockholm” genereras en rubrik som “Damskor Stockholm”. Samtidigt finner Google Ads en koppling mot den landningssida som är mest relevant mot sökfrågan som ställts.

Tillbaka till innehållsförteckning i sökannonsering.

Annonstillägg på Google

Med annonstillägg får dina annonser fler funktioner som gör det möjligt för sökaren att agera direkt i sökresultat. Annonsen tar samtidigt större plats vilket bidrar till fler klick, mer trafik och förhoppningsvis fler konverteringar. Med annonstillägg blir din annons även mer kvalitativ vilket leder till en bättre annonsrankning.

Du kan placera dina annonstillägg på kontonivå, kampanjivå eller på en annonsgrupp. Nedan har vi tagit fram alla olika annonstillägg och berättar hur de fungerar:

 • Platslänkstillägg (Sitelinks)
 • Informationstillägg (Callout)
 • Utbudsinformation (Structured snippet)
 • Bildtillägg (Image)
 • Dynamiska bildtillägg (Dynamic image)
 • Samtalstillägg (Call)
 • Formulärtillägg (Lead from)
 • Adresstillägg (Location)
 • Affiliate-adresstillägg (Affiliate location)
 • Pristillägg (Price)
 • Apptillägg (App)
 • Tips på annonstillägg utifrån företag

Platslänkar (Sitelinks)

Med platslänkar hjälper du sökaren att hitta fler landningssidor direkt i sökresultatet på Google. Börja med att fokusera på de kategorisidor som driver mest trafik. Se till att använda minst sex aktiva platslänkar, du kan använda hela 20 per annonsgrupp eller kampanj.

Vad får en platslänk innehålla? 

– Rubrik: Max 25 tecken.
– Beskrivning 1 & 2: Max 35 tecken.

Informationstillägg (Callout)

Med informationstillägg kan du ge sökaren detaljerad information direkt i annonsen. Detta är ett bra komplement när du ska visa upp kampanjer, erbjudanden eller annan typ av information som kan vara bra för sökaren att ta del av. 

Exempel på vanliga informationstillägg är: “Fri frakt”, “Prisgaranti”, “Öppettider” osv. 

Vad får ett informationstillägg innehålla?

– 25 tecken per tillägg

Utbudsinformation (Structured snippet)

Med utbudsinformation kan dina kunder se vilka tjänster eller produkter som erbjuds direkt i annonsen. Dessa erbjudanden placeras under textannonsen.

Vad får ett utbudsinformation innehålla?

Du kan välja mellan nedan typ-rubriker:

 • Faciliteter
 • Varumärken
 • Kurser
 • Utbildningsprogram
 • Resmål
 • Utvalda hotell
 • Försäkringstyper
 • Modeller
 • Grannskap
 • Tjänstekatalog
 • Program
 • Stilar
 • Typer

Enheter: 

 • Desktop: Kan två utbudsinformation synas i annonsen.
 • Mobil/Surfplatta: Syns bara en utbudsinformation per annons.

Textinnehåll:

– 25 tecken per kategori/rad.

Bildtillägg (Image) på Google

Via det här annonstillägget kan du lägga till en lämplig bild som passar din befintliga textannons. Använder man sig av bildtillägget är det viktigt att ha en övertygande bild på produkter eller tjänster som kompletterar budskapet i textannonsen. Detta kan  bidra till förbättring av annonskvalitén.

Det finns vissa krav från Google Ads om man ska kunna använda sig av bildtillägg.

 • Har följt Google Ads policyer under lång tid
 • Har ett Google Ads-konto i en kvalificerad vertikal eller undervertikal. Känsliga vertikaler som sexuellt innehåll, alkohol, hasardspel samt hälso- och sjukvård, är inte kvalificerade för bildtillägg.
 • Har ett Google Ads-konto som har varit aktivt i mer än 90 dagar.

Nedan bildformat och specifikationer gäller:

Filformat: PNG, JPG statisk GIF
Största filstorlek: 5 120 kB
Bildproportioner: Kvadratisk (1 x 1), Liggande (1,91 x 1)
Minst antal pixlar:

 • Kvadratisk (1 x 1) – 300 x 300,
 • Liggande (1,91 x 1) – 600 x 314

Rekommenderat antal pixlar:

 • Kvadratisk (1 x 1) – 1200 x 1200,
 • Liggande (1,91 x 1) – 1200 x 628

Dynamiska bildtillägg (Dynamic image) på Google

Om du väljer att använda dynamiska bildtillägg går Google in och läser av allt bildinnehåll på din webbplats. Google tar sedan fram de mest relevanta bilderna för din annons som ska matcha sökfrågan. Bildlänken som skapas på bilden är den samma som ligger inne för annonsen. Om någon skulle klicka på den dynamiska bilden i annonsen betalar du exakt samma CPC kostnad som du betalar för din vanliga textannons.

Google har samma krav för dynamiska bildtillägg som vanliga bildtillägg. 

Samtalstillägg (Call)

Med hjälp av samtalstillägg kan du lägga till ett telefonnummer som är klickbart för sökaren direkt i sökannonsen. Klick på samtalstillägget kostar lika mycket som ett klick på sökannonsen. Det här tillägget förbättrar ditt kundengagemang och kan leda till fler konverteringar.

Formulärtillägg (Lead form)

Formulärtillägget kan hjälpa dig att fånga potentiella kunders intressen redan i annonsen via ett formulär. Här kan du samla in viktigt information om dina kunder innan de ens har besökt din webbplats. Annonstillägget fungerar på annonstyperna: Sök, Video, Discovery och display i Google Ads.

Följande krav från Google Ads för att använda Formulärtillägg:

 • Följt Google Ads policyer under en lång tid
 • Att man inte har innehåll inom kategorierna sexuellt, droger eller medicinskt.
 • Har en egen integritetspolicy som man länkar sitt formulärtillägg till.

Adresstillägg (Location)

Om du har en fysisk butik eller adress som du vill att sökaren ska besöka är adresstilägg en bra funktion till dina annonser. Om sökaren använder mobil kommer de få upp företagets ort, adress och vilket avstånd de har dit. Om sökaren använder desktop kommer annonsen synas med gatuadress. Du kan även fylla ut adresstillägget med klickvänliga telefonnummer så sökaren kan nå dig direkt.

Affiliate-adresstillägg (Affiliate location)

Affiliate-adresstillägg är tillämpat för företag inom detaljhandeln. När sökaren är ute efter en specifik produkt visar annonsen även upp information om vart den närmsta butiken som säljer produkten finns via en kartfunktion. Genomförs sökningen via en mobil dyker en vägbeskrivning upp. 

Pristillägg (Price)

Med pristillägg utökar du din annons med information om dina produkter/tjänster. Tillägget visas under textannonsen med direktlänkar till de produkter du vill visa upp. Detta är ett effektivt tillägg inom Google Ads där du kan visa upp erbjudanden och rabatterade priser. 

Apptillägg (App)

Har du appar kopplade till ditt företag kan apptillägget vara användbart. Apptillägget placeras under din textannons med länkar till din app i app store eller google play. Om du enbart vill att folk ska ladda ner dina appar och inte klicka sig vidare in på webbplatsen är det däremot bättre att använda funktionen “appkampanjer”.

Tillbaka till innehållsförteckning i sökannonsering.

Tips på annonstillägg i Google Ads

Här får du tips på vilka annonstillägg inom Google Ads som kan vara bra att använda för e-handelsföretag och tjänsteföretag.

Annonstillägg för e-handel (Direkta köp)

 • Platslänkstillägg (Sitelinks): Skapa sitelinks för dina huvudkategorier eller ändra ner på produktnivå. (allt baseras på hur stort E-handelsföretag du har)
 • Informationstillägg (Callout): Använd detta annonstillägg om du vill förmedla viktig företagsinformation redan i annonsen (öppettider, fri frakt etc.).
 • Utbudsinformation (Structured snippet): Förmedla vilka produkter du säljer (skor, jackor, tröjor etc).
 • Pristillägg (price): Visa upp rabatterade priser och erbjudande direkt i annonsen.

Annonstillägg för tjänsteföretag (Leads):

 • Platslänkstillägg (Sitelinks): Ge sökaren information om de tjänster du erbjuder direkt i annonsen.
 • Informationstillägg (Callout): Använd detta annonstillägg om du vill förmedla viktig företagsinformation redan i annonsen (öppettider, fri frakt etc.).
 • Utbudsinformation (Structured snippet): Förmedla vilka tjänster du erbjuder (servicetjänster, byggtjänster etc).
 • Samtalstillägg (Call): Vill du att sökaren ska kunna ta kontakt med dig direkt via telefon i annonsen är detta ett mycket bra tillägg.
 • Adresstillägg (Location): Är besök en viktig del i köpprocessen eller lokal förankring är detta ett bra tillägg att visa upp.

Tillbaka till innehållsförteckning i sökannonsering.

  Så laddar du upp sökannonser i Google Ads:

  När du startar upp ett nytt konto i Google Ads finns det mycket att ladda upp. För att göra denna process enklare kommer vi förklara precis hur du ska tänka nedan.

  Google Ads Editor

  För att ladda upp annonser i bulk är Google Ads Editor ett perfekt verktyg. Med detta verktyg kan du ladda ner dina annonser lokalt på datorn och genomföra snabba och större förändringar i Google Ads kontot. Detta verktyg är helt kostnadsfritt.

  Detta kan du göra i Google Ads Editor: 

  • Massredigera annonser och genomföra stora uppladdningar i Google Ads.
  • Importera och exportera filer direkt in i ditt Google Ads konto.
  • Search and replace funktion
  • Förändra saker lokalt (Offline) innan uppladdning
  • Kopiera och flytta objekt mellan annonsgrupper, kampanjer och sökord

  Tillbaka till innehållsförteckning i sökannonsering.

   Så skapar du sökannonser (Steg för steg):

   1. Skapa konto: Skapa ett Google Ads konto och laddar ner Google Ads Editor.

   2. Sökordsanalys: Ta fram alla viktiga och relevanta sökord för ditt företag med hög sökvolym. Lägg in alla sökord i ett Google Spreadsheets eller Excel.

   3. Skapa kampanjer: Fördela sökorden i dina kampanjer efter varumärke och generiska ord i spreadsheet- eller excel.

   4. Annonstexter: Skapa bra och säljande annonstexter (rubriker & beskrivningar) i spreadsheet eller excel. Följ våra rekommendationer längre upp i guiden.

   5. Matchningstyp: Välj matchningstyp för dina sökord och skapa annonserna enligt nedan:

   Vilken matchningstyp ska du använda på dina sökord?

   • [exakt]
   • “Fras”
   • Bred

   – Koppla rubriker och beskrivningar till rätt sökord

   6. Importera sökannonserna till Google Ads Editor:

   • Kopiera ditt annonsinnehåll från spreadsheet/excel.
   • Importerar det kopierade innehållet till Google Ads Editor. (Account -> Import -> Paste text -> tryck “Paste from clipboard”).

   7. Sätt upp inställningarna för kampanj och annonsgrupp (Google Ads Editor):

   – Kampanjinställningar:

   • Budget
   • Språk
   • Budstrategi
   • Geografisk placering

   – Annonsgrupp:

   • Sätt maxbud på 0.01 kr

   8. Gå live med dina annonser (Google Ads Editor)

   • Kolla alla förändringar som du har laddat upp i Google Ads Editor (Tryck: “Check Changes” i huvudmenyn). Blir allt godkänt kan du fortsätta till nästa punkt, annars får du återställa felen som dyker upp.
   • Ladda upp annonserna på sökmotorn (Tryck: “Post” i huvudmenyn).

   9. Skapa och ladda upp annonstillägg på ditt Google Ads konto: Skapa dina annonstillägg under fliken “Extensions” och välj om du ska ha dem på kontonivå, kampanjnivå eller annonsgrupp.

   10. Skapa negativa listor för dina sökord (Tools & Settings -> Negative Keyword list)

   – Negativa listor:

   • Negativa sökord för alla kampanjer: (Irrelevanta sökord).
   • Slå ut exakta sökord i fras/breda & DSA kampanjerna som negativa sökord.
   • Slå ut varumärkesord i generiska kampanjer.

   Tillbaka till innehållsförteckning i sökannonsering.

   Annonsera på Google Shopping!

   Inom sökannonsering har Google även skapat Google Shopping som ger ett företag möjlighet att marknadsföra sina produkter direkt via en visuell bild och pris. Dessa annonser visas ofta till höger i sökresultatet och ger sökaren möjlighet att handla direkt. Företag skapar en shopping annons genom att skicka över butikslager och produktinformation till Google Merchant Center.

   Nedan ser du en bild på vart Google shopping annonser visas:

   Google shopping är den kanal som driver mest konverteringar av alla Googles annonseringsverktyg. Vid sökning på Google är det inte sökord som matchar sökfrågan utan företagets produktdata, denna data hämtas från Google Merchant Center.

   Via en Google shopping annons får kunden ta del av detaljerad produktinformation (produktbild, produktnamn och pris). Kunder som kommer in via shopping annonserna har oftast redan tagit ett köpbeslut på informationen de får i själva annonsen och detta leder till att Google shopping ha en hög konverteringsgrad.

   Nedan går vi igenom hur du skapar Google Shopping via Google Merchant Center och kopplar mot ditt Google Ads konto. Vi ger dig även tips och rekommendationer.

   Innehållsförteckning:

   1. Google Merchant Center
   2. Val av Google Shopping kampanj

    

   Google Merchant Center:

   Google Merchant Center är ett produktbibliotek där du samlar de produkter som ska visas i Google Shopping-flödet. I Google Merchant Center informerar du Google om vilka produkter du ska sälja, vad produkterna kostar, lagerstatus, fraktinformation och andra väsentliga delar om dina produkter.

   Hur fungerar Google Merchant Center?

   1. För att skapa ett konto i Google Merchant Center behövs först och främst ett konto i Google Ads.

   2. Lägg in företagsinformation i Google Merchant Center:

   • Företagsnamn
   • Företagsadress
   • Kontaktinformation
   • Fraktinformation
   • Domännamn

   3. Ladda upp produktdata i Google Merchant Center med korrekt information. Det finns krav på attributer som ska måste finnas om varje produkt:

   • Unikt produkt-ID
   • Produkt-titel
   • Länk till produkt
   • Produktpris
   • Länk till produktbild
   • Produktbeskrivning
   • GTIN eller MPN – nummer

   För att upprätthålla rätt produktinformation i Google Merchant Center och på sina shopping annonser är det viktigt att uppdatera sin produktdata minst en gång var 30e dag. Detta för att produktdatan måste stämma med produktinformationen som finns på webbplatsen.

   Tillfällen där det är viktigt att uppdatera sin produktdata i Google Merchant Center: När man lägger till fler produkter, tar bort utgående produkter, produkter som är slut i lager, prisförändringar, vid utförsäljnings erbjudanden.

   Hur lägger du till produkter i Google Merchant Center?

   Det finns flera olika tillvägagångssätt på hur du lägger till produkter i Google merchant center.

   Google Spreadsheets: Importerar ett Google Spreadsheets dokument med hela företagets produktkatalog.

   Schemalagd hämtning: Om du har en fil som innehåller produktdata kan du schemalägga regelbundna tider när Google ska hämta uppdateringar.

   Ladda upp: Har du en lokal produktdatafil på din dator som du regelbundet överför till ditt konto via SFTP, FTP Google Cloud Storage eller manuell överföring.

   Genomsökning av webbplats: Du tillåter att Googles spindlar genomsöker din webbplats för att ladda upp din produktdata med hjälp av strukturerad data eller avancerade dataextrahering.

   Lösning med API: Använd tilläggsflöden för att importera produktdata via Content API. Om du har olika databaser för produkttillgänglighet och pris, då kan dina tilläggsflöden hjälpa dig med att ex. separat bara uppdatera pris för dina produkter.

   Koppla Google Merchant Center mot Google Ads

   När alla inställningar är uppsatta och produkterna är uppladdade i Google Merchant Center är nästa steg att göra sina produkter synliga i shopping fältet i Google. Detta gör du genom att koppla ditt Google Merchant Center mot ditt Google Ads konto. Nedan får du en förklaring på hur du kopplar ihop dina konton.

   1. Skicka en förfrågan om koppling från Google Merchant Center till Google Ads: Tryck på kugghjulet -> Länkade konton -> Länka konton -> Skriv in ditt Google Ads ID.

   2. Acceptera förfrågan på ditt Google Ads konto: Tryck på Verktyg & Inställningar -> Länkade konton -> Google Merchant Center -> Detaljer -> Godkänn.

   Tillbaka till innehållsförteckning google shopping.

   Val av Google shopping kampanj

   Idag finns det två typer av kampanjer inom Google Shopping. Nedan förklarar vi fördelar och nackdelar, jämför kampanjerna mot varandra och ger tips på vilken kampanjtyp som skulle kunna passa just ditt företag.

   Google Smart Shopping

   Google smart shopping kampanj är en datadriven kampanj som tar beslut med hjälp av maskininlärning för att optimera och maximera kampanjens räckvidd och konverteringsgrad.

   Smart shopping optimerar buden och vart annonserna ska synas automatiskt, det vill säga att annonserna kan synas över hela Googles annonseringsnätverk: Google söknätverk, Display nätvärk, Youtube och Gmail.

   Fördelar med Google Smart Shopping:

   • Enkelt att sätta upp: För dig som inte tidigare använt Google shopping är detta enklare att börja med. Här slipper du optimera på egen hand och uppsättningsprocessen är smidigare.
   • Bredare räckvidd på Display och Youtube: Smart Shopping är baserad på maskininlärning som försöker leta upp liknande användare som tidigare har konverterat med annonser på Googles Display nätverk och Youtube.

   Nackdelar med Google Smart Shopping:

   • Mindre kontroll: Vid användning av Smart shopping överlåter du kontrollen till Google som tar datadrivna beslut på placeringar och negativa sökord. Detta leder till att du inte kan justera några negativa placeringar på regioner eller städer. Därav har du ingen kontroll på vart dina annonser kommer att synas.
   • Ingen detaljerad analys på vart dina annonser syns: Smart Shopping fördelar annonserna på hela Googles nätverk (Shopping, Display, Youtube och Gmail) men det finns ingen möjlighet att se vilket av nätverken som bidrar med mest trafik och konverteringar.

   Google Shopping:

   Vid en uppsättning av en Google Shopping kampanj har du fler valmöjligheter eftersom att kampanjen inte är baserad på maskininlärning. Här väljer du själv vilka bud och placeringar dina annonser ska ha.

   Fördelar med Google Shopping:

   • Mer kontroll: Med en vanlig Google Shopping kampanj kan du själv välja vilka bud annonserna ska ha och vilka nätverk dina annonser ska synas på. Du har även möjlighet att använda dig av negativa sökord.
   • Optimeringsarbete: När din Google Shopping kampanj har varit aktiv ett tag kan du ta del av  information på vart dina annonser har varit synliga. På så sätt kan du exkludera webbplatser som du inte vill att dina annonser ska synas på.

   Nackdelar med Google Shopping:

   • Mer komplex uppsättning: Eftersom att du har fler valmöjligheter tar det längre tid att sätta upp en vanlig Google Shopping Kampanj.
   • Optimeringsarbetet: När det finns fler valmöjligheter tillkommer mer optimeringsarbete. Du får med andra ord lägga mer tid på att förbättra dina Google Shopping annonser.

   Google Smart Shopping VS Google Shopping

   Google Smart Shopping Google Shopping
   Enkel kampanjuppsättning,
   helt på automatik
   Mer tidskrävande installation men full kontroll över alla aspekter av din kampanj.
   Ingen kontroll över Googles nätverksplaceringar för dina annonser. Valmöjlighet vart dina shopping annonser ska synas i Googles nätverk.
   Begränsad platsinriktning Möjlighet att styra platsinriktning
   Ingen möjlighet att lägga till negativa sökord Möjlighet att lägga till negativa sökord
   Sparar tid med mindre optimeringsarbete Mer tidskrävande optimeringsarbete
   Automatiska tester av bild- och textkombinationer Manuell hantering för test av bild- och textkombinationer
   Begränsade målsidor, din katalogsida blir målsida Flera målsidor för flera annonser

   Sammanfattning och tips:

   Om du inte har tid för optimeringsarbete så är Google Smart Shopping det bästa alternativet. En vanlig Google Shopping kampanj är ett tidskrävande optimeringsarbete som ständigt måste uppdateras. Vill du däremot ha större kontroll på vart dina Google Shopping annonser ska synas, är en vanlig shopping kampanj det bättre alternativet.

   Tillbaka till innehållsförteckning google shopping.

   Annonsera på Google Display!

   Google Display (även kallat affiliate marknadsföring) handlar om att dyka upp på en webbplats som en potentiell kund besöker. Det går att likna vid en digital affisch som påminner om annonser som finns i tidningen och på tv. Dessa digitala annonser finns nästan överallt på internet i form av video, texter och reklambanners.

   Normalt sett använder sig företag av så kallade annonsnätverk (affiliate nätverk) som samarbetar med hundratals webbplatser där det finns utrymme för visningsannonser eller digital reklam. Dessa nätverk agerar som en mellanhand mellan webbplatserna och företaget som vill annonsera. Google har ett eget annonsnätverk som kallas Google Adsense, och i vissa tal Google Display.

   Med display annonser kan företag vara väldigt specifika och rikta in sina annonser på webbplatser som är relevanta för det företaget erbjuder samt vilken typ av målgrupp som ska kunna se annonsen.

   Nedan har du en bild där display-annonser dyker upp i en nättidning:

   En Display annons innehåller bilder, rubriker, logotyper, videor och beskrivningar. Vid en uppladdning av annons måste man ladda upp annonsbilden i olika storlekar så att den är anpassad för olika enheter (dator, mobil eller padda). En Display annons kan synas på olika webbplatser, appar, Youtube och Gmail som ingår i Googles display nätverk.

   Innehållsförteckning:

   1. Kampanj (Prospektering och remarketing)
   2. Responsiva displayannonser

    

   Kampanj (Prospektering och Remarketing)

   Google Display består av ett enormt nätverk med fler olika webbplatser. Du kan använda Google Display för prospektering och remarketing.

   Google Display – Prospektering:

   En prospekterande kampanj är en kampanj som letar efter nya målgrupper, kunder och ökar företags digitala närvaro (Varumärkesbyggande).

   Google Display – Remarketing:

   Om du har skapat publiklistor i ditt Google Analytics konto, kan du koppla dessa till ditt Google Ads konto. Då kan du skicka ut reklam till kunder som tidigare har besökt din webbplats, men som inte har uppfyllt de uppsatta konverteringsmålen.

   Exempel på Google Remarketing:

   • Publiklista i Google Analytics: Samla alla besökare i denna lista om de har lagt en produkt i varukorgen men inte avslutat sitt köp.
   • Remarketing kampanj: Skicka ut produkten i en bildannons på olika webbplatser i Google Display nätverket där den tidigare besökaren brukar vara inne. (Denna process har en väldigt hög konverteringsgrad).

   Viktig information: När någon har köpt produkten är det viktigt att den personen försvinner från föregående publiklista, annars kommer personen fortfarande få upp produkten på olika webbplatser och det kan skapa irritation hos kunderna.

   Tillbaka till innehåll Google Display

   Responsiva displayannonser

   Responsiva displayannonser är en dynamisk annonstyp som anpassar storlek, utseende och format automatiskt, detta gör så att displayannonsen blir anpassningsbar för samtliga annonsformat och kan även inbringa ett bättre resultat. Responsiva displayannonser är standard annonsformat för Google Display.

   Bildformat – Responsiva displayannonser

   Dator Mobil
   300 x 250 / 336 x 280 300 x 200
   782 x 90 / 970 x 90 / 468 x 60 300 x 50
   300 x 600 300 x 100
   160 x 600 250 x 250
   250 x 250 / 200 x 200 200 x 200

   Textinnehåll – Responsiva displayannonser

   • Kort Rubrik: En till fem stycken max 30 tecken per rubrik.
   • Lång Rubrik: En lång rubrik får innehålla max 90 tecken.
   • Beskrivning: En till fem stycken får max innehålla 90 tecken per beskrivning.
   • Företagsnamn: Skriv in ditt företagsnamn, tänk på att stava rätt och använda stor eller lite bokstav på rätt ställen. Företagsnamnet visas exakt så som du skriver det i annonsen.

   Kampanj (Smart- eller vanlig display)

   Det finns två typer av displaykampanjer; Smart Display och Vanlig Display. Smart Display  tar intelligenta datadrivna beslut och gör automatiska uppdateringar och val för dina displayannonser. I Vanliga Display får du fler valmöjligheter och kan justera de flesta inställningarna manuellt, detta är med andra ord en kampanjtyp där du har mer kontroll och inte överlåter allt till Google.

   Google Smart Display

   Google Smart Display bygger på att Google använder sig av maskininlärning och på så sätt kan låta kampanjen ta egna datadrivna beslut. Annonser som presterar bra blir då prioriterade framför de andra annonserna. De tre huvudsakliga områdena som smart display automatiserar är: Budgivning, inriktning och annonsgenerering.

   • Budgivning: Mål-CPA är budgivningsstrategi som används för Smart Display. För varje enskild annonsauktion optimeras budet för att hitta de mest trovärdiga besökarna som är närmast en konvertering.
   • Inriktning: Utifrån datan som inkommer för kampanjen tar Google beslut på vart din displayannons ska synas. Placeringarna som ger bäst resultat prioriteras då av Google för att öka sannolikheten för fler konverteringar.
   • Annonsgenerering: Smart Display skapar dynamisk annonsgenerering på innehållet som har blivit tillagt (rubriker, beskrivningar, logotyper och bilder). Detta gör att displayannonserna blir responsiva och anpassade för alla enheter och placeringar i Googles display-nätverk.

   Fördelar med Smart Display:

   • Enkelt att sätta upp: Med Smart Display sparar du tid eftersom att många kampanjinställningar går på automatik, det enda som måste läggas in är annonsinnehåll (rubriker, beskrivningar, logotyper och bilder).
   • Optimeringsarbetet: Smart Display automatiserar mycket av optimeringsarbetet, då sparas mycket tid.

   Nackdelar med Smart Display

   • Mindre kontroll: Många av inställningarna baseras på automatiska beslut från Google. Detta leder till mindre kontroll på budgivningen och placeringar (Vilka webbplatser dina annonser syns på).
   • Negativa placeringar: Med Smart Display kan du inte slå ut några negativa placeringar (webbplatser där du inte vill att annonsen ska dyka upp).

   Google Vanlig Display

   Vill du ha större kontroll över inställningar, budgivning, annonsplaceringar och annonsinnehåll är vanlig display det bättre alternativet.

   Fördelar med Vanlig Display:

   • Mer kontroll: Med vanlig display överlåter du inte kontrollen till Googles maskininlärning. Inställningarna sätts upp manuellt och det leder till mer kontroll över hur dina displayannonser presterar.
   • Negativa placeringar: Det finns webbplatser i Googles nätverk som inte är relevanta mot ditt webbplatsinnehåll. I optimeringsarbetet kan du gå igenom samtliga placeringar (webbplatser) där dina displayannonser syns. Hittar du en webbplats som du inte vill att annonsen ska dyka upp på, kan du lägga in den webbplatsen som en negativ placering och då kommer annonsen försvinna därifrån.

   Nackdelar med Vanlig Display:

   • Kampanjuppsättning: Det tar längre tid att sätta upp en kampanj eftersom du har fler valmöjligheter i kampanjens inställningar.
   • Optimeringsarbetet: Vanlig Display kräver mer manuell optimering och det kan vara tidskrävande.
   Sammanfattning och tips

   Kampanj (Prospektering och Remarketing): När du har samlat på dig besökare i dina publiklistor tycker vi att du ska använda prospektering och remarketing. Har du inga publiklistor är det viktigt att du sätter upp dessa för att komma igång med remarketing.

   Smart eller Vanlig Display: Om du vill få igång dina displayannonser snabbt och slippa massa optimeringsarbete så är smart display funktionen det rätta alternativet.

   Googles displaynätverk är väldigt stort och innehåller webbplatser med alla typer av innehåll. När vi gjort analyser på just placeringar för displaykampanjer händer det ofta att annonserna dyker upp på irrelevanta webbplatser. Därför tycker vi att vanlig display är ett bättre alternativ. Då har du bättre kontroll samt kan slå ut webbplatser som negativa.

   Tillbaka till innehåll Google Display

   Google Performance Max

   Google Performance Max framträder som en kampanjtyp baserad på mål, vilket ger annonsörer tillgång till flera annonser inom en centraliserad hanteringsenhet. Dessa kampanjer optimerar automatiskt annonser för att extrahera mest värde från din budget och uppnå dina annonseringsmål. Performance Max omfattar olika kanaler som YouTube, Display, Search, Discover, Gmail och Maps – allt hanteras under en enda kampanj.

   Övergången från traditionella sökannonser till Performance Max är omvälvande. Det öppnar upp möjligheter att engagera kunder över olika kanaler, i linje med moderna kundresor. Som ett resultat ser du inte bara förbättrade konverteringar, utan du får också tillgång till en utökad och mer relevant målgruppsinriktning, vilket förbättrar dina kvalitetspoäng.

   Innehållsförteckning:

   1. Performance Max vs Smart Shopping
   2. Hur fungerar Performance Max
   3. Varför ska man använda Google Performance Max
   4. Så kommer du igång med Performance Max
   5. Bäst-i-klass tekniker för Performance Max

    

   Performance Max vs. Smart Shopping

   Om du har använt Google Smart Shopping kommer du förstå Performance Max snabbt. Medan båda verktygen automatiskt optimerar annonser ger Performance Max en förbättrad kontroll och tillgänglighet. Med fokus på att leverera fler konverteringar till en lägre kostnad per åtgärd (CPA) använder Performance Max Smart Bidding för annonsoptimering i realtid. Bortom Smart Shopping integrerar Performance Max data från Google Analytics och andra källor för att förbättra sin maskininlärningsmetod för överlägsen kampanjoptimering.

   Google kommer att ersätta Google Smart Shopping med Performance Max helt i slutet av Q3 2023. Annonsörer som smidigt övergår från Smart Shopping till Performance Max kan förvänta sig en automatisk konverteringsprocess.

   Hur skiljer sig performance max?

   Performance Max:s kampanjstruktur särskiljer den från andra typer av Google Ads. Genom att hantera alla annonsplaceringar under en kampanj förenklas optimering och behovet av separata kampanjer för varje plattform elimineras. Denna struktur möjliggör också full kontroll, vilket gör det möjligt att ställa in olika budgetar och mål för varje annonsplacering – en funktion som saknades i Smart Shopping.

   Nyckeländringar, som att Asset Groups ersätter Ad Groups och Listing Groups tar plats för Product Groups, är exempel på Performance Max:s flexibilitet. Till skillnad från Smart Shopping kan Performance Max användas både för e-handel och leadsgenerering, vilket är en positiv kraft för annonsörer med olika mål.

   Tillbaka till innehållsförteckning Performance Max

   Hur fungerar Performance Max?

   Performance Max använder flera olika faktorer för att automatiskt optimera kampanjer:

   Typ av åtgärd: Anger målinriktade åtgärder som konverteringar eller klick.

   Kampanjens historiska prestanda: Analyserar kampanjens tidigare prestanda.

   Konkurrensen om de sökord du satsar på: Bedömer konkurrensen om de sökord du satsar på.

   Performance Max använder sedan denna data för att automatiskt justera dina bud och din budget så att du får ut det mesta av dina kampanjer. Till exempel, om du siktar på konverteringar med en Performance Max-kampanj, kommer Performance Max att titta på din historiska prestanda och konkurrensen om de sökord du satsar på för att avgöra hur mycket du ska satsa och hur mycket budget du ska fördela.

   Tillbaka till innehållsförteckning Performance Max

   Varför ska man använda Google Performance Max?

   Upptäck nya målgrupper: Genom att använda data från olika källor kan PMax avslöja tidigare outforskade målgrupper, särskilt användbart för riktade regionala kampanjer.

   Fler konverteringar till lägre CPA: Performance Max:s realtids­optimering översätts till ökade konverteringar till en reducerad kostnad per förvärv.

   Datainsikter: Förutom att få fler konverteringar får du också tillgång till värdefulla datainsikter som kan hjälpa dig förbättra din övergripande marknadsföringsstrategi. Till exempel kan Performance Max berätta vilka tillgångar – som bilder och videor – fungerar bra för dina kampanjer. Du kan sedan använda denna information för att skapa effektivare kampanjer i framtiden.

   Enklare annonsoptimering: Performance Max gör det enkelt att optimera dina annonskampanjer för maximalt resultat. Allt du behöver göra är att ställa in din kampanj och låta Google sköta resten. Du behöver inte oroa dig för att manuellt justera dina bud eller budget – Performance Max tar hand om det åt dig. Denna hands-on-teknik sparar tid och energi i det långa loppet.

   Målinriktade tillgångar: Tillgångar kan vara allt från bilder och videor till produktlistor och blogginlägg. Performance Max kommer automatiskt att rikta dessa tillgångar till rätt målgrupp så att du får ut det mesta av dina kampanjer. Det är en del av Performance Max åtagande att hjälpa dig att nå din målgrupp mer effektivt.

   Tillbaka till innehållsförteckning Performance Max

   Så kommer du igång med Performance Max

   Välj ditt mål: Logga in på ditt Google Ads-konto och välj ”+ Kampanj” i det övre vänstra hörnet. Därifrån kan du välja ditt kampanjmål. Beroende på dina affärsmål vill du kanske välja något som ”försäljning” eller ”leads”.

   Välj Performance Max-kampanjer: Efter att ha valt ditt kampanjmål kan du sedan välja ”Performance Max” som din kampanjtyp. Detta kommer att låta Google optimera dina kampanjer automatiskt för maximal prestanda.

   Bestäm budget och budstrategi: Nästa steg är att ställa in din budget och välja en lämplig budstrategi. Performance Max erbjuder olika budstrategier så se till att välja den som bäst överensstämmer med dina mål. Naturligtvis kan du också justera din budget när som helst.

   Kampanjinställningar: Dina kampanjinställningar kan inkludera allt från plats till annonsplanering. Ta dig tid att fylla i alla dina inställningar så att Google bättre kan förstå vilka du vill rikta dina annonser till.

   Skapa en asset group: Asset Groups är ett bra sätt att organisera dina annonskampanjer. Du kan skapa Asset Groups för olika produkter, tjänster eller till och med målgrupper. Detta hjälper dig att hålla dina kampanjer organiserade och gör det enklare att följa deras prestanda.

   Skapa annonstillägg: Annonstillägg låter dig inkludera ytterligare information i dina annonser, som ditt telefonnummer eller webbadress. Att inkludera dessa förlängningar kan hjälpa till att förbättra din click-through rate och göra det enklare för potentiella kunder att kontakta dig.

   Granska din kampanj: När du har skapat din annons måste du granska den innan du lanserar din kampanj. Detta kommer att säkerställa att allt är korrekt och att din annons överensstämmer med Googles annonseringspolicy.

   Och det är allt! Nu är du redo att lansera din alldeles egna Performance Max-kampanj.

   Tillbaka till innehållsförteckning Performance Max

   Bäst-i-klass tekniker för Performance Max

   Håll det relevant: Se till att din annons överensstämmer med de sökord du riktar dig mot för att fånga publikens intresse. Du vill inte slösa bort din budget på annonser som ingen är intresserad av.

   Stick ut: Din annons bör vara iögonfallande och uppmärksamhetsväckande. Kom ihåg, du har bara begränsat utrymme att arbeta med, så se till att din annons sticker ut.

   Spara inte på budgeten: När det gäller Performance Max-kampanjer måste du vara villig att investera lite pengar. Dessa typer av kampanjer kan vara dyra, men de är också mycket effektiva. Så var inte rädd för att öka din budget om det är nödvändigt.

   Testa, testa och testa: Sluta inte experimentera. Performance Max-kampanjer handlar om att prova olika saker och se vad som fungerar bäst för ditt företag. Testa olika annonsformat, sökord, målgrupper, etc. Det enda sättet att ta reda på vad som fungerar är att prova olika saker och se vad som ger de bästa resultaten.

   Tillbaka till innehållsförteckning Performance Max

   Sammanfattning av annonsera på Google

   Google annonsering är en mycket effektiv marknadsstrategi om grunden är rätt. Den kan generera snabba och direkta resultat med rätt expertis och fortsätta leverera bättre avkastning år ut och år in om all data samlas in, analyseras och utvecklas.

   Google är utan tvekan världens största sökmotor och det är där den stora publiken finns för lokala företag. För att utnyttja Google annonsering på ett effektivt vis måste det finnas en stabil grund med en målinriktad och SEO-optimerad webbplats där tracking är uppsatt.

   Det finns ett flertal olika lösningar inom Google annonsering. Bl.a. Sökannonsering (PPC), Google display, remarketing och Google shopping.

   Kombinationen av SEO och Google annonsering är oslagbar eftersom de påverkar varandra positivt. Är hemsidan välgjord och optimerad enligt konstens alla SEO-regler får företagen en billigare kostnad per klick vid sökannonsering. Sökannonseringen i sin tur ger direkt trafik till sidan vilket ger Google indikationer på att den är populär, detta ger er bättre auktoritet vilket påverkar er position i det organiska sökresultat.

   Allting baseras slutligen på relevanta sökord för SEM och annonseringen. Detta för att era besökare ska hitta rätt när de söker efter det företaget erbjuder. Google använder samtidigt sökorden till att placera er under rätt flik i sitt enorma server bibliotek, som de öppet visar och fördelar till sökaren.

   På Growy sköter vi hela processen från grund till optimeringen av all Google annonsering. Vi börjar alltid med en kostnadsfri analys av företagets nuläge för att säkerställa förutsättningarna.

   Alla kategorier

   Liknande artiklar

   Boka fri rådgivning!

   Boka ett fritt rådgivningsmöte och låt oss guida dig till rätt lösning. Vårt team av experter är här för att besvara dina frågor och skapa en digital strategi som passar dina behov.

   Be om en offert!

   Klar att ta nästa steg? Be om en offert och låt oss ge dig en anpassad lösning inom digital marknadsföring som möter dina specifika mål och budgetkrav.

   Våra paket

   Våra paket är skräddarsydda för att möta dina specifika behov och mål. Oavsett om du behöver en ny hemsida, SEO, Google Ads, sociala medier eller andra digitala strategier så har vi ett paket som passar dig.

   Vårt löfte:

   – Erfarna experter
   – Exceptionell kundresa
   – Rimliga priser

   Våra Garantier:

   Vi svarar på supportärenden inom 4 timmar helgfri vardag.

   Du får en personlig uppdatering av resultat minst en gång i månaden.

   Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

   Google partner

   Att vara en Google Partner är ett erkännande av våra framstående prestationer inom digital marknadsföring. Det betyder att vi har uppfyllt Googles höga standarder och bevisat vår förmåga att levererar effektiva resultat till våra kunder. Läs mer på Google.

   Kontaktinformation

   Telefon: 010-204 20 22
   Mejl: hello@growy.se

   Arbetstider:

   09:00 – 17:00 (Helgfri vardag)

   Firmainformation

   Go Growy AB
   Org. nr: 559258-9898
   Integritetspolicy

   Digital marknadsföring till ett rimligt pris!

   Hos oss blir din digitala marknadsföring både prisvärd och effektiv. Vi skapar inte bara skräddarsydda lösningar som passar din budget, utan också en framgångsrik närvaro online som genererar resultat och tillväxt för ditt företag.

   Detta garanterar vi

   Trygg support

   Vi svarar på supportärenden inom 4 timmar (helgfri vardag).

   Alltid uppdaterad

   Du får en personlig uppdatering av resultat minst en gång i månaden.

   Inga dolda kostnader

   Du kommer aldrig att överraskas av en räkning du inte förväntade dig.

   Senaste tekniken

   Vi använder alltid de senaste teknikerna inom digital marknadsföring.

   Kompetent kontaktperson

   Hos oss får du en kontaktperson med minst 5 års specialistkompetens.

   Effektiv ROI

   Vi hanterar din budget noggrant för att maximera varje investerad krona.

   Kunden först, alltid

   Vi sätter alltid dina målsättningar överst och anpassar våra egna strategier.

   Nöjd-kundgaranti

   Är du inte nöjd med första månaden får du pengarna tillbaka (gäller hemsida).